ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Studiu iBanFirst: Top 5 motive pentru companiile din Europa de Vest să investească în România și regiunea CEE

18 Decembrie 2023   |   BizLawyer

● Creșterea economică rapidă, personalul calificat, expansiunea piețelor de consum, dezvoltarea relațiilor comerciale și adoptarea practicilor de afaceri sustenabile fac din regiunea CEE o destinație atractivă pentru întreprinderile din Europa de Vest. ● iBanFirst, alternativa europeană pentru plăți internaționale, recunoscută ca fiind una dintre companiile cu cea mai rapidă creștere de către Financial Times, a atras peste 1.000 de clienți din Europa Centrală și de Est în doar doi ani de activitate în regiune, cu o echipă de doar 25 de specialiști. ● Regiunea CEE, având o populație totală de peste 287 de milioane de locuitori și aproximativ 7 milioane de întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) , reprezintă o piață semnificativă, cu o putere de cumpărare în creștere.

 
 
Regiunea Europei Centrale și de Est (CEE) este în curs de a deveni următoarea destinație de investiții, pe măsură ce companiile din Europa de Vest explorează noi locații pentru activități de nearshoring, offshoring și accesează piețele de consum în creștere. iBanFirst, unul dintre principalii furnizori globali de servicii de schimb valutar și plăți internaționale pentru companii, cu 13 birouri în 10 țări europene, dintre care 3 în țările din regiunea CEE, a realizat un studiu intern, pe baza căruia a identificat 5 motive convingătoare pentru ca IMM-urile să își extindă operațiunile în regiune.

1.    Creștere economică rapidă: În ultimii ani, multe țări din regiunea CEE au înregistrat o creștere economică mai mare decât cea din Europa de Vest. Conform previziunilor FMI, PIB-ul Europei Centrale și de Est va crește de două ori mai repede decât media zonei euro în perioada 2023-2026. De exemplu, România a înregistrat cea mai mare rată de creștere economică dintre statele membre ale UE aprox. 800% în ultimii 20 de ani (2000-2022). Perspectivele pentru economiile din Europa Centrală și de Est rămân pozitive, cu toate că factori precum conflictul din Ucraina, creșterea inflației și o posibilă încetinire economică pot reprezenta riscuri.

●   iBanFirst, cu o echipă de doar 25 de specialiști, a reușit să atragă peste 1000 de IMM-uri din București, Sofia și Budapesta în portofoliul său de clienți în mai puțin de doi ani. Compania a tranzacționat peste 2 miliarde de euro în plăți transfrontaliere pentru companiile din Europa Centrală și de Est în doi ani de la intrarea pe piața din regiune.

●   În CEE, este posibilă dezvoltarea unei afaceri profitabile de la zero în mod durabil în aproximativ 18 luni, în funcție de sector.

2.   Forță de muncă accesibilă și calificată: CEE beneficiază de o forță de muncă tânără, educată și foarte calificată. Această bază de talente este disponibilă la costuri cu aproximativ 30% mai mici în comparație cu Europa de Vest. România deține cea mai mare proporție de tineri (cu vârsta între 15 și 29 de ani) din UE - 36,1%, urmată îndeaproape de Bulgaria - 35,4% și Ungaria - 34,9%. Această cifră este semnificativ mai mare decât media UE de 23,7%. Populația tânără reprezintă un motor esențial al creșterii economice.

●   Costurile forței de muncă rămân mai scăzute în comparație cu Europa de Vest. Această diferență se datorează, în principal, unei rate mai reduse a impozitului pe venit (10% în Bulgaria și România și 15% în Ungaria). Cu toate acestea, dacă vă gândiți să investiți în regiunea CEE, nu faceți din costul mai scăzut al forței de muncă principalul motiv. Angajații corect pregătiți, plătiți echitabil și care beneficiază de oportunități de promovare sunt mai muncitori și mai motivați decât omologii lor din țările din Vest.

