ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum trebuie să fii construit, ce aptitudini sunt necesare și ce experiențe îți pot pava drumul spre succes, dacă urmărești o carieră internațională. Exemplul oferit de Andreea Nica, suceveanca recompensată cu note mari, burse de excelență și titlul ‘summa cum laude’, care lucrează azi pentru Bär & Karrer, o firmă elvețiană de renume

04 Februarie 2023   |   Ștefania Enache

Andreea mărturisește că a cochetat încă din timpul facultății cu ideea de a studia în străinătate, însă amânase decizia până la acel moment întrucât dorea să aibă suficientă experiență astfel încât să aleagă un domeniu care o pasionează, precum disputele internaționale. Plecarea s-a bazat și pe o șansă extrem de importantă, aceea de a primi o bursă integrală de studii de aproximativ 45.000 CHF.

Impreuna cu Prof. Zachary Douglas, la ceremonia de absolvire a programului de LL.M. în International Dispute Settlement (MIDS), la Geneva

 
 
Andreea Nica a decis în 2018 să rămână în Elveția pentru a-și construi o carieră internațională. Hotărârea ei a intervenit după ce a absolvit programul MIDS cu distincția ‘summa cum laude’, conform sistemului de notare elvețian. Timp de doi ani a profesat în cadrul LALIVE și Sidley Austin LLP, două case de avocatură de renume în domeniul disputelor internaționale, ai căror avocați au de soluționat adesea dosare de anvergură ce implică clienți din sau cu interese în România.I s-a oferit oportunitatea de a lucra atât în calitate de avocat, cât și de secretar arbitral, într-o serie de proceduri de arbitraj internațional  guvernate de diverse reguli (inclusiv UNCITRAL, ICC, SCAI, VIAC) și de diverse legi (inclusiv română, elvețiană, franceză, germană, drept internațional public și dreptul investițiilor), cu locul arbitrajului în mod preponderent în Elveția. În tot acest timp a profitat de toate șansele care i-au apărut în cale pentru a-și aprofunda cunoștințele de drept elvețian, în special în materie de drept civil, drept internațional privat și dreptul afacerilor, iar toamna anului 2020 avea să-i aducă și brevetul de avocat în Geneva. „Le mulțumesc tuturor colegilor care m-au susținut și m-au ajutat cu sfaturi și proiecte pentru a exersa și a trece cu succes peste cea mai mare provocare profesională de până în prezent, examenul de admitere în profesia de avocat în Elveția fiind recunoscut ca fiind unul dintre cele mai dificile la nivel mondial. În mod special, le voi fi etern recunoscătoare lui Dorothee Schramm și lui David Roney pentru îndrumare și motivație, în special în perioada dificilă a pandemiei Covid-19”, a declarat Andreea Nica pentru BizLawyer.


Pentru a ajunge la statutul pe care îl are astăzi, Andreea a muncit foarte mult, iar drumul său profesional este abia la început, prin urmare eforturile sale vor continua pentru a-și perfecționa cariera pe care și-o dorește.

„Aventura” Andreei Nica în lumea avocaturii a debutat în 2009, anul de început al parcursului său academic în cadrul Facultății de Drept a Universității din București, ale cărei cursuri de licență le-a frecventat cu bursă de excelență. „Îmi amintesc cu nostalgie de prelegerile despre moralitate din amfiteatrul A4 ale profesorului Oancea, de concursurile de procese simulate și de eseuri, precum și de Hexagonul Facultăților de Drept la care am avut onoarea să reprezint facultatea atât în echipa de baschet, cât și în cea de drept civil. Mai mult, un impact major asupra formării mele le-au avut și activitatea mea ca membru și vicepreședinte al asociației studențești internaționale European Law Students’ Association (ELSA) și școlile de vară internaționale din Copenhaga și Istanbul, la care am participat cu sprijinul unor burse acordate de diverse case de avocatură”, povestește tânăra.

Toate aceste activități au ajutat-o să-și dezvolte inconștient o serie de aptitudini necesare exercitării profesiei de avocat precum reziliența, lucrul în echipă, abilități de coordonare, networking și i-au trezit curiozitatea de a lucra cu tineri juriști din alte țări. „La acel moment păreau toate miracole nedeslușite care mai târziu au căpătat sens în firul roșu al poveștii mele”, povestește avocata.




Debutul în avocatură a fost la DLA Piper Dinu SCA

După ce a absolvit facultatea, în 2013 a fost admisă în Baroul București cu cea mai mare notă la nivel național. De asemenea, a început programul de masterat în drept privat aprofundat din cadrul Universității din București, pe care l-a absolvit în 2014.

