
Banca Mondială: Răspunsul fără precedent al UE a amortizat efectele pandemiei asupra ocupării forţei de muncă şi veniturilor
26 Iulie 2021
Agerpres"O tranziţie prietenoasă cu mediul înconjurător, digitală şi favorabilă incluziunii este posibilă dacă politica economică este orientată din ce în ce mai mult către reforme şi investiţii în educaţie, sănătate şi infrastructură durabilă", a declarat Gallina A. Vincelette, director pentru ţările Uniunii Europene în cadrul Băncii Mondiale.
Impactul crizei Covid-19 asupra celor săraci a fost moderat de răspunsul fără precedent al guvernelor şi instituţiilor Uniunii Europene, care a amortizat efectele grave ale pandemiei asupra ocupării forţei de muncă şi a veniturilor, arată cel mai recent Raport Economic Periodic pentru UE al Băncii Mondiale, intitulat "Creşterea incluzivă la răscruce de drumuri".
În cazul României, raportul Băncii Mondiale arată că numărul persoanelor în risc de sărăcie a crescut semnificativ la începutul pandemiei, ca urmare a scăderii substanţiale a veniturilor în primul val al pandemiei. "Introducerea rapidă a măsurilor de sprijin guvernamental combinată cu adaptarea locurilor de muncă a contribuit la moderarea ratelor de sărăcie. Cu toate acestea, şi în pofida diminuării impactului pe măsură ce criza a progresat şi a fost amortizată de măsurile de sprijin, ratele de sărăcie sunt aşteptate să rămână peste nivelul la care erau înaintea crizei", susţine Banca Mondială.
Potrivit instituţiei financiare, pandemia a expus şi a accentuat inegalităţi profunde, oprind progresul în domenii multiple, inclusiv în ceea ce priveşte egalitatea de gen şi convergenţa veniturilor în toate statele membre ale UE. Astăzi, se estimează că sunt "expuşi riscului de sărăcie" în plus între trei şi cinci milioane de oameni din UE, pe baza pragurilor valorice la nivel naţional, comparativ cu cele de dinaintea crizei.
Raportul subliniază faptul că programele eficiente de redresare pot consolida progresele înregistrate în tranziţiile ecologice şi digitale aflate în curs de desfăşurare, în întreaga regiune. Pe măsură ce pandemia continuă, schemele de sprijin guvernamental şi lansarea în timp util a vaccinurilor rămân esenţiale pentru consolidarea rezilienţei firmelor, angajaţilor şi gospodăriilor. Având în vedere longevitatea crizei şi impactul asupra celor vulnerabili, multe guverne au optat pentru prelungirea duratei sprijinului pe tot parcursul anului 2021.
"O tranziţie prietenoasă cu mediul înconjurător, digitală şi favorabilă incluziunii este posibilă dacă politica economică este orientată din ce în ce mai mult către reforme şi investiţii în educaţie, sănătate şi infrastructură durabilă", a declarat Gallina A. Vincelette, director pentru ţările Uniunii Europene în cadrul Băncii Mondiale.
Cu o contracţie a economiei UE de 6,1% în 2020, pandemia de COVID-19 a declanşat cea mai puternică recesiune din UE pe timp de pace, după cel de-al doilea război mondial. Guvernele trebuie să se asigure că există politici bine ţintite, precum şi politici pentru piaţa forţei de muncă active pentru a sprijini o redresare incluzivă. Raportul subliniază că ar trebui acordată o atenţie specială forţei de muncă vulnerabile de dinaintea pandemiei, cum ar fi tinerii, cei angajaţii informal şi liber profesioniştii. Aceste grupuri sunt mai vulnerabile în faţa ajustărilor la nivelul ocupării forţei de muncă pe timp de criză şi se pot confrunta cu perioade mai lungi de şomaj sau cu perioade în care se află în afara forţei de muncă active.
Femeile au fost afectate în mod disproporţionat de întreruperea muncii cauzată de pandemie, în special în sectoarele care se confruntă cu cele mai grave efecte ale crizei. Acest lucru a fost evidenţiat şi în Raportul Economic Periodic pentru UE din 2020 realizat de Banca Mondială, care a constatat că cel puţin una din cinci femei se va confrunta cu dificultăţi de întoarcere la muncă, comparativ cu unul din zece bărbaţi. Femeilor le-a fost mai greu să îşi reia munca datorită sectoarelor în care lucrează şi poziţiilor pe care le ocupă, precum şi din cauza responsabilităţii activităţilor casnice care au căzut disproporţionat în responsabilitatea lor - o manifestare a creşterii inegalităţilor din mediul casnic.
"Pe măsură ce redresarea va avea loc, va fi important ca sprijinul guvernamental să fie bine ţintit şi coordonat pentru a continua să atenueze impactul crizei, cu măsuri din ce în ce mai îndreptate către gospodăriile şi firmele vulnerabile. De asemenea, factorii de decizie trebuie să găsească un echilibru între a-i ajuta pe cei mai vulnerabili membri ai socieţăţii, a spori productivitatea economiei şi a menţine datoria publică la niveluri controlate", a adăugat Gallina A. Vincelette.
Până în prezent, Banca Mondială a dedicat peste 1,7 miliarde de dolari pentru a ajuta economiile emergente din Europa şi Asia Centrală să atenueze impactul COVID-19. Din aprilie 2020, aproximativ 866 milioane dolari au fost direcţionate prin noi proiecte de răspuns de urgenţă (MPA / Vaccines). În plus, până la 904 milioane dolari sunt realocate, utilizate sau puse la dispoziţie în proiecte şi împrumuturi existente, inclusiv finanţare suplimentară, pentru a ajuta ţările în ceea ce priveşte răspunsul la pandemia de COVID-19.
Raportul Perspective economice globale al Băncii Mondiale sugerează că vom avea o creştere puternică, dar inegală în 2021. Economia globală va creşte cu 5,6% - cel mai puternic ritm post-recesiune din ultimii 80 de ani. Redresarea reflect, în mare măsură, o revenire puternice în cadrul unelor economii mari.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 6388 / 9750 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...