ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum a ajuns Ionuț Andreica să lucreze pentru grupul 10Bet Africa, unul dintre cei mai importanți jucători din industria de gambling a regiunii, activ pe mai multe continente, și ce atribuții are în poziția de Legal & Compliance Manager | Accesul pe noi piețe, printre proiectele cheie ale echipei juridice. Când se apelează la avocați externi și care sunt criteriile după care aceștia sunt aleși

13 Iulie 2023   |   Ștefania Enache

Ionuț Andreica(37 de ani) este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universitătii Româno-Americane din București, iar parcursul său profesional s-a derulat prin mai multe industrii.

Ionuţ Andreica, Legal & Compliance Manager - 10Bet Africa

 
 
Viața profesională l-a condus pe un alt continent și i-a dat posibilitatea să descopere orizonturi la care unii nici măcar nu-și permit să viseze.Ionuț Andreica este Legal & Compliance Manager la 10Bet Africa.El activează într-o industrie care de câțiva ani a prins avânt și se dezvoltă constant: cea a pariurilor sportive. Este un domeniu generos, dar și provocator pentru un profesionist în drept. Înainte de a ajunge în această poziție, Ionuț a parcurs un drum care a presupus multă muncă, efort permanent și pasiune pentru profesie. Lucrurile stau la fel și acum, juristul fiind foarte implicat în ceea ce face.

Ionuț Andreica are 37 de ani și de mai bine de 15 ani este jurist. Este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universitătii Româno-Americane din București, iar parcursul său profesional s-a derulat prin mai multe industrii. A activat ca expert în Drept în pharma, imobiliare, transporturi și alte servicii, dar cumva pariurile sportive „s-au lipit” cel mai bine de el.


„Fără să realizez la momentele respective, în cadrul fiecărui loc de muncă am învățat câte ceva foarte valoros. De exemplu, când lucram în transporturile de mărfuri, am făcut foarte mult partea de litigii, în pharma am învățat ce presupune să pui în vânzare un supliment alimentar sau înregistrarea unei mărci, în imobiliare, câtă tevatură să cumperi, închiriezi sau să vinzi un imobil, și tot așa până în 2015, atunci când am ajuns la prima mea companie de betting, respectiv Casa Pariurilor, de fapt acesta este brand-ul. Apoi am continuat cu Fortuna, care prin 2018 i-a preluat pe primii și, tot așa până în 2021, când am făcut pasul ‘în afară’ ”, povestește juristul.

Mărturisește zâmbind că nu el a ales industria pariurilor sportive, ci ea l-a ales pe el, iar acum se bucură foarte mult că s-a întâmplat așa. „Lăsând gluma la o parte, aplicând pentru diverse poziții prin 2015, în căutarea unui loc de muncă mai bun, am fost recrutat de cei de la Casa Pariurilor. La fel s-a întâmplat și în 2021 cu 10Bet, doar că în acel moment nu îmi căutam neapărat de muncă și deja aveam avantajul unei experiențe, nu neapărat îndelungată, cât consistentă, și mai ales în modul de lucru specific marilor corporații”, precizează Ionuț Andreica.  




------------------------------------------------------------

Munca de zi cu zi la 10Bet

În compania în care lucrează acum este Legal & Compliance Manager, iar în mare rolul său actual se aseamănă cu cel al unui manager de departament juridic din România, doar că se bucură de mai multă libertate și „putere” chiar și cu privire persoane care nu sunt neapărat în subordinea sa.

„Principalele mele responsabilități gravitează strict în jurul activității de gambling online (licențiere, analiză și implementare modificări legislative, modificarea termenelor și condițiilor de joc, a regulilor de pariere, reclamații jucători, campanii promoționale, sponsorizări, proceduri interne referitoare la partea de joc responsabil etc), dar și verificarea anumitor informații venite de la nivel local (precum contracte, conflicte de muncă, implementarea modificărilor legislative AML și altele). La nivel local nu avem echipe de juriști/inhouse lawyers, avem în schimb directori locali cu experiență bună în domeniu, iar restul informațiilor sunt filtrate de echipa centrală. Apropo, structura este una pic diferită față de ce știm sau există în Europa. De exemplu, când lucram la Fortuna, în fiecare țară operatoare există un oficiu juridic, în timp ce la 10Bet avem o echipă centrală care se ocupă de anumite zone precum India, Japonia, Africa, unde nu există un oficiu juridic. Ocazional, interacționăm cu diverse echipe de avocați specializați din țările/zonele respective, dar strict pe anumite probleme care depășec competențele noastre, ale directorilor locali și/sau unde există anumite îndoieli/temeri ce țin de strategia internă a grupului. Influențele europene/globale sunt relativ mici în țările din Africa unde operăm, însă mă bucur să constat că în anumite țări precum Africa de Sud sau Tanzania, legislația jocurilor de noroc, a prelucrării datelor cu caracter personal și chiar anti-spălarea banilor este foarte asemănătoare cu ceea ce avem în România sau, după caz, la nivel european”, explică juristul.