În paralel, a început să profeseze în cadrul casei de avocatură DLA Piper Dinu SCA în București.  

Își amintește că primii patru ani ca avocat au fost intenși, dar plini de satisfacții, lucru care s-a datorat în principal locului unde a început să profeseze ca avocat. A fost un mediu care i-a adus foarte multe provocări profesionale, de la gestionarea clienților, de regulă străini, la ‘jonglarea’ cu diverse arii de practică precum fuziuni și achiziții, drept societar, drept internațional privat și european, litigii interne și cu elemente de extraneitate și arbitraj internațional, investigații și drept penal economic, drept administrativ și chiar dreptul mediului.

„Consider esențial faptul că am avut oportunitatea de a fi implicată în proiecte variate și interesante alături de colegi motivați care au avut încredere în mine și au fost preocupați de nevoia mea constantă de perfecționare. Alături de acestea, m-a entuziasmat mereu să fac parte din numeroase proiecte pro bono, școli de vară, concursuri internaționale de procese simulate în calitate de arbitru în Viena (foto) și traininguri locale și în străinătate în Paris, Londra, Casablanca sau Varșovia.
Îi voi fi întotdeauna recunoscătoare lui Marian Dinu, Country Managing Partner, Alexandrei Rădulescu și întregii echipe pentru toată susținerea și sfaturile pe care mi le-au oferit”, subliniază Andreea.

Proiectul care i-a deschis apetitul pentru avocatura de business cu elemente de extraneitate și arbitraj internațional

În prima casă de avocatură în care a profesat, proiectul care a marcat-o cel mai mult a fost cel care viza un dosar de arbitraj internațional în care a reprezentat o companie petrolieră americană în fața unui tribunal arbitral al Curții Internaționale de Arbitraj (ICC) din Paris într-o dispută împotriva Guvernului Român cu o valoare de aproximativ 100 milioane USD.

„Proiectul a durat aproximativ doi ani și jumătate și am crescut odată cu el: eram avocat stagiar când am redactat cererea de arbitrare, iar ce a urmat apoi a fost un rollercoaster care mi-a deschis apetitul pentru lumea arbitrajului internațional: am lucrat într-o echipă mixtă cu avocați din Paris, New York, Londra și Washington în fața unor arbitri de talie mondială și având ca experți profesori reputați din cadrul Universității din București. Îmbinarea cunoștințelor de drept civil cu cele de dreptul mediului și al energiei a fost un exercițiu extraordinar de interesant, iar paleta probatorie extrem de variată – de la expertize tehnice și juridice, la audieri de martori și sute de înscrisuri probatorii – mi-a oferit o perspectivă cvasi-completă a activității unui avocat. Acest dosar a reprezentat maturizarea mea profesională, rezultatul fiind o creștere a încrederii în capacitățile mele și un stimulent puternic pentru a continua călătoria pe acest drum al avocaturii de business într-un context internațional”, detaliază Andreea.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Bursă integrală de studii pentru programul MIDS

Un pas semnificativ în cariera sa l-a fost în toamna anului 2017, atunci când s-a mutat în Geneva, Elveția pentru a frecventa programul de LL.M. în International Dispute Settlement (MIDS).

Andreea mărturisește că a cochetat încă din timpul facultății cu ideea de a studia în străinătate, însă amânase decizia până la acel moment întrucât dorea să aibă suficientă experiență astfel încât să aleagă un domeniu care o pasionează, precum disputele internaționale. Plecarea s-a bazat și pe o șansă extrem de importantă, aceea de a primi o bursă integrală de studii de aproximativ 45.000 CHF.

„MIDS a fost fără doar și poate cel mai marcant an al carierei mele de până acum. Fiind cel mai renumit program în domeniu, am avut onoarea să învăț de la profesori care activează atât ca arbitri/avocați, cât și în mediul academic precum prof. Zachary Douglas (arbitrul desemnat de România în arbitrajul de investiții început în legătură cu proiectul Roșia Montată) sau prof. Pierre Tercier (președintele tribunalului arbitral in același dosar)”, precizează avocata.

Interlocutoarea BizLawyer amintește faptul că Elveția este unul dintre hub-urile de arbitraj internațional, orașe precum Geneva, Zurich sau Lausanne fiind alese frecvent ca locuri ale arbitrajelor. Acest lucru se datorează legislației și atitudinii instanțelor de judecata pro – arbitraj, precum și faptului că instituții care administrează arbitraje precum Swiss Arbitration Center (SAC), Tribunalul de Arbitraj Sportiv (CAS), Tribunalul Arbitraj de Baschet (BAT), Organizația Mondială pentru Proprietate Intelectuala (WIPO) își au sediul aici.

