ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Studiu EY România: Peste două treimi din organizaţiile româneşti au ca prioritate investiţiile în tehnologiile emergente

16 Aprilie 2025   |   Agerpres

Cercetarea a analizat nivelurile de adopţie a tehnologiilor emergente în rândul companiilor din diverse industrii şi se bazează pe un sondaj care a implicat 160 de respondenţi din diferite sectoare, completat de o cercetare secundară extinsă, care a inclus analize ale rapoartelor de industrie, tendinţelor pieţei şi prognozelor pentru tehnologiile emergente.

 
 
Peste două treimi ditren organizaţiile româneşti au ca prioritate investiţiile în tehnologiile emergente şi recunosc potenţialul acestora, unul din principalele motive pentru asemenea investiţii fiind creşterea productivităţii, relevă un raport de specialitate, dat miercuri publicităţii.

"Principalele motive pentru investiţiile în tehnologiile emergente sunt creşterea productivităţii (75%), îmbunătăţirea produselor/serviciilor (70%) şi reducerea costurilor (54%). Aceste avantaje sunt cruciale pentru competitivitatea pe piaţă, 91% dintre respondenţi fiind de acord că investiţiile în tehnologiile emergente sunt necesare pentru a rămâne competitivi", arată datele studiului "Investiţiile în Tehnologii Emergente în România", realizat de EY România.


Cercetarea a analizat nivelurile de adopţie a tehnologiilor emergente în rândul companiilor din diverse industrii şi se bazează pe un sondaj care a implicat 160 de respondenţi din diferite sectoare, completat de o cercetare secundară extinsă, care a inclus analize ale rapoartelor de industrie, tendinţelor pieţei şi prognozelor pentru tehnologiile emergente.

Rezultatele studiului evidenţiază nu doar stadiul actual al investiţiilor în tehnologie, ci şi provocările şi oportunităţile cu care se confruntă organizaţiile în procesul de digitalizare.

"Tehnologiile emergente, precum inteligenţa artificială, inteligenţa artificială generativă (GenAI) şi cloud computing-ul transformă industriile şi contribuie semnificativ la creşterea sectorului tehnologic din România. Investiţiile strategice în aceste domenii, alături de măsurile de securitate cibernetică, sunt esenţiale pentru a asigura competitivitatea, productivitatea şi inovaţia. Studiul EY evidenţiază importanţa prioritizării abordărilor care pun oamenii în centrul atenţiei şi a definirii clare a valorii aduse afacerii, aspecte fundamentale pentru o adoptare reuşită", a afirmat Aurelia Costache, Partener, AI & Data Leader, EY România, citată în raport.

Conform acesteia, România se află într-o perioadă de transformare digitală accelerată, având la dispoziţie o bază solidă de resurse umane specializată în domeniul tehnologic şi o infrastructură digitală în continuă dezvoltare.

"Investiţiile în tehnologiile emergente sunt esenţiale pentru companiile care caută un avantaj competitiv în piaţa în continuă schimbare de astăzi. Tehnologiile emergente precum cloud, inteligenţa artificială, blockchain şi IoT permit organizaţiilor să îşi îmbunătăţească productivitatea", menţionează autorii studiului.

Totodată, prin automatizarea sarcinilor de rutină şi utilizarea analizei datelor, companiile pot lua decizii informate mai repede, pot reduce costurile operaţionale şi pot îmbunătăţi productivitatea generală.

Studiul evidenţiază o tendinţă clară, şi anume aceea că firmele din România sunt mult mai predispuse să implementeze o tehnologie matură, iar din acest punct de vedere, tehnologia cloud ocupă prima poziţie. Astfel, în prezent, 41,6% dintre companii au integrat deja complet soluţii cloud în procesele lor operaţionale.