------------------------------------------------------------

Obiectivele anului în curs

Echipa coordonată de Ionuț și-a setat pentru anul în curs o serie de obiective, printre care se remarcă semnarea anumitor sponsorizări în Africa de Sud. Deja s-a parafat un proiect de acest tip cu echipa națională și urmează încă o sponsorizare cu o altă echipă la fel de importantă.

Un alt obiectiv major este accederea unor noi piețe, și deja se întâmplă acest lucru în anumite țări din America Latină. Departamentul juridic s-a concentrat și pe închiderea anumitor piețe neprofitabile, fiind cazul unor zone din Africa.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Din poziția pe care o ocupă, Ionuț Andreica ajunge destul de rar să colaboreze cu avocați externi, din cauza faptului că politica firmei este aceea de a rezolva cele mai multe probleme intern. Se apelează la sprijin extern în situații mai complexe, incerte, asupra cărora echipa juridică internă are o vizibilitate scăzută. Un exemplu îl constituie încetarea relațiilor de muncă locale sau finalizarea anumitor contracte care pot fi afectate de aplicabilitatea legislațiilor locale.  

„Criteriile generale după care alegem avocații externi sunt: feedback bun în piață, experiență relevantă în domeniul respectiv, comunicarea, dar bineînțeles și costurile atașate. Așa cum spuneam mai sus, colaborăm destul de izolat cu casele de avocatură locale și strict în problemele care ne depășesc competențele, în special cele legate de legislația locală și/sau asupra cărora avem o vizibilitate și un control scăzut/a. Proiectele cheie coincid cu obiectivele mai sus menționate și mă mândresc să spun că momentan nu am colaborat cu nicio firmă de avocatură descurcându-ne singuri. Nu există o frecvență anume cu care colaborăm cu o anume casă de avocatură, însă ceea ce vă pot spune este că atunci când găsim una care să răspundă nevoilor noastre, ținem de ea, întrucât, ca și în alte zone ale lumii, se merge pe premisa ca „cei din betting au bani””, nuanțează juristul 10Bet.

Referindu-se la activitatea realizată în primul semestru al anului în curs, Ionuț Andreica reamintește faptul că închiderea anumitor piețe și deschiderea altora au fost printre cele mai importante proiecte. Le include în această categorie din cauza anvergurii operațiunilor în sine, cu majoritatea departamentelor implicate, dar și din cauza multitudinii de taskuri de executat și a celerității acestora. „ Prima jumătate a anului a fost una intensă, obositoare, iar a doua sunt convins că va aduce și roadele aferente, în special spre sfârșit de an. Perspectivele sunt ca și până acum, de investiție și eficiență, de focusare, în special, pe ceea ce se merită. Nu pot spune că s-a schimbat ceva în rău, sunt doar schimbări de moment la care trebuie să ne adaptăm pentru a deveni mai buni în ceea ce facem”, comentează românul.  

Departamentul coordonat de Ionuț Andreica include, pentru moment, trei persoane, iar colaborarea cu colegii responsabili de alte zone se face pe proiecte foarte izolate, cu aplicabilitate generală pentru toate departamentele grupului.

Compania în care activează este într-o continuă efervescență, iar departamentul pe care îl conduce este implicat în majoritatea proiectelor din care firmele grupului fac parte. „Momentan pot spune că o provocare va fi adaptarea la cerințele de activitate ale noilor piețe, însă având în vedere experiența similară deja acumultă pe piețele din Africa, sunt încrezător că vom reuși din nou să ne ridicăm cel puțin la nivelul așteptărilor”, susține juristul.

În ceea ce privește planurile sale de viitor, Ionuț Andreica recunoaște faptul că nu are unul anume sau privit dintr-un anumit unghi. În general, profesionistul își dorește să protejeze ceea ce are acum, cu alte cuvinte să își facă treaba cât mai bine, să se dezvolte prin acumularea de noi experiențe, să învețe lecții noi. „Lăsăm karma să lucreze. Într-un viitor poate nu așa îndepărtat, sper să am ocazia să conduc o companie sau poate chiar compania proprie, însă mai avem de lucrat”, transmite profesionistul român.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 12 / 80
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...