
România a reuşit să crească de 2,5 ori cifra de afaceri globală pe cercetare, inovare şi IT&C, în ultimii 5 ani (ministru)
22 Noiembrie 2023
AgerpresDemnitarul a adăugat că România are o strategie pentru tehnologii cuantice, iar ţinta este ca ţara noastră să devină lider în ceea ce înseamnă software pentru quantum.
România a reuşit, în ultimii cinci ani, să crească de 2,5 ori cifra de afaceri globală pe cercetare, inovare, tehnologii, IT&C şi ne apropiem de 6,6 miliarde de euro doar pe exporturi, a declarat, miercuri, la cea de-a doua ediţie a Romanian Venture Capital (RVC), ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan.
"Pentru noi, astăzi, ca şi ţară, singura variantă prin care putem să ne profilăm, să fim un hub regional de tehnologie emergentă, de dezvoltare şi inovare, e să stăm la aceeaşi masă toţi, stakeholderi - Guvern, prin Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării pe care vremelnic îl reprezint şi-l conduc, şi mediul privat. Indiferent cât de mult am dori să găsim noi produse, problema astăzi pe piaţă nu este legată de bani, ci mai mult de manageri şi de idei în care oamenii pot să-şi investească banii şi să-i înmulţească. România a reuşit, în ultimii cinci ani, să crească de 2,5 ori cifra de afaceri globală pe cercetare, inovare, tehnologii, IT&C. Ne apropiem de 6,6 miliarde de euro ca şi exporturi doar, iar asta înseamnă că noi, astăzi, cu o cifră de până în 300.000 de oameni reuşim să ne apropiem de 8-9% din PIB. Gândiţi-vă câtă plus valoare se aduce aici. Din acest punct de vedere, viziunea mea şi a Guvernului României este foarte clară: în perioada următoare, pe tot ce înseamnă programe cu finanţare europeană, vă invit chiar acum să accesaţi cel mai nou site pe care l-a făcut Guvernul României prin Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - finantări-ue.ro - prin care sute de apeluri care sunt deschise şi sunt active pot să fie găsite acolo la un click distanţă. E un pas extraordinar prin care digitalizarea şi instrumentele digitale aduc orice finanţare europeană mult mai aproape de noi", a afirmat Ivan.
Demnitarul a adăugat că România are o strategie pentru tehnologii cuantice, iar ţinta este ca ţara noastră să devină lider în ceea ce înseamnă software pentru quantum.
"Cred foarte mult în capacitatea noastră, ca şi ţară, de a se profila pe nişte domenii-cheie şi când spun asta mă refer la tehnologiile emergente, de la Strategia naţională de inteligenţă artificială, care în urmă cu doi sau trei ani era aşa ceva foarte departe, SF, acum deja vedem că e parte din vieţile noastre de zi cu zi. Din acest punct de vedere, noi avem deja lansată strategia la care vă invit să contribuiţi în forma ei finală, pentru că până la finalul anului doresc să o adoptăm în Guvern. De acum două săptămâni, prin lucruri pe care le-am demarat, suntem deja parte din reţeaua europeană de tehnologii Blockchain. Din punct de vedere al celei mai noi tehnologii care este astăzi pe piaţa mondială în materie de calcul - quantumul - avem un draft de strategie pentru tehnologii cuantice pe care îmi doresc foarte mult ca, în perioada următoare, să-l trecem prin Guvern să dezbatem cu industria, cu universităţile şi cu societatea civilă şi să fim lideri în ceea ce înseamnă software pentru quantum. Că vorbeam de tehnologia quantum, ce poate să proceseze cel mai mare super-computer din lume în 10.000 de zile, un calculator quantum poate să proceseze în doar patru minute", a explicat ministrul de resort.
Ivan a susţinut, totodată, că România poate să fie nu în foarte mult timp un lider regional în aceste segmente, în tehnologii emergente, în securitate cibernetică pentru alte state din regiune şi nu numai.
"(...) vorbesc de o viziune care face România atractivă la nivel global şi în această formulă vom aduce bani în România. Automat, tot ce înseamnă tineri geniali vor avea un motiv suplimentar să rămână aici. Şi eu cred foarte mult în business-urile româneşti. Cred foarte mult că orice român cu idei foarte bune, care a reuşit să atragă un euro din afara ţării în România, deja devine un model pentru orice alt român care încă n-a intrat pe acest drum", a subliniat ministrul citat.
Experţi naţionali şi internaţionali în domeniul venture capital (VC), antreprenori, autorităţi locale şi guvernamentale participă, miercuri, la a doua ediţie a Romanian Venture Forum (RVF) 2023, un eveniment iniţiat de Asociaţia Naţională a Antreprenorilor (ANAA), în parteneriat cu CONAF România şi Proedus.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este unul dintre partenerii media ai evenimentului.
Asociaţia Naţională a Antreprenorilor (ANAA) este membră fondatoare a CONAF, care reprezintă interesele antreprenorilor în spiritul european al egalităţii de gen şi al şanselor egale.
CONAF are în componenţa sa două federaţii, nouă patronate, 19 asociaţii şi peste 5.500 de companii, cu mai mult de 170.000 de angajaţi.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3441 / 18936 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...