ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Societe Generale ar putea vinde unele divizii (Bloomberg)

16 Octombrie 2023   |   Agerpres

noul director general al Societe Generale, Slawomir Krupa, analizează situaţia din fiecare ţară în care operează SocGen pentru a decide dacă prezenţa băncii pe segmentul retail & commercial banking mai are sens.

 
 
Când noul director general al Societe Generale, Slawomir Krupa, a prezentat luna trecută noul plan strategic a refuzat să furnizeze detalii referitoare la ce părţi din cel de-al treilea mare grup bancar din Franţa ar vrea să vândă, transmite Bloomberg.

Slawomir Krupa, care fost numit în postul de CEO în luna mai, declara în 18 septembrie că ambiţia sa este de a face din SocGen o "bancă solidă", după mai mulţi ani de performanţe modeste, prin stabilirea unor obiective care pot fi atinse într-un context dificil, caracterizat de încetinirea creşterii economice.

Deşi a recunoscut că lipsa clarităţii este "un element de frustrare" pentru investitori, el a spus că informaţia este "extrem de sensibilă". Argumentul său a fost că atunci când banca, în trecut, a făcut astfel de anunţuri a făcut o afacere proastă, deoarece cumpărătorii au revândut apoi activele la preţuri care uneori au fost de patru ori mai ridicate.


Totuşi, Krupa a oferit câteva indicii privind condiţiile care trebuie îndeplinite pentru păstrarea diviziilor. Acestea trebuie să aibă un profil de risc adecvat, să ofere posibilitatea unor sinergii şi să realizeze "un nivel de profitabilitate adecvat". Ţinând cont de aceste date şi de informaţiile avute la dispoziţie, Bloomberg a dat publicităţii o listă de afaceri care ar putea fi vândute.

Prima ar fi Equipment Finance. SocGen a angajat firma Lazard pentru consiliere în privinţa posibilei vânzări a aceste diviziei de finanţare a echipamentelor, cunoscută sub numele SGEF. Decizia ar veni după decizia băncii franceze de a vinde afacerile din regiunea scandinavă către Nordea Bank Abp, în urmă cu aproape patru ani. Restul operaţiunilor Equipment Finance au atras interesul unor potenţiali pretendenţi, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Un purtător de cuvânt al SocGen nu a dorit să comenteze informaţia.

SGEF furnizează firmelor leasing şi alte soluţii de finanţare pentru utilaje mari şi vehicule şi are aproximativ 1.400 de angajaţi.

De asemenea, Krupa analizează vânzarea diviziei Securities Services (SGSS), evaluată la peste un miliard de euro, anunţase anterior Bloomberg. Cu active în custodie de 4.700 miliarde de euro la 30 iunie, conducerea SocGen consideră că afacerea este prea mică. În comparaţie, BNP Paribas Securities Services are active în custodie de 12.000 miliarde de euro.

Deşi SGSS beneficiază de pe urma majorării dobânzilor, integrarea sa profundă cu restul băncii ar putea face dificilă scindarea. Încercările precedente de vânzare au eşuat, din cauza costurilor ridicate de separare, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

În plus, SocGen analizează opţiunile privind participaţia sa de 52% în Union Internationale de Banques din Tunisia (UIB), în cadrul procesului de reducere a prezenţei sale în Africa. UIB avea la 31 decembrie 2022 active totale de 7,2 miliarde dinari (2,3 miliarde de dolari), iar capitalizarea sa bursieră se ridică la aproximativ 730 milioane de dinari.

Deja banca franceză şi-a vândut subsidiarele din Congo, Guineea Ecuatorială, Mauritania şi Ciad.

Profitabilitatea în Africa "nu este un obiectiv", a declarat recent Krupa.

De asemenea, Krupa a indicat că analizează situaţia din fiecare ţară în care operează SocGen pentru a decide dacă prezenţa băncii pe segmentul retail & commercial banking mai are sens.

Subsidiarele locale trebuie să genereze un nivel de profitabilitate care să fie permanent peste costul capitalului propriu. Acest cost variază între ţări, parţial deoarece se ţine cont şi de factorii geopolitici, a explicat şeful SocGen.

Dacă profitabilitatea nu este la acest plafon, banca va face ceea ce este necesar pentru îmbunătăţirea performanţei, inclusiv vânzări de active "dacă se ajunge la concluzia că nu suntem proprietarul adecvat pe termen lung al acelei afaceri", susţine Krupa.

Acesta a spus destul de clar că este puţin probabil să fie vândută divizia bancară online Boursorama sau divizia de leasing auto ALD, care luni a fost redenumită Ayvens. Aceste două divizii sunt singurele care vor beneficia de capital suplimentar. Ambele "au perspective promiţătoare în privinţa profitabilităţii pe termen lung", declara Krupa.

Conform noului plan strategic, Societe Generale va ţinti o rentabilitate a capitalului propriu (ROTE) cuprinsă între 9 şi 10% în 2026, în creştere faţă de un ROTE de 5,6% la finele lunii iunie. De asemenea, banca franceză intenţionează să îşi reducă raportul costuri/venituri, un indicator al eficienţei unei bănci, până la mai puţin de 60% în 2026, de la 75% în trimestrul al doilea.

Noile obiective ale Societe Generale sunt bazate pe estimarea că veniturile vor înregistra o creştere anuală cuprinsă între 0 şi 2%, până în 2026.

Dacă la începutul anilor 2000 concura de la egal la egal cu BNP Paribas, Societe Generale a trecut printr-o perioadă tumultoasă în ultimii 15 ani, marcată de pierderile puternice rezultate de pe urma tranzacţiilor dezastruoase făcute de un trader înainte de criza financiară din 2008 şi de ieşirea costisitoare din Rusia ca urmare a invadării Ucrainei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3912 / 18929
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...