Cum trec departamentele juridice ale marilor companii prin criza medicală. Cristina Costache, Legal Manager Strauss România: Echipa nu a cedat presiunii și s-a comportat de o manieră ireproșabilă
02 Iunie 2020
Ștefania EnacheActivitatea departamentului pe care Cristina Costache îl coordonează nu a încetat nicio secundă. Totuși, modificarea majoră a fost lucrul de acasă aproape integral.
Cristina Costache, Legal Manager Strauss România |
Departamentele juridice ale firmelor au avut foarte mult de lucru în ultimele două luni, fiind obligate să identifice soluțiile cele mai bune pentru adaptarea afacerilor la noile condiții legislative.„Activitatea în această perioadă a fost extrem de intensă. Modificările legislative frecvente cu impact în activitatea Strauss România au condus la o concentrare majoră în zona de monitorizare legislativă.Cred că departamentele juridice au avut mult de lucru, în această perioadă, în majoritatea sectoarelor, nu numai cele din FMCG”, declară Cristina Costache, Legal Manager Strauss România.
Munca juriștilor „a explodat” în zona de monitorizare legislativă. Specialiștii urmăreau acest obiectiv și înainte de criza medicală, dar, odată cu declanșarea pandemiei, numărul actelor normative emise a fost uriaș.
Munca juriștilor „a explodat” în zona de monitorizare legislativă. Specialiștii urmăreau acest obiectiv și înainte de criza medicală, dar, odată cu declanșarea pandemiei, numărul actelor normative emise a fost uriaș.
„Aici aș vrea să punctez importanța de a avea o soluție avansată de monitorizare a legislației. Pe noi ne-a ajutat în această perioadă. Alături de această zonă, am continuat procesul de maturizare a programului de protecție a datelor, care este gestionat în cadrul departamentului juridic, de revizuire documente și proceduri interne, management contracte. În această perioadă, prioritatea numărul unu a fost alinierea la legislația referitoare la prevenirea Covid. Decretul de instituire a stării de urgență, ordonanțele militare emise în baza acestuia, precum și toate celelalte acte normative emise, inclusiv recomandările ministerelor de resort, precum Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Ministerul de Interne au fost analizate, interpretate și transpuse în documente sau instrucțiuni aplicabile la nivelul Strauss România. Alături de aceste activități, managementul contractelor și-a continuat activitatea obișnuită cu excepția termenului în care ne așteptăm ca toate actele să fie semnate. Este de înțeles o anumită întârziere în ceea ce înseamnă acest proces, având în vedere că mulți dintre angajați lucrează de acasă în această perioadă”, precizează Cristina Costache.
Un volum mare de muncă pentru juriști
Cele mai multe solicitări venite către departamentul juridic au pornit din zona de HR, în contextul în care a avut loc implementarea bruscă a conceptului de „muncă la domiciliu”. Mutarea unui număr mare de angajați către „munca la domiciliu” implică un efort din partea organizației pentru ajustarea documentelor aferete.
„Tot în zona de HR și SSM, trebuie să menționez instrucțiunile ce trebuie întocmite pentru siguranța angajaților în această perioadă, planurile ce trebuiesc întocmite conform decretului prezidențial. Zona de comercial – managementul contractelor a funcționat într-o zonă relativ normală, deci solicitările în acest domeniu nu au suferit modificări. Mai mult, s-au emis acte normative în această zona care solicită ajustare a contractelor în curs”, mai spune expertul Strauss România.
Activitatea departamentului pe care Cristina Costache îl coordonează nu a încetat nicio secundă. Totuși, modificarea majoră a fost lucrul de acasă aproape integral.
În noul context, în care starea de urgență s-a ridicat și a fost impusă starea de alertă, Legal Managerul Strauss România nu se așteaptă la o reintrare „în normal”. „Nu știu dacă acel „normal” cu care eram obișnuiți va reveni vreodată. Acum urmează starea de alertă, cu restricții încă în vigoare și cu o avalanșă de acte normative. Nu mă aștept să se modifice prea multe și prea curând ceva în activitatea departamentului juridic din cadrul Strauss România față de ultimele două luni,” explică avocatul.
Se poate lucra eficient de acasă
Cristina Costache este de părere că decizia de management cea mai importantă a fost mutarea angajaților, pentru care funcția permitea, la munca la domiciliu, chiar înainte de data de 16 martie. „A fost o decizie foarte bună și a fost o decizie pusă în practică rapid și eficient. Putem să lucrăm eficient și de acasă. Avem instrumetele necesare pentru a gestiona astfel de situații pe viitor, suntem o echipă puternică”, menționează juristul.
Legal Managerul Strauss România amintește faptul că întreaga economie a României a suferit o încetinire ca urmare a restricțiilor impuse în ultimele două luni. Odată cu ridicarea restricțiile, se așteaptă la o revenire a parametrilor normali în economie și la o normalizare până la sfârșitul anului.
„În această perioadă am luat toate măsurile necesare pentru protejarea propriilor angajați, a clienților și a consumatorilor noștri. Pentru echipa mea, BRAVO! Au făcut și sunt sigură ca vor face în continuare o treabă excelentă, nu au cedat presiunii și s-au comportat de o manieră ireprosabilă. Suntem un partener de încredere pentru toți clienții noștri și ne dorim în continuare o relație benefică pentru ambele părți. Dacă vreunul din clienții Strauss România s-a găsit în dificultate în aceasta perioadă a găsit înțelegere din partea Strauss România”, punctează Legal Managerul Strauss România.
Dificultățile economice simțite atât la nivel național, cât și internațional au determinat toate companiile să ia o serie de măsuri. Contextul de lucru nou a provocat și o reducere a unor cheltuieli. Restricțiile de circulație au diminuat până aproape de zero cheltuielile cu deplasările, cu evenimentele și cu alte astfel de activități. „În ceea ce privește sponsorizările, nu am căutat să le reducem sau să le eliminăm ci le-am redirecționat către domenii legate de combaterea SARS-Cov-2”, declară Cristina Costache.
În perioada imediat următoare, Strauss România și-a propus menținerea activității companiei pe o linie normală.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 67 / 80 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...