ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Adrian Negrescu (consultant economic): România se află în faţa unei crize fără precedent din punct de vedere valutar

06 Mai 2025   |   Agerpres

În opinia sa, fenomenul retragerii de capital din România se va accentua dacă nu vor fi clarificate foarte repede semnele de întrebare legate de situaţia economiei, situaţia finanţelor publice.

 
 
Situaţia de pe scena politică influenţează mai mult ca oricând temerile investitorilor, care încep să vândă din titlurile româneşti şi să iasă din România din perspectivă investiţională, susţine consultantul economic, Adrian Negrescu.

"România se află în faţa unei crize fără precedent din punct de vedere valutar. Situaţia de pe scena politică influenţează mai mult ca oricând temerile investitorilor care, iată, încep să vândă din titlurile româneşti, încep să iasă din România din perspectivă investiţională şi, de aceea, cred că este absolut esenţial, vital de-a dreptul, ca preşedintele României, noul premier interimar să iasă în spaţiul public şi să vorbească despre angajamentele României, să dea asigurări că ţara noastră nu va intra în incapacitate de plată, aşa cum a spus fostul premier Ciolacu, şi că vom respecta toate angajamentele asumate de către statul român. Avem nevoie de nişte mesaje de stabilitate, transmise de la înălţimea instituţiilor statului, pentru că temerile investitorilor sunt din ce în ce mai ample. Gândiţi-vă că unul dintre candidaţi promite în spaţiul public faptul că va tăia dobânzile la toate creditele românilor, o aberaţie din punct de vedere economic, care ridică semne de întrebare legate de discernământul acestuia în privinţa temelor economice. Dincolo de mesajele de stabilitate pe care premierul şi preşedintele interimar trebuie să le transmită, este nevoie ca cei doi candidaţi la preşedinţie a României, domnul Simion şi domnul Nicuşor, să iasă în spaţiul public şi să vorbească despre investiţiile în România, să vorbească despre planurile pe care le au din punct de vedere economic, să expună măsurile pe care vor să le ia, odată ajunşi în cea mai importantă funcţie din stat", a declarat marţi, pentru AGERPRES, Adrian Negrescu.


În opinia sa, fenomenul retragerii de capital din România se va accentua dacă nu vor fi clarificate foarte repede semnele de întrebare legate de situaţia economiei, situaţia finanţelor publice.

"Dacă noi nu vom clarifica foarte repede aceste semne de întrebare legate de situaţia economiei, situaţia finanţelor publice, mi-e teamă că acest fenomen al retragerii de capital din România se va accentua, iar România va pierde, din punct de vedere investiţional, toţi cei 10-15 ani de creştere economică pe care am avut-o din perspectiva percepţiei investitorilor", a adăugat consultantul economic.

Potrivit acestuia, Banca Naţională a alocat aproape 3 miliarde de euro pentru a menţine cursul la 4,97 lei/euro, o măsură care devine inutilă din perspectiva modului în care investitorii privesc România.

"Să ne aşteptăm ca, în perioada următoare, cursul de schimb să treacă de 5 lei pentru 1 euro. Deja Banca Naţională a alocat aproape 3 miliarde de euro pentru a menţine cursul la 4,97 lei/euro, o măsură care a fost salutară pe termen scurt, dar care devine inutilă din perspectiva modului în care investitorii privesc România. Mi-e teamă că, dacă Banca Naţională va continua această politică de a susţine cursul, nu va face altceva decât să atragă speculatorii în România, să atragă fondurile de investiţii speculative şi să transformăm tot acest joc al cursului într-un adevărat război financiar din care noi vom avea cel mai mult de pierdut. Sunt sigur că cursul se va deprecia în perioada următoare şi e un lucru sănătos din perspectiva modului în care se reglează economia, ca urmare a dinamicii administrative de pe scena politică", a mai spus Adrian Negrescu.

El a subliniat că România are un buffer financiar suficient la Ministerul Finanţelor care permite plata facturilor pe o perioadă de 2-3 luni.

"Din păcate, fostul premier Ciolacu a avut un rol covârşitor în această percepţie negativă, atunci când a afirmat, în repetate rânduri, faptul că România riscă să intre în incapacitate de plată. Nu suntem în acest scenariu. România are un buffer financiar suficient la Ministerul Finanţelor care ne permite să ne plătim facturile pe o perioadă de 2-3 luni. Avem o rezervă valutară suficientă la Banca Naţională şi avem acordul cu Comisia Europeană, cu FMI şi cu Banca Mondială care ne permit ca, în cazul în care avem o problemă financiară, să accesăm o linie de finanţare rapidă, în aşa fel încât să nu riscăm să intrăm în incapacitate de plată. Deci, politicienii ar trebui să fie mai rezervaţi în această perioadă în declaraţii absolut aberante legate de situaţia economică şi să lase specialiştii să vorbească, să dea mesaje de stabilitate, nicidecum să pună gaz pe focul temerii investitorilor", a adăugat consultantul economic.

Bursa de la Bucureşti a reacţionat negativ la rezultatele turului I al alegerilor prezidenţiale şi la schimbările de pe scena politică, în timp ce dobânzile în funcţie de care se calculează costul creditelor s-au majorat, iar cursul leu/euro a depăşit marţi pragul psihologic de 5 lei.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 303 / 9760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...