Totodată, programul are un curriculum variat, care permite și aprofundarea unor discipline conexe, dar foarte utile arbitrajului comercial, sportiv și cel al investițiilor, precum dreptul comerțului internațional și procedurile în fața Organizației Internaționale a Comerțului (WTO), dreptul internațional public și judecata în fața Curții Internaționale de Justiție (ICJ) sau soluționarea disputelor interstatale și rolul Curții Permanente de Arbitraj (PCA).
„Ceea ce mi-a plăcut în mod special a fost programa preponderent practică, alcătuită nu doar din clasicele cursuri și seminare, dar și din ateliere de mediere, redactarea documentelor juridice, analiza financiară a daunelor, pledoarie și oratorie, precum și conferințe internaționale, simularea unor proceduri de arbitraj sau vizite de studiu la instituții internaționale și interacțiunea cu practicieni din cadrul acestora și din numeroase alte jurisdicții”, mai spune Andreea.

 
 

A urmat cursurile Academiei Internaționale de Arbitraj din Paris

Vara anului 2018 a reprezentat o altă etapă importantă în parcursul său profesional, fiind momentul în care obținut o bursă integrală din partea firmei Freshfields Bruckhaus Deringer pentru a urma cursurile Academiei Internaționale de Arbitraj din Paris. „Am interacționat cu aproximativ 80 de participanți din 40 de jurisdicții și mi-am consolidat și reconfirmat pasiunea pentru soluționarea disputelor internaționale”, detaliază Andreea.


Alături de ceilalți cursanți ai Academiei Internaționale de Arbitraj din Paris

Fiind o persoană curioasă și versatilă, pasionată în general de drept și având încă de la începutul carierei o cultură a muncii de tipul ‘orice experiență este folositoare’ și o poate învăța ceva, Andreea Nica se menține în general deschisă cu privire la ariile sale de practică. Cu toate acestea, este în principiu axată pe proiecte în domeniul dreptului afacerilor și cu elemente de extraneitate și, în special, white collar crime și dispute internaționale, precum investigații, litigii transfrontaliere și arbitraj internațional.  

„Din cunoștințele mele, sunt singura avocată dublu calificată atât în România, cât și în Elveția, iar unul dintre obiectivele mele este să utilizez această particularitate pentru a deservi o clientelă de business cu interese în cele două țări. Din experiența mea, cunoașterea temeinică a două sisteme de drept și a două culturi este esențială, întrucât rareori problemele dintr-o speță cu elemente de extraneitate sunt simple sau circumscrise în mod exclusiv unei jurisdicții. Spre exemplu, am asistat deja clienți români cu probleme juridice de drept elvețian de când profesez în Elveția. Unul dintre proiecte a vizat asistarea unei societăți de asigurări importante din România în recuperarea unor împrumuturi frauduloase acordate prin intermediul unor bănci elvețiene în care cunoașterea limbii române și a sistemului financiar din România a fost extrem de utilă. Un alt proiect care mi-a adus și o satisfacție personală a fost asistarea Ministerului Culturii din România în executarea unei hotărâri judecătorești privind recuperarea prejudiciului cauzat ca urmare a sustragerii din Sarmizegetusa Regia a unor tezaure arheologice valorificate ulterior pe piața neagră a antichităților în Elveția, unde experiența de litigii din fața instanțelor românești a fost crucială”, nuanțează avocata.

Tânăra este interesată de oportunități profesionale acolo unde profilul său ușor atipic prezintă un avantaj competitiv. „De exemplu, am primit recent prima numire ca arbitru într-un dosar de arbitraj comercial guvernat de regulile Centrului Elvețian de Arbitraj (SAC) pe care, din păcate, nu am putut să o accept din cauza unui conflict de interese. Am încredere însă că este un pas semnificativ într-o direcție bună având în vedere faptul că sunt printre puținii avocați elvețieni fără cetățenie elvețiană”, nuanțează Andreea.

Totodată, având în vedere experiența sa anterioară în ramuri precum dreptul european și drept internațional privat, pentru care nu există mulți experți în Elveția, este interesată și de mandate în aceste arii de practică.


Activează în cadrul casei de avocatură Bär & Karrer

În prezent, Andreea activează în cadrul Bär & Karrer, o renumită casă de avocatură de business elvețiană, cu peste 200 de avocați în Zurich, Geneva, Lugano, Zug și Basel. Firma oferă servicii juridice complete, activitatea sa de bază constând în consilierea clienților cu privire la tranzacții complexe și oferirea de asistență în zona regulatory și în reprezentarea acestora în litigii și arbitraje.