"Cloud-ul este urmat de un grup de tehnologii emergente care oferă un potenţial semnificativ pentru viitor, printre acestea remarcându-se în special inteligenţa artificială (IA). Deşi integrarea completă a acesteia este încă limitată, un număr tot mai mare de companii testează în mod activ soluţii bazate pe IA, le introduc în programe pilot sau îşi planifică investiţii în această direcţie. Toate aceste aspecte reflectă o schimbare semnificativă în mentalitatea mediului de afaceri românesc, companiile începând să recunoască beneficiile majore ale acestor tehnologii şi pregătindu-se să le extindă la nivelul întregii organizaţii în anii ce urmează", precizează cercetarea.

Evoluţia forţei de muncă în România a arătat o tendinţă pozitivă, în special în sectorul tehnologic, care a crescut semnificativ mai repede decât forţa de muncă generală. În perioada 2014-2023, numărul angajaţilor din sectorul tehnologic a crescut cu 188%, comparativ cu o creştere de 19% a forţei de muncă totale.

Datele sugerează că majoritatea respondenţilor recunosc importanţa tehnologiilor emergente, 66% indicând că organizaţiile pentru care lucrează sunt moderat sau foarte concentrate pe aceste inovaţii. Totuşi, organizaţiile se confruntă cu provocări semnificative în adoptarea acestor tehnologii, cea mai frecvent citată fiind lipsa profesioniştilor calificaţi (61%).

"Aproximativ 76% dintre respondenţi consideră că sistemul educaţional nu reuşeşte să pregătească adecvat forţa de muncă necesară. În aceste condiţii, discrepanţa dintre progresul accelerat al tehnologiilor emergente şi pregătirea profesională corespunzătoare ar putea să se accentueze şi mai mult. Acest lucru determină companiile să acorde o importanţă prioritară atragerii de talente şi dezvoltării continue a competenţelor angajaţilor, pentru a rămâne competitive şi pentru a impulsiona inovaţia", mai arată documentul.

În toate segmentele de venituri, îmbunătăţirea productivităţii reprezintă principalul factor care determină investiţiile în tehnologii emergente. Totuşi, companiile mai mici, cu venituri anuale sub 10 milioane euro (75%), pun un accent mai mare pe îmbunătăţirea produselor şi serviciilor, în comparaţie cu firmele mari (67%), ale căror venituri anuale depăşesc 50 milioane euro.

Investiţiile în tehnologiile emergente sunt esenţiale pentru organizaţiile care caută un avantaj competitiv într-o piaţă globală din ce în ce mai dinamică şi interconectată.

Conform sondajului EY, tehnologiile cloud, inteligenţa artificială şi securitatea cibernetică se remarcă drept cele mai importante în următorii 5 ani, cu peste 80% dintre respondenţi recunoscând importanţa lor. În contextul actual, tehnologia cloud reprezintă fundamentul multora dintre celelalte nouă tehnologii emergente analizate, devenind astfel un factor central în transformarea digitală.

De asemenea, inteligenţa artificială şi analiza avansată a datelor sunt complementare şi pot accelera semnificativ procesele decizionale. În paralel cu intensificarea adoptării tehnologiilor cloud şi AI, se anticipează şi o creştere a riscurilor legate de securitatea cibernetică.

"România are oportunitatea de a accelera implementarea acestor tehnologii, având o infrastructură digitală puternică şi o forţă de muncă tehnologică în creştere. Cu toate acestea, provocările persistă, iar depăşirea acestor obstacole va necesita un efort colaborativ între sectoarele public şi privat, investiţii direcţionate în educaţia digitală şi politici de sprijin pentru a stimula inovaţia", se mai precizează în document.

Studiul "Investiţiile în Tehnologii Emergente în România" a fost realizat de EY România prin intermediul unui sondaj desfăşurat cu ajutorul platformei Qualtrics XM, care a captat perspectivele a 160 de respondenţi din diverse industrii şi niveluri de venituri cu privire la adoptarea tehnologiilor emergente. Sondajul a fost desfăşurat între noiembrie 2024 şi ianuarie 2025, iar raportul final a fost redactat între ianuarie şi februarie 2025, având în vedere demografia respondenţilor, inclusiv nivelul de senioritate, industria şi intervalul de venituri al companiilor.

EY furnizează, prin intermediul celor peste 1.000 de angajaţi din România şi Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 670 / 19590
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...