
Burduja: Romgaz cere în instanţă dizolvarea Fundaţiei Greenpeace CEE România, utilizată ca paravan de o altă entitate juridică
16 Mai 2025
AgerpresÎn opinia ministrului, acesta este un demers legal, corect şi moral, în premieră pentru România.
Romgaz a decis să formuleze, prin filiala sa implicată în proiectul Neptun Deep, o cerere de chemare în judecată, având ca obiect dizolvarea Fundaţiei Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România, întrucât aceasta este insolvabilă şi utilizată ca paravan de o altă entitate juridică cu aceeaşi denumire, pentru a eluda orice formă de răspundere patrimonială prevăzută de lege, a anunţat vineri ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe pagina sa de Facebook.
"Am spus de la bun început că ne vom lupta până la capăt pentru interesul public al ţării noastre, pentru securitatea energetică şi bunăstarea românilor. Şi asta facem. Nu ne vom lăsa intimidaţi de ameninţări, cereri de demisie, minciuni şi jigniri pe bandă rulantă. Am luat act de faptul că Romgaz a decis să formuleze, prin filiala sa implicată în proiectul Neptun Deep, o cerere de chemare în judecată având ca obiect dizolvarea Fundaţiei Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România. Cererea a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 (dosar nr. 17337/299/2025)", a notat Burduja.
"Am spus de la bun început că ne vom lupta până la capăt pentru interesul public al ţării noastre, pentru securitatea energetică şi bunăstarea românilor. Şi asta facem. Nu ne vom lăsa intimidaţi de ameninţări, cereri de demisie, minciuni şi jigniri pe bandă rulantă. Am luat act de faptul că Romgaz a decis să formuleze, prin filiala sa implicată în proiectul Neptun Deep, o cerere de chemare în judecată având ca obiect dizolvarea Fundaţiei Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România. Cererea a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 (dosar nr. 17337/299/2025)", a notat Burduja.
În opinia ministrului, acesta este un demers legal, corect şi moral, în premieră pentru România.
"Legea permite accesul liber la justiţie şi conferă calitate procesuală activă Greenpeace pentru a ataca proiecte de miliarde de euro. Corelativ, atunci când demersurile litigioase se dovedesc neîntemeiate, aceste ONG-uri trebuie să poată răspunde cel puţin pentru cheltuielile de judecată, dacă instanţa decide în acest sens. Aceasta este legea şi nimeni nu este mai presus de ea. În cazul de faţă, prin sentinţele civile nr. 667/2025 şi 4887/2025, cererile formulate de Fundaţia Greenpeace împotriva Proiectului Neptun Deep au fost respinse, ONG-ul fiind obligat la plata a 380.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată către titularii proiectului. În urma demarării executării silite, Romgaz a constatat că Greenpeace România este insolvabilă, neavând niciun fel de active, bunuri mobile sau imobile, disponibilităţi băneşti, sau vreun cont deschis la unităţile bancare. Transparenţă şi corectitudine? Din păcate, nu. Impozite plătite pentru eventualele activităţi lucrative? Nu. Totul mascat, disimulat sub forma unei alte entităţi", susţine şeful de la Energie.
Potrivit acestuia, Romgaz a constatat că donaţiile solicitate publicului pentru finanţarea activităţii Greenpeace în România sunt colectate de o altă fundaţie, denumită tot Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România, dar având CIF diferit.
"Fundaţia Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România este insolvabilă, fiind utilizată ca paravan de o altă entitate juridică cu aceeaşi denumire pentru a eluda orice formă de răspundere patrimonială prevăzută de lege. Având în vedere insolvabilitatea şi scopul duplicitar al Fundaţiei Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România, Romgaz, prin filiala implicată în proiectul Neptun Deep, a considerat că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru dizolvarea Fundaţiei Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România, conform Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000. Îi felicit şi încurajez pe colegii mei de la Romgaz să lupte până la capăt pentru România, pentru respectarea legii şi a intereselor românilor", a transmis acesta.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 249 / 9751 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...