Unele fonduri occidentale de investiţii au renunţat la aurul rusesc după invadarea Ucrainei
21 Decembrie 2022
AgerpresDatele furnizate de 11 fonduri occidentale de investiţii arată că, în perioada iulie - noiembrie, aceste fonduri au eliminat din conturile lor aur rusesc cu o valoare de 2,2 miliarde de dolari.
În seifurile băncilor din Londra, Zurich şi New York, aurul rusesc în valoare de miliarde de dolari şi-a schimbat proprietarul în ultimele luni, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia, transmite Reuters.
Datele furnizate de 11 fonduri occidentale de investiţii arată că, în perioada iulie - noiembrie, aceste fonduri au eliminat din conturile lor aur rusesc cu o valoare de 2,2 miliarde de dolari.
În general, acumularea de aur a fondurilor de investiţii s-a redus în ultimele luni, în condiţiile în care majorarea dobânzilor a declanşat un fenomen de reorientare a investiţiilor dinspre lingourile de aur. Însă, datele analizate de Reuters arată că aurul rusesc este eliminat într-un ritm mai rapid decât aurul provenit din alte ţări.
Două surse de la fondurile tranzacţionate la bursă (Exchange Traded Funds sau ETF) cu sute de tone de aur au spus că ar dori să renunţe la metalul preţios provenit din Rusia. Una din aceste surse a cerut băncii care este plătită să stocheze aurul fondului să aloce cât mai puţin posibil metal rusesc.
Fondurile de tip ETF se numără printre cei mai importanţi deţinători de lingouri de aur şi multe din aceste fonduri dezvăluie în mod public cantitatea de aur pe care o deţin. Aceasta înseamnă că investitorii pot vedea dacă aceste fonduri au aur rusesc, fiecare lingou având ştanţată ţara de origine.
"Unii clienţi consultă lista lingourilor, văd că sunt multe din Rusia şi ne întreabă ce se întâmplă aici?", a spus una din sursele citate de Reuters. "Este foarte greu să le explici cum stau lucrurile. Vrem să reducem barierele de intrare în fond la cel mai redus nivel posibil şi să eliminăm orice ar putea să îi facă să se îndoiască de faptul că acesta este produsul adecvat", a adăugat sursa.
În lunile care au urmat după invadarea Ucrainei de către Rusia, băncile au rezistat la solicitările venite de la fonduri privind eliminarea aurului rusesc, de teamă că o vânzarea masivă ar perturba piaţa.
"Nu am vrut o vânzare de teamă a întregului aur rusesc", a spus un director de la o bancă ce depozitează aur pentru ETF-uri. "A fost derulată o vânzare controlată în mai multe faze, într-o manieră obişnuită", a mai spus directorul care a dorit să îşi păstreze anonimatul.
Fondurile de investiţii nu sunt obligate să îşi vândă aurul produs în Rusia înainte de data de 7 martie, deoarece acesta nu este vizat de sancţiunile occidentale impuse Moscovei, exceptând cazul în care este vorba de aur deţinut de o persoană sau companie rusească vizată de sancţiuni. Însă sancţiunile interzic fondurilor să deţină aur produs recent în Rusia, unul din cei mai mari producători mondiali de lingouri de aur, cu o cantitate de aproximativ 330 de tone pe an şi cu o valoare de 19 miliarde de dolari la preţurile actuale.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 6160 / 18393 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
Sun Wave Pharma România, la vânzare. Jefferies consiliază exitul LetterOne, fond de investiții legat de doi oligarhi ruși
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...