ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Şapte din 10 companii din România adoptă Inteligenţa Artificială, dar 75% se tem de riscurile economice (studiu)

29 Mai 2025   |   Agerpres

Investiţiile în automatizarea proceselor sunt planificate de 58% dintre companii, iar 71% se concentrează pe actualizarea sistemelor IT.

 
 
Şapte din 10 (71%) companii din România adoptă Inteligenţa Artificială, dar 75% se tem de riscurile economice, potrivit studiului EY Entrepreneurship Barometer.

"În contextul actual, marcat de instabilitate geopolitică şi inflaţie în creştere, este esenţial ca afacerile din România să se adapteze rapid. Studiul nostru arată că 90% dintre companii sunt îngrijorate de riscurile geopolitice, iar 83% se confruntă cu efectele inflaţiei. Aceste date subliniază necesitatea unor strategii clare de gestionare a riscurilor. De asemenea, reglementările locale sunt percepute ca fiind complicate şi consumatoare de resurse - cu 33% dintre companii considerându-le un obstacol major în dezvoltare, ceea ce face esenţială simplificarea acestora. Colaborarea cu factorii de decizie pentru a reduce birocraţia şi a încuraja inovaţia va ajuta companiile să se dezvolte sustenabil, chiar şi în faţa acestor provocări", a declarat Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România, şi Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală şi de Sud-Est şi Regiunea Asiei Centrale, citat într-un comunicat.


Conform cercetării, inovaţia este o prioritate majoră pentru companiile din România şi aproximativ 60% investesc în inovarea proceselor şi marketing strategic, peste omologii lor din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est (CESA), unde doar 46% se concentrează pe inovaţia de proces şi 38% pe inovaţia strategică şi de marketing. Acest lucru reflectă un mediu antreprenorial românesc activ şi dinamic, în care utilizarea inteligenţei artificiale (IA) este semnificativă, 71% dintre firme raportând un nivel de utilizare a acestor tehnologii în creştere în ultimele 12 luni, comparativ cu 61% dintre antreprenorii din CESA. În plus, 67% îşi îmbunătăţesc site-urile web, iar 63% implementează sisteme CRM, ceea ce evidenţiază tranziţia către digitalizare şi automatizare.

Investiţiile în automatizarea proceselor sunt planificate de 58% dintre companii, iar 71% se concentrează pe actualizarea sistemelor IT. Cu toate acestea, antreprenorii sunt precauţi, 75% percepând riscurile economice şi incertitudinile de pe piaţă ca obstacole semnificative pentru planurile lor de investiţii.

Potrivit studiului, pe piaţa muncii, perspectivele sunt optimiste şi 46% dintre companii prognozează angajări pe termen lung. Cu toate acestea, 69% se confruntă cu dificultăţi în găsirea candidaţilor calificaţi. Gestionarea costurilor cu forţa de muncă şi asigurarea unor compensaţii competitive sunt provocări majore, subliniind importanţa unei culturi organizaţionale propice pentru retenţia angajaţilor.

Instabilitatea geopolitică şi inflaţia sunt principalele preocupări pentru antreprenorii români, 90% dintre aceştia exprimând îngrijorări legate de instabilitatea geopolitică şi 83% faţă de inflaţie, ceea ce subliniază necesitatea unor strategii solide de gestionare a riscurilor şi control al costurilor pentru a menţine stabilitatea financiară şi profitabilitatea într-un mediu economic din ce în ce mai provocator.

Cu 77% dintre companii îngrijorate de creşterea costurilor cu forţa de muncă, strategiile eficiente de gestionare a personalului devin esenţiale pentru atragerea şi menţinerea talentelor. În plus, organizaţiile trebuie să îşi optimizeze operaţiunile şi să exploreze măsuri de eficienţă energetică pentru a atenua cheltuielile în creştere şi a îmbunătăţi performanţa financiară generală.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 392.995 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări. Compania este prezentă în România din anul 1992.

Sondajul a fost lansat în primul trimestru al anului 2025 în întreaga regiune EY CESA, care include Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, precum şi Asia Centrală. În România, un total de 48 de respondenţi au participat, în timp ce la nivelul CESA, sondajul a colectat răspunsuri de la 1.032 de participanţi.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 364 / 19550
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...