ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Situaţia stocurilor nu este elocventă în modul de repartizare a fondurilor de la Comisia Europeană (ministru)

22 Martie 2023   |   Agerpres

El a precizat că România a exportat doar 2 milioane de tone de grâu, faţă de o cantitate dublă în anul anterior, dar cu o producţie aproape similară.

 
 
Situaţia stocurilor nu este elocventă în modul de repartizare a fondurilor de la Comisia Europeană şi nu trebuie să comparăm pe diferenţa între anii trecuţi şi anul acesta, pentru că prin această comparare se ascunde fenomenul Ucraina, susţine ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.
 
"Explicaţia vine din nivelul de producţie generat de secetă, care a afectat cele trei culturi. Ştiţi foarte bine că şi la grâu şi la porumb şi la floarea-soarelui avem pierderi de producţie. Este pentru prima dată în România, din ultimii 15 ani, când avem o producţie atât de mică la porumb. Scăderea de producţie la grâu nu a fost atât de mare, dar o pierdere de producţie este şi la floarea-soarelui. De aceea spuneam că situaţia stocurilor nu este elocventă şi că nu trebuie să comparăm pe diferenţa între anii trecuţi şi anul acesta, care este un an atipic, prin această comparare se ascunde fenomenul Ucraina. Comparaţia trebuie să o faci în funcţie de anul în care ai intrat, care sunt ieşirile la export", a explicat marţi Petre Daea, într-o conferinţă de presă.
 
El a precizat că România a exportat doar 2 milioane de tone de grâu, faţă de o cantitate dublă în anul anterior, dar cu o producţie aproape similară.
 
"România, anul trecut, cu aproape cu aceeaşi producţie, în aceeaşi perioadă, a exportat peste 4 milioane tone de grâu, acum doar două, restul sunt în magazie, iată de ce şi aceasta şi altele, cum spuneam, inclusiv situaţia cu preţurile, au fost discutate în detaliu, iar directorul general n-a avut prea multe argumente. Sper să nu fie atât de consecvent în menţinerea lor", a subliniat şeful MADR.
 
Ministrul a reiterat că modul de repartizare a formulei de calcul aparţine celor care se ocupă de partea tehnică, iar decizia privind suma a fost luată de către Comisia Europeană.
 
Comisia Europeană a anunţat luni că doreşte să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, în valoare totală de 56,3 milioane de euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru compensarea "pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase" venite din Ucraina "şi limitarea impactului dezechilibrelor pieţei".
 
Astfel, a fost propusă alocarea unei sume de 29,5 milioane de euro Poloniei, 16,75 de milioane de euro Bulgariei, iar României 10,05 milioane de euro. În plus, CE autorizează cele trei ţări să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat. Propunerea CE va fi înaintată celor 27 de state membre pentru aprobare în cadrul unei reuniuni tehnice din 30 martie 2023.
 
Întrebat dacă este posibil ca toate ţările afectate să ceară renegocierea sumelor, Daea a precizat că a avut deja o întâlnire cu o parte din miniştri Agriculturii din ţările care şi-au exprimat nemulţumirea.
 
"Am avut o întâlnire cu ministrul din Ungaria imediat, am avut o întâlnire cu ministrul din Bulgaria, niciunul n-a fost mulţumit şi nemulţumirea este generală. Gândiţi-vă la un efect de pierderi de 415 milioane de euro, să vină prin acest instrument doar 56 de milioane. Aceste nemulţumiri le-a simţit şi comisarul pentru Agricultură care dădea explicaţia privind suma care s-a decupat din rezerva de criză că situaţia este fluctuantă, este o situaţie atât de grea în zonă încât pot apărea şi alte fenomene, iar acest acest fond trebuie să poată fi folosit şi cu alte ocazii. Aceasta a fost explicaţia domniei sale. Spuneam că toţi am fost nemulţumiţi. Sigur, nu acelaşi lucru l-am văzut la ministrul polonez cu care nu am discutat (...) Nu putem să ştim ce se va putea întâmpla la vot, în funcţie şi de statele celelalte, dar aşteptăm ultimele date şi apoi vom decide ce facem", a transmis oficialul MADR.
 
Nu în ultimul rând, Petre Daea a menţionat că acum este un moment dificil pentru fermieri, pentru că sunt zone în ţară unde rezerva de apă în sol "este mult sub sub nevoi şi din acest punct de vedere trebuie să ne pregătim".
 
"Interesul meu din 26 septembrie la Comisie a fost constant şi de fiecare dată am socotit necesar să repet ceea ce am spus: e un caracter de urgenţă, dat fiind faptul că mâine începe semănatul, iar fermierii trebuie să aibă ce le este necesar să continue lucrările în câmp. (...) Eu sunt inginer, atent la câmp şi nu numai la câmp, atent şi la vorbe şi la exprimare. Sigur că este un moment dificil acum, sunt zone în ţară unde rezerva de apă în sol este mult sub sub nevoi şi din acest punct de vedere trebuie să ne pregătim. De aceea spuneam că nu zăbovesc niciun moment din activitate, urmărind obiectivele mari ale ţării, cum e sistemul de irigaţii. Tot timpul lucrăm ca să-l punem la punct până în 2027, aşa cum a stabilit Parlamentul României, să folosim cei 1,5 miliarde euro pentru a ajunge la o suprafaţă posibilă de irigat de 2,6 milioane hectare. Facem acest lucru în fiecare zi şi în orice moment", a adăugat şeful MADR.
 
Întrebat cum comentează informaţiile apărute în spaţiul public despre o posibilă demitere a sa, din cauza sumelor foarte mici obţinute de la CE pentru fermieri, Daea a răspuns: "Eu nu ştiu acest lucru. Nu am timp de demisii. Aştept să lucrez şi să fac ceea ce îmi este dat şi din acest punct de vedere mă găsiţi acolo unde nevoia o cere şi locul de muncă mă atrage".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5825 / 19004
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat BT Pensii în preluarea fondului BRD Medio, care devine Pensia Mea Plus. Vânzătorii au lucrat cu avocații PNSA
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...