Burduja: Renegocierea planului de eliminare a cărbunelui este o necesitate pentru securitatea energetică a României
03 Februarie 2025
AgerpresMinistrul Energiei afirmă că România va continua să investească masiv în capacităţi de producţie din surse regenerabile, pentru că doar aşa se poate obţine un mediu mai curat şi "preţuri corecte la energie pentru toţi cetăţenii".
Toate investiţiile în energie curată vor continua şi vom absorbi toţi banii europeni disponibili, însă, în acelaşi timp, tranziţia energetică trebuie să fie pragmatică şi sustenabilă, iar renegocierea planului de eliminare a cărbunelui este o necesitate pentru securitatea energetică a României, a scris, duminică, Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe pagina sa de Facebook.
"În ultimele zile, am observat o serie de sentinţe publice, pronunţate cu furie proletară de oameni care habar nu au diferenţa dintre watt şi volt. E uşor să manipulezi pe teme legate de energie: subiectul e pe cât de important pentru traiul românilor de fiecare zi şi pentru competitivitatea companiilor româneşti, pe atât de complex. Atacurile dovedesc nepricepere, dar şi panică în faţa obiectivelor şi proiectelor noastre de a securiza independenţa energetică a României. E lesne de văzut pe cine am deranjat, dar fiţi pe pace, mergem până la capăt. De aproape doi ani, spun un lucru de bun simţ. În trilema energetică, ordinea de priorităţi este una singură pentru România: energie sigură, energie accesibilă şi competitivă, energie curată. Asta nu are legătură cu evoluţiile politicii naţionale sau internaţionale, ci cu bunul simţ al unui calcul raţional. Am fost şi voi rămâne consecvent acestui principiu", a notat Burduja.
"În ultimele zile, am observat o serie de sentinţe publice, pronunţate cu furie proletară de oameni care habar nu au diferenţa dintre watt şi volt. E uşor să manipulezi pe teme legate de energie: subiectul e pe cât de important pentru traiul românilor de fiecare zi şi pentru competitivitatea companiilor româneşti, pe atât de complex. Atacurile dovedesc nepricepere, dar şi panică în faţa obiectivelor şi proiectelor noastre de a securiza independenţa energetică a României. E lesne de văzut pe cine am deranjat, dar fiţi pe pace, mergem până la capăt. De aproape doi ani, spun un lucru de bun simţ. În trilema energetică, ordinea de priorităţi este una singură pentru România: energie sigură, energie accesibilă şi competitivă, energie curată. Asta nu are legătură cu evoluţiile politicii naţionale sau internaţionale, ci cu bunul simţ al unui calcul raţional. Am fost şi voi rămâne consecvent acestui principiu", a notat Burduja.
Ministrul Energiei afirmă că România va continua să investească masiv în capacităţi de producţie din surse regenerabile, pentru că doar aşa se poate obţine un mediu mai curat şi "preţuri corecte la energie pentru toţi cetăţenii".
"Mai nou, sunt atacat că aş fi 'împotriva' tranziţiei verzi. Nimic mai fals. Am atras miliarde de euro din fonduri nerambursabile pentru investiţii în producţia de energie solară şi eoliană, 10.000 MW noi pentru sistemul energetic românesc. Am finalizat anul trecut prima schemă naţională pentru contracte pentru diferenţa (1.000 MW eolian şi 500 MW solar), iar anul acesta vom finaliza a doua schemă similară, pentru o capacitate triplă (3.500 MW). Continuăm să investim masiv în capacităţi de producţie din surse regenerabile, pentru că doar aşa putem obţine un mediu mai curat şi preţuri corecte la energie pentru toţi cetăţenii. Doar anul trecut am pus în funcţiune noi capacităţi de producţie eolian+solar de peste 700 MW, de două ori mai mult decât s-a pus în funcţiune în total din 2016 până în 2023 (8 ani!). Iar anul acesta ne aşteptăm să dublăm acest record", susţine şeful de la Energie.
Sebastian Burduja a enumerat proiectele făcute pentru energia verde a României, respectiv: PNRR investiţia 1 - peste 300 de contracte semnate pentru 1.800 MW noi, noi proiecte în lucru, o parte finalizate şi decontate; PNRR investiţia 2 - apel salvat, contracte semnate pentru producţia de hidrogen verde; PNRR investiţia 4 - contracte semnate, proiecte în execuţie pentru baterii de stocare şi fabrici de baterii şi panouri româneşti, ca să nu mai importăm produse din afara UE cu bani europeni; Fondul pentru Modernizare - 815 milioane euro pentru producţie şi autoconsum energie verde, proiecte în evaluare, peste 2.500 MW; schemele CFD finanţate din Fondul de Modernizare (FM) - 3 miliarde euro, 5.000 MW solar şi eolian; FM - 700 milioane euro pentru parcuri solare în comunităţi, beneficiari instituţii publice; FM - apel stocare în baterii, deschis până pe 17 februarie, 150 milioane de euro.
La toate acestea se adaugă hidrocentralele deblocate după zeci de ani, tot energie curată, programul nuclear, 2.200 MW noi, contracte semnate şi proiecte "puse pe şine", dar şi investiţii în reţelele de transport şi distribuţie etc.
"Toate investiţiile în energie curată vor continua şi vom absorbi toţi banii europeni disponibili. În acelaşi timp, tranziţia energetică trebuie să fie pragmatică şi sustenabilă. Renegocierea planului de eliminare a cărbunelui este o necesitate pentru securitatea energetică a României. Cine zice altfel trebuie să demonstreze public ce va face România fără 2.000 MW producţie în bandă din 2026, aşa cum au hotărât cei care au scris PNRR-ul. Principiul corect este înlocuirea acestor grupuri cu grupuri pe gaz, apoi cu centrale nucleare. Cu adevărat, este important pentru toată Europa să continuăm să ne bazăm pe capacităţi de producţie în bandă care asigură stabilitatea şi securitatea sistemului energetic. Iar dacă administraţia Trump renunţă la obiectivele de climă nu înseamnă că trebuie să facem la fel, ci că dacă nu schimbăm nimic vom pierde şi mai mult din competitivitatea europeană în faţa SUA, China etc. Tranziţia nu înseamnă sacrificiu necondiţionat, ci construcţie pentru viitor. Şi nu putem construi o economie verde cu adevărat puternică fără să avem o fundaţie stabilă. Asta înseamnă investiţii în regenerabile, da, dar şi o utilizare inteligentă a resurselor pe care le avem: gaze naturale, energie nucleară şi, temporar, cărbune", a explicat ministrul.
El a subliniat că, sub mandatul său, Ministerul Energiei a salvat toate jaloanele şi a dat asigurări că va face "tot posibilul" pentru a le îndeplini până la capăt.
"Legat de PNRR, voi reveni separat pentru a spulbera dezinformările. Sub mandatul meu, Ministerul Energiei a salvat toate jaloanele şi va face tot posibilul pentru a le îndeplini până la capăt", a transmis Burduja.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 2 / 9163 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
Sun Wave Pharma România, la vânzare. Jefferies consiliază exitul LetterOne, fond de investiții legat de doi oligarhi ruși
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...