Avocata povestește că s-a alăturat Bär & Karrer în vara acestui an, la recomandarea unei persoane din rețea, întrucât căuta un mediu în care să își dezvolte expunerea la dreptul elvețian, continuând în același timp să își pună în practică competențele obținute anterior în firme internaționale.

„M-a atras în special faptul că firma activează și deservește clienți variați, de la corporații multinaționale la persoane fizice din Elveția și din întreaga lume și colaborează cu firme din străinătate. Totodată, firma are o puternică abordare practică, dispune de o structură bine pusă la punct, care încurajează munca în echipă, cu scopul de a rezolva problemele multijurisdicționale ale clienților săi ori de câte ori există o conexiune cu Elveția. De exemplu, în prezent sunt în echipa unei investigații complexe cu privire la una dintre cele mai mari instituții finaciare elvețiene, unde lucrăm alături de o casă de avocatură de elită (Tier 1) din Statele Unite ale Americii. Ceea ce îmi place însă cel mai mult și ce cred că diferențiază acest loc de alte firme de renume similare este cultura colegială, aprecierea diversității culturale și deschiderea către colaborări cu avocați din străinătate”, detaliază Andreea.

În ceea ce privește programul său de lucru dintr-o zi, tânăra subliniază faptul că este o persoană matinală, motiv pentru care îi place să își concentreze activitățile care necesită un efort intelectual mai ridicat în prima parte a zilei. „În rest, momentan sunt într-o tranziție întrucât m-am mutat recent din Geneva în Zurich, așadar totul este nou pentru mine, de la oraș, proiectele de care mă ocup sau oamenii pe care îi întâlnesc zi de zi la serviciu. Apreciez deschiderea, flexibilitatea și susținerea echipei Bär & Karrer, care m-a ajutat să mă integrez rapid în echipă și încurajează dorința mea de a-mi valorifica experiența anterioară și de a construi împreună”, completează Andreea.

Avocata intervievată de BizLawyer amintește faptul că piața avocaturii din Elveția este relativ închisă, din diverse motive.

În primul rând, în Elveția – țară care nu este membră a Uniunii Europene – mobilitatea avocaților europeni prin transferul examenului de barou dintr-o altă țară este mai restrictivă decât în alte țări. În al doilea rând, distincția dintre legislația cantonală și cea federală și jurisprudența instanțelor judecătorești în cele trei limbi naționale (italiană, germană și franceză) prezintă un obstacol care necesită răbdare și creativitate pentru orice avocat străin care dorește să se integreze în comunitatea juridică. În al treilea rând, fiind o țară cu un nivel de trai foarte ridicat, care atrage talente, concurența este exponențial mai mare decât în alte jurisdicții, existând numeroși avocați cu universități de renume în CV care doresc să profeseze aici.

„Cu toate acestea, cunosc multe povești de succes ale multor avocați străini ambițioși și muncitori, pentru care niciunul dintre aceste obstacole nu a fost insurmontabil. Există, de asemenea, și avocați străini care și-au găsit nișa lor fie ca arie de practică într-o ramură de drept internațional, fie ca și clientelă specifică, ocolind aceste obstacole”, arată avocata.

De asemenea, Andreea atrage atenția că nu a întâlnit diferențe semnificative în modul de lucru al caselor de avocatură în care a profesat până în prezent în România și în Elveția întrucât toate au avut un numitor comun: faptul că toate se axează în principal pe avocatura de business și cultura Big Law. Așadar, toate au avut standarde înalte privind serviciile furnizate și diverse modele de facturare în funcție de proiect/client.

„Principala diferență constă, bineînțeles, în ratele (orare sau fixe) negociate în firmele elvețiene, care sunt substanțial mai ridicate, din motive lesne de înțeles, decât cele din firmele românești. Am observat însă și aici o oarecare flexibilitate, în sensul existenței unor rate comparabile cu firmele de renume din România pentru unele mandate, din rațiuni de consolidare a unei relații cu un client/o casă de avocatură din străinătate, de investiție în dezvoltarea unei noi arii de practică sau pentru a oferi posibilitatea unui avocat colaborator mai tânăr să își dezvolte propria clientelă”, explică interlocutoarea BizLawyer.

Toate proiectele în care s-a implicat i-au marcat cariera


Până acum, Andreea Nica a fost implicată în numeroase proiecte interesante, în principiu arbitraje internaționale, cu mize mari, de ordinul sutelor sau miliardelor de euro, pentru diverși clienți sofisticați. În aceste mandate a contribuit în diverse roluri – cercetare juridică, analiză documente, redactare documente juridice, gestionare relație client și instanțe judecătorești/instituții arbitrale, coordonare echipă sau asistare la audieri/termene de judecată.