„Strategia noastră de HR în România a fost să investim în tineri, să le oferim oportunități profesionale și motivație financiară. I-am promovat din timp, am avut încredere în ei, iar aceștia au devenit performeri de top la nivel european. Tendința de emigrare din România s-a inversat în ultimii ani, acum observăm un aflux de imigranți. Această tendință, dacă este bine gestionată, va avea un efect pozitiv asupra economiei românești. La iBanFirst lucrăm cu cei mai buni angajați de pe piață, media de vârstă a acestora fiind mult sub 30 de ani”, afirmă Johan Gabriels, Director Regional pentru Europa de Sud-Est la iBanFirst. 

3.   Accesul la piețele de consum în expansiune: Regiunea CEE, având o populație totală de peste 287 de milioane de locuitori și aproximativ 7 milioane de întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) ,  reprezintă o piață semnificativă, cu o putere de cumpărare în creștere. Clasele de mijloc din aceste economii sunt în plină dezvoltare, generând o cerere crescută pentru produse de marcă occidentală.

●   Din perspectiva iBanFirst, concentrarea pe dezvoltarea regională este o strategie câștigătoare. Marile corporații tind să subestimeze anumite zone din CEE, în timp ce întreprinderile locale mici sau start-up-urile se confruntă cu dificultăți în scalarea afacerii lor.

●   Chiar și în era digitală actuală, serviciile de calitate, o rețea bine dezvoltată și interacțiunea personală rămân aspecte esențiale. Investițiile în comunicare sunt, de asemenea, cruciale atunci când afacerea și brandul nu au încă notorietate pe piață.

4.   Relațiile comerciale în creștere cu Europa de Vest și locația strategică: Relațiile comerciale dintre Europa Centrală și de Est și Europa de Vest sunt stabile și într-o continuă expansiune. Consolidarea acestor relații economice și accesul la piețele deschise oferă regiunii CEE o atractivitate sporită în calitate de centru de producție și aprovizionare pentru întreprinderile occidentale. România, de exemplu, are o pondere de 45% a exporturilor ca procent din PIB-ul țării .

●   În plus, regiunea CEE are un nivel ridicat de digitalizare și de adoptare a serviciilor fintech, deoarece întreprinderile operează cu diverse monede locale și necesită soluţii rapide și rentabile de schimb valutar şi plăţi internaționale. Creșterea din ultimii 7 ani a ofertei de servicii fintech a generat economii semnificative pentru IMM-urile din regiune, depășind anual suma de 1 miliard de euro. 

„Gradul ridicat de adoptare al serviciilor fintech împreună cu implementarea sistemului open banking au contribuit semnificativ la consolidarea relațiilor comerciale în regiune. Odată ce conflictul din Ucraina se va încheia, țările din regiune, inclusiv România, vor avea posibilitatea de a-și continua creșterea și de a reduce decalajul față de economiile din Vestul Europei. Companiile deja prezente în această zonă vor putea să capitalizeze acest potențial de creștere”, afirmă Alin Latu, Country Manager iBanFirst România.

5.   Practici de afaceri sustenabile: Țările din CEE implementează progresiv practicile de afaceri sustenabile, în paralel cu focusul corporațiilor occidentale asupra responsabilității sociale și de mediu. De exemplu, România, Ungaria și Bulgaria au înregistrat progrese substanțiale în ceea ce privește utilizarea surselor de energie regenerabilă, conform raportului 2023 Renewable Energy Market Report. România conduce regiunea cu un procent de 28% de energie regenerabilă, urmată de Bulgaria (22%) și de Ungaria (21%). Eforturile continue ale CEE în direcția integrării în UE și a stabilității politice creează un mediu favorabil pentru investiții și creștere economică pe termen lung.

●   Tinerii educați din regiune înțeleg importanța adoptării practicilor de afaceri sustenabile şi se observă o creștere a sprijinului guvernamental în acest sens în CEE.

●   Corporațiile implementează aceleaşi standarde în operațiunile desfășurate în CEE precum în țările lor de origine, contribuind astfel la reducerea decalajului dintre Europa Centrală și de Est și Europa de Vest.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3190 / 18993
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...