![ZRP](/banners/zrvp_bigad03.gif)
UNSICAR: România, pe locul trei în Europa la deficitul de protecţie prin asigurări pentru catastrofe naturale
10 Februarie 2025
AgerpresAvând în vedere creşterea numărului de calamităţi naturale, precum şi a pierderilor provocate de acestea, Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale a anunţat, în 30 ianuarie, că recomandă actualizarea modului în care riscurile de catastrofe naturale sunt luate în considerare, în urma unui exerciţiu de reevaluare cuprinzător desfăşurat în 2023 şi 2024.
Catastrofele naturale şi fenomenele meteorologice extreme sunt în creştere în întreaga lume, la fel şi pierderile cauzate de acestea, iar România este în topul ţărilor europene în ceea ce priveşte deficitul de protecţie prin asigurări, arată Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR) într-un comunicat transmis, luni, spre difuzare.
"Potrivit celui mai recent raport al Autorităţii Europene pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA), România se află pe locul trei, după Grecia şi Italia, în topul ţărilor care au cel mai mare decalaj actual total al deficitului de protecţie pentru catastrofele naturale (NatCat). Acest lucru poate fi explicat prin faptul că aceste ţări au pericole ridicate şi o penetrare foarte scăzută a asigurărilor, în special pentru cutremure. Pentru România un deficit mare de protecţie este şi la inundaţii, care se mai înregistrează pentru Slovenia şi Croaţia", precizează sursa citată.
"Potrivit celui mai recent raport al Autorităţii Europene pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA), România se află pe locul trei, după Grecia şi Italia, în topul ţărilor care au cel mai mare decalaj actual total al deficitului de protecţie pentru catastrofele naturale (NatCat). Acest lucru poate fi explicat prin faptul că aceste ţări au pericole ridicate şi o penetrare foarte scăzută a asigurărilor, în special pentru cutremure. Pentru România un deficit mare de protecţie este şi la inundaţii, care se mai înregistrează pentru Slovenia şi Croaţia", precizează sursa citată.
În plus, Europa este continentul care se încălzeşte cel mai repede, 2024 fiind declarat cel mai cald din ultimii 80 de ani, de când există date meteo detaliate, potrivit Serviciului European pentru Schimbări Climatice Copernicus. Temperatura medie a fost cu 1,47 grade Celsius peste perioada de referinţă, iar două dintre cele patru anotimpuri au stabilit recorduri absolute de căldură. Anul trecut a adus pe continent perioade de caniculă, secetă, dar şi inundaţii şi ploi torenţiale.
Şi în România 2024 a fost cel mai cald an de când se fac înregistrări.
Potrivit EIOPA, aproape 20% din pierderile economice directe cauzate de NatCat în Europa în ultimii 50 de ani au avut loc doar în ultimii trei ani.
Având în vedere creşterea numărului de calamităţi naturale, precum şi a pierderilor provocate de acestea, Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale a anunţat, în 30 ianuarie, că recomandă actualizarea modului în care riscurile de catastrofe naturale sunt luate în considerare, în urma unui exerciţiu de reevaluare cuprinzător desfăşurat în 2023 şi 2024.
În prezent, doar 23% din totalul pierderilor cauzate de fenomene meteorologice extreme şi de fenomene legate de climă în Europa sunt asigurate, ceea ce conduce la un deficit substanţial de protecţie prin asigurare, care se preconizează că va deveni şi mai mare având în vedere actualele previziuni climatice.
"Anul trecut, Europa s-a confruntat cu valuri de căldură severe, iar catastrofele naturale distructive se produc tot mai frecvent şi cu mai multă intensitate. Pe lângă inundaţiile bruşte înregistrate în regiunea Valencia, multe alte ţări europene, printre care şi România, s-au confruntat cu inundaţii grave, care au provocat pagube. NatCat reprezintă o provocare din ce în ce mai mare, cu riscuri materiale pentru societate şi economie. De aceea, trebuie să abordăm mai bine deficitul de protecţie prin asigurare, în special pentru catastrofele naturale. Asigurabilitatea şi protecţia faţă de catastrofele naturale trebuie să devină preocupări comune pentru asigurători şi factorii de decizie, iar dacă nu sunt luate contramăsuri, decalajul de protecţie se va mări", a declarat Dorel Duţă, preşedintele UNSICAR, citat în comunicat.
Potrivit acestuia, brokerii, care acoperă peste 80% din piaţa de asigurări generale din România, au un rol central şi indispensabil în reducerea deficitului de protecţie în cazul calamităţilor naturale, având în vedere acoperirea naţională şi faptul că pot acorda direct consultanţă pentru cele mai potrivite poliţe.
UNSICAR reuneşte peste 80 de membri cu o cotă de piaţă estimată la peste 70%.
Fondată în anul 2000, UNSICAR este membru cu drepturi depline în cadrul BIPAR - Federaţia Europeană a Intermediarilor în Asigurări, unicul partener de dialog al instituţiilor europene de reglementare. În prezent, membrii UNSICAR includ companii de brokeraj de asigurare, firme specializate în regularizarea daunelor, furnizori de soluţii software şi de pregătire profesională în domeniul asigurărilor.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 8 / 18445 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |
![](/banners/musatad01.gif)
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...