ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Boloş: Proiectele finanţate începând cu perioada de programare 2021 - 2027 pentru mediul de afaceri au componentă de inovare

23 Noiembrie 2022   |   Agerpres

Ministrul Fondurilor Europene a subliniat că, din acest punct de vedere, întreg obiectivul de politică al Uniunii Europene, din perspectiva fondurilor externe nerambursabile, este dedicat în exclusivitate specializării inteligente.

 
 
Proiectele finanţate începând cu perioada de programare 2021 - 2027 pentru mediul de afaceri, parteneriatele între institutele de cercetare şi mediul de afaceri sau cele dedicate institutelor de cercetare au componentă de inovare, a afirmat marţi ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.
 
"Trebuie să vă spun că proiectele care sunt finanţate începând cu perioada de programare 2021 - 2027 pentru mediul de afaceri, parteneriatele între institutele de cercetare şi mediul de afaceri sau cele dedicate institutelor de cercetare au această componentă de inovare. Deci, proiectele, indiferent de cine este beneficiar, trebuie să aibă inovarea ca activitate pusă în cadrul proiectelor sau incluse în cadrul proiectelor. Şi, din acest punct de vedere, cred că este o şansă formidabilă pentru ceea ce înseamnă activităţile de business pentru ca, prin inovare, să poată să îşi consolideze poziţia competiţională pe piaţă şi să reuşească ca în această luptă acerbă pentru supravieţuire în piaţă, prin inovare, să identifice acele puncte tari care fac mediul nostru de afaceri mai competitiv", a precizat Marcel Boloş, la Conferinţa CDG - Inovaţia şi cercetarea - "Made in" sau "made by Romania"?
 
Ministrul Fondurilor Europene a subliniat că, din acest punct de vedere, întreg obiectivul de politică al Uniunii Europene, din perspectiva fondurilor externe nerambursabile, este dedicat în exclusivitate specializării inteligente.
 
Totodată, Marcel Boloş a afirmat că proiectele care urmează să fie finanţate prin fonduri externe nerambursabile trebuie să aibă componenta de inovare clar identificată şi, apoi, tot ce înseamnă activităţi în cadrul proiectelor să fie clar identificate pentru a putea fi finanţate.
 
"Aşadar, pentru a sprijini inovarea şi pentru a deschide perspectiva ei şi a conturării proiectelor care sunt destinate mediului de afaceri - noi am avut o iniţiativă prin care am încercat, împreună cu Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - să punem bazele Parcurilor de Specializare Inteligentă, respectiv a acelor parteneriate între autorităţile publice locale, institutele de cercetare şi mediul de afaceri", a mai spus ministrul.
 
El a subliniat că rezultatele inovării, dar şi al activităţilor de cercetare pot prinde contur, pot fi transpuse în piaţă, iar consumatorul să fie primul care beneficiază de roadele activităţilor de inovare.
 
"Un accent deosebit, în negocierile pe care le-am avut cu Comisia Europeană pentru a închide programele operaţionale din perspectiva cercetării şi a inovării, a fost pus tocmai pe componenta aceasta de transfer în piaţă a rezultatelor cercetării, respectiv inovării. Aşadar, vremea aceea în care discutăm de cercetare de laborator şi inovare, doar teoretic, să ştiţi că a cam trecut şi că, din perspectiva politicii de coeziune şi a fondurilor externe nerambursabile, un accent deosebit se pune pe transferul în piaţă a rezultatelor cercetării", a subliniat Marcel Boloş.
 
Ministrul Fondurilor Europene şi-a exprimat speranţa că va anunţa curând aprobarea Programului Operaţional Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare (POCIDIF), precum şi aprobarea proiectelor strategice de cercetare.
 
Ministrul consideră că proiectul trebuie să ducă nu numai la identificarea de soluţii inovative în legătură cu obţinerea hidrogenului, dar şi la transferul rezultatelor cercetării în piaţă.
 
"Un alt proiect mare - şi care va fi de asemenea de impact pentru economia României - este cel legat de semiconductori şi aplicaţiile acestora în economia României. Sunt două proiecte cu bugete cumulate de peste 250 milioane de euro, ceea ce va face ca ele să simtă impactul în economia reală şi să putem vorbi despre ele, beneficiind totodată şi de roadele rezultatelor cercetării şi de transferul în piaţă a acestor rezultate ale cercetării", a adăugat Boloş.
 
El a amintit că, în Programul Operaţional Regional, "proiectele destinate mediului de afaceri trebuie să aibă această componentă de inovare".
 
"Poate fi pasul nostru spre consolidarea poziţiei competiţionale a economiei româneşti în context european şi, pe de altă parte, de orientare a resurselor spre aceste proiecte de interes strategice în domenii de mare importanţă. (...) Pe de altă parte, în Programul Operaţional Tranziţie Justă, care este mai puţin cunoscut în rândul celor care sunt interesaţi de fondurile externe nerambursabile. Să ştiţi că acolo avem, de asemenea, 2,5 miliarde de euro care sunt destinaţi creării de locuri de muncă şi atragerii de investiţii, dar accentul rămâne în continuare pe specializare inteligentă, respectiv pe acest mix între activitatea de cercetare, transferul rezultatelor cercetării în piaţă, activitatea de inovare, transferul rezultatelor inovării în piaţă. (...) Ori de câte ori am discutat cu Comisia Europeană şi am avut, în ultima perioadă, destul de multe discuţii, problema aceasta, a transferului rezultatelor cercetării în piaţă şi a inovării în piaţă a fost de importanţă strategică şi, practic, dacă nu avem IMM-ul partener în proiectele pe care le discutăm cu Comisia, practic finanţarea nu poate avea loc", a punctat Marcel Boloş.
 
Ministrul Fondurilor Europene şi-a exprimat speranţa că inovarea va fi speranţa României pentru schimbarea de paradigmă.
 
"Suntem la un moment de cotitură pentru economia României şi inovarea poate să contribuie la schimbarea de paradigmă, la consolidarea poziţiei competitive în piaţă, dar şi la o nouă provocare pentru mediul de afaceri care trebuie de această dată să fie mai aplecată spre inovare", a subliniat ministrul. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2881 / 9431
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...