Nu poate spune care a fost cel mai important sau spectaculos dosar întrucât, cu riscul de a suna ușor clișeic, fiecare a învățat-o ceva la un moment dat – despre ea și despre profesia de avocat.

„Fără doar și poate însă, proiectele de care îmi amintesc sunt cele pentru care am atașat și o însemnătate oarecum personală, precum cele cu un nexus românesc, sau în care am lucrat cu persoane care și-au făcut timp să mă mentoreze. În mod paradoxal, îmi amintesc cu drag și de dosarele care m-au scos din zona de confort, spre exemplu un litigiu în fața Curții de Apel București pentru o companie farmaceutică, cu privire la recuperarea unei creanțe decurgând dintr-un contract guvernat de drept elvețian, în care instanța nu a fost pe deplin satisfăcută de proba legii elevețiene pe care o făcusem cu o opinie juridică de la o casă de avocatură de renume și, pentru a o convinge, a trebuit să facem o paralelă cu prevederile analoage din legea română. Nu în ultimul rând, am și unele proiecte care mi-au rămas în suflet, deși nu au fost remunerate, precum fondarea Young Romanian Arbitration Practitioners (YRAP), o platformă pe care am lansat-o în primăvara anului 2021, alături de Violeta Saranciuc (Managing Associate, Zamfirescu Racoți Vasile & Partners) și Iuliana Iancu (Partner, Hanotiau & van den Berg). Această inițiativă își propune, similar altor modele din străinătate, să reunească practicieni români pasionați de arbitraj internațional și alte ramuri de drept care pot interacționa în practică cu acesta. Mă încântă faptul că, în aproximativ un an și jumătate, am reușit să organizăm deja trei conferințe, să lansăm un program de mentorat și să conectăm mulți avocați români de peste hotare”, a declarat avocata.

Referindu-se la imaginea României în Elveția, Andreea precizează că se ferește în principiu de generalizări, întrucât experiența fiecărei persoane este diferită, însă, în general, crede că percepția oamenilor de rând din Elveția despre România este relativ limitată și nu neapărat pozitivă.

„Am întâlnit însă în casele de avocatură în care am profesat sau în rețelele mele sociale și oameni extrem de bine informați cu privire la România, care au vorbit în mod admirativ despre etica muncii și ospitalitatea românilor, precum și despre peisajele superbe ale plaiurilor natale. Spre surprinderea mea, unii știau chiar și istoria Bucovinei sau vizitaseră faimoasele noastre mănăstiri, atunci când le povesteam că sunt la origine din Suceava. În special foștii colegi de la LALIVE, care au asistat România în numeroase proceduri de arbitraj internațional, au avut mereu cuvinte de laudă despre avocații români și bucătăria românească. Mă bucură întotdeauna să fiu un ambasador pentru țara mea și să ajut la formarea unei concepții pozitive cu privire la aceasta ori de câte ori am ocazia”, adaugă tânăra.

Privind la toate experiențele pe care le-a trăit până acum, Andreea Nica punctează faptul că una dintre filozofiile sale de viață este că toate lucrurile se întâmplă cu un motiv. „Așadar, nu aș schimba nimic din parcursul meu profesional, care deocamdată este departe de a se numi o carieră în adevăratul sens al cuvântului. Îmi mențin entuziasmul de a continua să construiesc ceea ce am început acum cinci ani când m-am mutat în Elveția. În special acum, ca parte a echipei Bär & Karrer, consider că am o oportunitate fantastică să îmi consolidez poziția pe piața avocaturii din Elveția și să construiesc o punte cu cea din România, pentru diverse mandate pe care le pot gestiona personal sau cu ajutorul colegilor mei excelenți. Chiar recent am reușit să punem bazele unei potențiale colaborări cu o casă de avocatură românească renumită într-un potențial arbitraj internațional guvernat de dreptul elvețian pentru un client român și sper că acesta este doar începutul. Sunt, de asemenea, interesată și de un program de doctorat, care este în expectativă de ceva timp”,  argumentează avocata.

În prezent, Andreea nu cochetează cu ideea de a reveni în țara natală, dar admite faptul că nu se știe niciodată ce se poate întâmpla. Pentru moment, își dorește să valorifice la maximum oportunitățile pe care le are în Elveția, continuând să clădească de acolo drumuri către România.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

    ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 2 / 7
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
    Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
    Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
    Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
    Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
    Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
    INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
    Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
    Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
    Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
    Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
    Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...