Societe Generale ar putea vinde unele divizii (Bloomberg)
16 Octombrie 2023
Agerpresnoul director general al Societe Generale, Slawomir Krupa, analizează situaţia din fiecare ţară în care operează SocGen pentru a decide dacă prezenţa băncii pe segmentul retail & commercial banking mai are sens.
Când noul director general al Societe Generale, Slawomir Krupa, a prezentat luna trecută noul plan strategic a refuzat să furnizeze detalii referitoare la ce părţi din cel de-al treilea mare grup bancar din Franţa ar vrea să vândă, transmite Bloomberg.
Slawomir Krupa, care fost numit în postul de CEO în luna mai, declara în 18 septembrie că ambiţia sa este de a face din SocGen o "bancă solidă", după mai mulţi ani de performanţe modeste, prin stabilirea unor obiective care pot fi atinse într-un context dificil, caracterizat de încetinirea creşterii economice.
Deşi a recunoscut că lipsa clarităţii este "un element de frustrare" pentru investitori, el a spus că informaţia este "extrem de sensibilă". Argumentul său a fost că atunci când banca, în trecut, a făcut astfel de anunţuri a făcut o afacere proastă, deoarece cumpărătorii au revândut apoi activele la preţuri care uneori au fost de patru ori mai ridicate.
Slawomir Krupa, care fost numit în postul de CEO în luna mai, declara în 18 septembrie că ambiţia sa este de a face din SocGen o "bancă solidă", după mai mulţi ani de performanţe modeste, prin stabilirea unor obiective care pot fi atinse într-un context dificil, caracterizat de încetinirea creşterii economice.
Deşi a recunoscut că lipsa clarităţii este "un element de frustrare" pentru investitori, el a spus că informaţia este "extrem de sensibilă". Argumentul său a fost că atunci când banca, în trecut, a făcut astfel de anunţuri a făcut o afacere proastă, deoarece cumpărătorii au revândut apoi activele la preţuri care uneori au fost de patru ori mai ridicate.
Totuşi, Krupa a oferit câteva indicii privind condiţiile care trebuie îndeplinite pentru păstrarea diviziilor. Acestea trebuie să aibă un profil de risc adecvat, să ofere posibilitatea unor sinergii şi să realizeze "un nivel de profitabilitate adecvat". Ţinând cont de aceste date şi de informaţiile avute la dispoziţie, Bloomberg a dat publicităţii o listă de afaceri care ar putea fi vândute.
Prima ar fi Equipment Finance. SocGen a angajat firma Lazard pentru consiliere în privinţa posibilei vânzări a aceste diviziei de finanţare a echipamentelor, cunoscută sub numele SGEF. Decizia ar veni după decizia băncii franceze de a vinde afacerile din regiunea scandinavă către Nordea Bank Abp, în urmă cu aproape patru ani. Restul operaţiunilor Equipment Finance au atras interesul unor potenţiali pretendenţi, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Un purtător de cuvânt al SocGen nu a dorit să comenteze informaţia.
SGEF furnizează firmelor leasing şi alte soluţii de finanţare pentru utilaje mari şi vehicule şi are aproximativ 1.400 de angajaţi.
De asemenea, Krupa analizează vânzarea diviziei Securities Services (SGSS), evaluată la peste un miliard de euro, anunţase anterior Bloomberg. Cu active în custodie de 4.700 miliarde de euro la 30 iunie, conducerea SocGen consideră că afacerea este prea mică. În comparaţie, BNP Paribas Securities Services are active în custodie de 12.000 miliarde de euro.
Deşi SGSS beneficiază de pe urma majorării dobânzilor, integrarea sa profundă cu restul băncii ar putea face dificilă scindarea. Încercările precedente de vânzare au eşuat, din cauza costurilor ridicate de separare, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
În plus, SocGen analizează opţiunile privind participaţia sa de 52% în Union Internationale de Banques din Tunisia (UIB), în cadrul procesului de reducere a prezenţei sale în Africa. UIB avea la 31 decembrie 2022 active totale de 7,2 miliarde dinari (2,3 miliarde de dolari), iar capitalizarea sa bursieră se ridică la aproximativ 730 milioane de dinari.
Deja banca franceză şi-a vândut subsidiarele din Congo, Guineea Ecuatorială, Mauritania şi Ciad.
Profitabilitatea în Africa "nu este un obiectiv", a declarat recent Krupa.
De asemenea, Krupa a indicat că analizează situaţia din fiecare ţară în care operează SocGen pentru a decide dacă prezenţa băncii pe segmentul retail & commercial banking mai are sens.
Subsidiarele locale trebuie să genereze un nivel de profitabilitate care să fie permanent peste costul capitalului propriu. Acest cost variază între ţări, parţial deoarece se ţine cont şi de factorii geopolitici, a explicat şeful SocGen.
Dacă profitabilitatea nu este la acest plafon, banca va face ceea ce este necesar pentru îmbunătăţirea performanţei, inclusiv vânzări de active "dacă se ajunge la concluzia că nu suntem proprietarul adecvat pe termen lung al acelei afaceri", susţine Krupa.
Acesta a spus destul de clar că este puţin probabil să fie vândută divizia bancară online Boursorama sau divizia de leasing auto ALD, care luni a fost redenumită Ayvens. Aceste două divizii sunt singurele care vor beneficia de capital suplimentar. Ambele "au perspective promiţătoare în privinţa profitabilităţii pe termen lung", declara Krupa.
Conform noului plan strategic, Societe Generale va ţinti o rentabilitate a capitalului propriu (ROTE) cuprinsă între 9 şi 10% în 2026, în creştere faţă de un ROTE de 5,6% la finele lunii iunie. De asemenea, banca franceză intenţionează să îşi reducă raportul costuri/venituri, un indicator al eficienţei unei bănci, până la mai puţin de 60% în 2026, de la 75% în trimestrul al doilea.
Noile obiective ale Societe Generale sunt bazate pe estimarea că veniturile vor înregistra o creştere anuală cuprinsă între 0 şi 2%, până în 2026.
Dacă la începutul anilor 2000 concura de la egal la egal cu BNP Paribas, Societe Generale a trecut printr-o perioadă tumultoasă în ultimii 15 ani, marcată de pierderile puternice rezultate de pe urma tranzacţiilor dezastruoase făcute de un trader înainte de criza financiară din 2008 şi de ieşirea costisitoare din Rusia ca urmare a invadării Ucrainei.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 3240 / 18257 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Filip & Company a asistat grupul Qemetica în vânzarea activelor aferente producției de sodă calcinată și silicați de sodiu din România. Partenerii Alexandru Bîrsan și Eliza Baias au coordonat echipele
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...