ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Propunerile recente ale CE în cadrul pachetului privind reducerea la zero a poluării, analizate la Consiliul de Mediu de la Bruxelles

21 Decembrie 2022   |   Agerpres

În ceea ce priveşte directiva privind emisiile industriale, ministrul român al Mediului şi-a exprimat îngrijorarea legat de extinderea domeniului de aplicare, sistemul de penalităţi şi compensări sau de abordarea privind performanţele de mediu.

 
 
Ministrul Mediului Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a condus marţi delegaţia României la Consiliul de Mediu de la Bruxelles, unde au fost discutate o serie de regulamente şi directive privind restaurarea naturii, emisiile industriale, transferurile de deşeuri dar şi propunerile recente ale Comisiei Europene în cadrul pachetului privind reducerea la zero a poluării.
 
Potrivit unui comunicat al ministerului de resort remis AGERPRES, în intervenţia sa pe tema Regulamentului privind restaurarea naturii, demnitarul român a subliniat că România salută această propunere de Regulament, pe care o consideră instrumentul cheie ce va contribui la stoparea şi restabilirea pierderii biodiversităţii, precum şi la atenuarea şi adaptarea la schimbările climatice. "Subliniem în acest sens importanţa flexibilităţii necesare pentru Statele Membre în atingerea obiectivelor şi ţintelor foarte ambiţioase, luând în considerare circumstanţele naţionale.Totodată, trebuie să avem în vedere şi implicaţiile economice şi sociale, protecţia drepturilor de proprietate şi asigurarea sprijinului financiar pentru restaurare", a spus Barna Tanczos.
 
Regulamentul privind restaurarea naturii reprezintă primul act legislativ care vizează în mod explicit restaurarea naturii şi are obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru biodiversitate. Astfel, prin această propunere se stabileşte un obiectiv general pentru a contribui la restaurarea continuă, pe termen lung şi susţinută, a naturii biodiversificate şi rezistente în zonele terestre şi marine ale UE prin restaurarea ecosistemelor, îndeplinirea obiectivelor UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi de adaptare la efectele schimbărilor climatice şi îndeplinirea angajamentelor internaţionale, precizează ministerul în comunicat.
 
În ceea ce priveşte directiva privind emisiile industriale, ministrul român al Mediului şi-a exprimat îngrijorarea legat de extinderea domeniului de aplicare, sistemul de penalităţi şi compensări sau de abordarea privind performanţele de mediu.
 
"Avem rezerve cu privire la extinderea domeniului de aplicare al Directivei pentru activităţile de extracţie a mineralelor industriale şi metalice şi rezerve faţă de includerea fabricării bateriilor sub incidenţa Directivei. Totodată având în vedere complexitatea Directivei şi necesitatea identificării unei abordări echilibrate, apreciem iniţiativa Preşedinţiei cu privire la includerea unor dispoziţii legate de perioadele tranzitorii şi considerăm că este importantă stabilirea unui calendar adecvat pentru transpunere şi implementare", a punctat Barna Tanczos.
 
În intervenţia sa pe tema Regulamentului privind transferurile de deşeuri, demnitarul român a subliniat că România susţine măsurile consolidate, propuse de Comisie, pentru controlul aplicării regulilor, care pot contribui în mod eficient la reducerea transferurilor ilegale de deşeuri prin prevenirea şi detectarea din timp a acestora. "Un alt element important în combaterea transportului ilegal este asigurarea unei trasabilităţi corespunzătoare a deşeurilor până la locul de tratare a acestora. În acest sens, este esenţială posibilitatea limitării numărului de operaţii intermediare de valorificare, având în vedere riscul pierderii trasabilităţii şi a controlului asupra cantităţilor de deşeuri", a subliniat ministrul Barna Tanczos.
 
Totodată, legat de directiva privind calitatea aerului, ministrul român al mediului, apelor şi pădurilor a declarat că România înţelege necesitatea stabilirii unor obiective ambiţioase privind calitatea aerului, având în vedere, în principal, impactul asupra sănătăţii umane, dar consideră că această nouă abordare va reprezenta "o adevărată provocare".
 
"Noile prevederi propuse vor trebui analizate atent şi cu prudenţă atât din perspectiva costurilor, cât şi a perioadelor necesare implementării, astfel încât impactul bugetar şi administrativ să fie limitat. Este nevoie de o abordare realistă şi fezabilă, care să ţină cont de circumstanţele şi specificităţile naţionale, inclusiv din punct de vedere administrativ, pentru a facilita implementarea", a transmis el.
 
În ceea ce priveşte Directiva privind epurarea apelor uzate urbane, Barna Tanczos a mulţumit Comisiei pentru propunerea ambiţioasă de reactualizare acestei directive, adoptate acum 31 de ani şi a subliniat că România a întreprins eforturi susţinute pentru realizarea infrastructurii necesare colectării şi epurării apelor uzate urbane, dar încă mai sunt mulţi paşi de parcurs.
 
"Principalele probleme cu care ne-am confruntat sunt legate de aglomerările mici din mediul rural. Prin urmare, reducerea pragului la 1 000 de locuitori echivalenţi pentru sistemele de canalizare va reprezenta o mare provocare atât din perspectiva finanţării şi execuţiei acestora, dar şi al exploatării, întreţinerii şi asigurării sustenabilităţii. Salutăm prevederile legate de sistemele individuale adecvate, având în vedere că, în multe cazuri, acestea reprezintă o soluţie mult mai economică, în special în localităţi dispersate.Totodată, considerăm că abordarea bazată pe risc, atingerea neutralităţii energetice, precum şi managementul adecvat al nămolurilor sunt aspecte foarte importante, care trebuie rezolvate. Totuşi, trebuie identificate soluţii şi termene adecvate pentru reducerea eforturilor financiare suplimentare", a încheiat demnitarul român.
 
Evenimentul a reunit miniştrii Mediului din Uniunea Europeană şi a fost organizat sub egida Preşedinţiei cehe a Consiliului UE. Reuniunea s-a încheiat cu prezentarea priorităţilor viitoarei Preşedinţiei a Consiliului UE, care va fi deţinută de Suedia. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6164 / 18393
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
Sun Wave Pharma România, la vânzare. Jefferies consiliază exitul LetterOne, fond de investiții legat de doi oligarhi ruși
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...