
Potenţialul tehnologiei blockchain rămâne în mare parte nevalorificat în România (analiză EY)
24 Iulie 2025
AgerpresÎn acord cu tendinţele globale, companiile din România încep să exploreze tehnologia blockchain pentru a-şi consolida operaţiunile. Potrivit raportului EY România, organizaţiile interesate de această tehnologie urmăresc, în principal, să îmbunătăţească trasabilitatea documentelor (84%), să protejeze informaţiile confidenţiale (74%) şi să accelereze procesarea tranzacţiilor (71%).
Potenţialul tehnologiei blockchain rămâne în mare parte nevalorificat în România, iar companiile care aleg să investească timpuriu în această direcţie beneficiază de o oportunitate unică de a obţine un avantaj competitiv, susţine Adrian Grigoraş, director Technology Consulting, EY România, într-o analiză remisă joi AGERPRES.
Potrivit acestuia, tehnologia blockchain este cunoscută la nivel global pentru rolul său în domeniul criptomonedelor, însă această tehnologie evoluează rapid dincolo de originile sale financiare, conturându-se ca o infrastructură fundamentală pentru încredere, transparenţă şi descentralizare, atât în sectorul public, cât şi în cel privat.
Potrivit acestuia, tehnologia blockchain este cunoscută la nivel global pentru rolul său în domeniul criptomonedelor, însă această tehnologie evoluează rapid dincolo de originile sale financiare, conturându-se ca o infrastructură fundamentală pentru încredere, transparenţă şi descentralizare, atât în sectorul public, cât şi în cel privat.
"Tehnologia blockchain reprezintă un sistem avansat de baze de date care permite partajarea transparentă a informaţiilor în cadrul unei reţele. Datele sunt structurate în blocuri interconectate într-un lanţ, o arhitectură ce asigură consistenţa informaţiilor în timp, întrucât acestea nu pot fi şterse sau modificate fără acordul întregii reţele. Prin urmare, tehnologia blockchain poate fi utilizată pentru a crea un registru perpetuu destinat urmăririi comenzilor, plăţilor, conturilor şi a diverselor tipuri de tranzacţii. În plus, sistemul este prevăzut cu mecanisme de protecţie menite să împiedice introducerea neautorizată de date şi să menţină o perspectivă unitară asupra tuturor tranzacţiilor împărţite între participanţi. Tehnologia blockchain are numeroase aplicaţii fascinante, însă ceea ce o face cu adevărat captivantă este capacitatea sa de a se integra cu alte tehnologii de vârf, în special cu Internet of Things (IoT) şi inteligenţa artificială (IA)", a explicat acesta.
Adrian Grigoraş subliniază că tehnologia blockchain a câştigat tot mai mult teren la nivel global, fiind adoptată activ atât de sectorul public, cât şi de cel privat. Estonia a integrat eficient această tehnologie pentru a spori securitatea datelor medicale şi pentru a simplifica procesele din sistemele judiciare, legislative, de securitate şi din registrul comerţului, printre altele. Această abordare proactivă nu doar că protejează informaţiile sensibile, ci contribuie şi la creşterea transparenţei şi eficienţei în diverse domenii.
Autoritatea suedeză pentru proprietate funciară, Lantmateriet, a finalizat cu succes un proiect pilot al unui sistem de înregistrare funciară bazat pe blockchain. Acest sistem inovator îmbunătăţeşte securitatea şi eficienţa tranzacţiilor imobiliare prin stabilirea unei surse de informaţii unice şi de încredere. Prin valorificarea tehnologiei blockchain, Lantmateriet urmăreşte să simplifice transferurile de proprietate şi să consolideze încrederea între actorii implicaţi în piaţa imobiliară.
În sectorul privat, Birra Peroni a implementat blockchain-ul pentru a asigura trasabilitatea malţului său 100% italian, în colaborare cu EY, prin intermediul EY OpsChain Traceability. Peroni a dezvoltat un sistem care înregistrează date esenţiale despre producţie pe blockchain-ul Ethereum, făcându-le accesibile consumatorilor prin coduri QR de pe etichetele sticlelor. Astfel, consumatorii pot urmări parcursul malţului de la recoltare până în pahar, sporind încrederea şi implicarea consumatorilor.
"În România, însă, potenţialul tehnologiei blockchain rămâne în mare parte nevalorificat. Potrivit raportului EY Emerging Technology Investment in Romania, blockchain-ul se situează pe ultimul loc în clasamentul celor zece tehnologii emergente analizate, 62,9% dintre respondenţi declarând că organizaţiile pentru care lucrează nu au implementat încă această tehnologie. Deşi un procent semnificativ se află în faza de planificare a investiţiilor sau de testare a acestei tehnologii (23,6%), implementarea completă rămâne limitată la doar 4,5%. Având în vedere nivelul încă redus de adoptare a tehnologiei blockchain în România, companiile care aleg să investească timpuriu în această direcţie beneficiază de o oportunitate unică de a obţine un avantaj competitiv", atenţionează specialistul.
Tehnologia poate fi utilizată atât în România, cât şi dincolo de graniţele sale. Raportul ONU privind tehnologia blockchain şi implicaţiile acesteia asupra facilitării comerţului evidenţiază modul în care această tehnologie poate fi aplicată în multiple domenii, aducând beneficii semnificative atât guvernelor, cât şi mediului de afaceri.
În ceea ce priveşte comerţul, blockchain-ul oferă numeroase aplicaţii concrete, printre care se numără: simplificarea procedurilor de vămuire transfrontalieră, coordonarea între părţile implicate, procesarea plăţilor şi finanţarea comercială, gestionarea riscurilor asociate comerţului, raportarea tranzacţiilor, planificarea politicilor comerciale şi a datelor, transparenţa în lanţul de aprovizionare şi trasabilitatea pe întregul lanţ valoric.
În acord cu tendinţele globale, companiile din România încep să exploreze tehnologia blockchain pentru a-şi consolida operaţiunile. Potrivit raportului EY România, organizaţiile interesate de această tehnologie urmăresc, în principal, să îmbunătăţească trasabilitatea documentelor (84%), să protejeze informaţiile confidenţiale (74%) şi să accelereze procesarea tranzacţiilor (71%).
Aceste priorităţi reprezintă un indiciu clar că mediul de afaceri din România recunoaşte potenţialul blockchain-ului de a consolida încrederea, de a asigura transparenţa şi de a crea registre rezistente la falsificare, susţine Grigoraş.
"Această tehnologie poate spori productivitatea, reduce ineficienţele şi transforma radical rolul datelor în economie. Blockchain-ul constituie un element esenţial în construcţia unei economii digitale transparente, sigure şi eficiente. Fie că este aplicată în procesele de afaceri locale sau în facilitarea comerţului internaţional, tehnologia blockchain oferă actorilor implicaţi acces la date fiabile, tranzacţii securizate şi o optimizare considerabilă a operaţiunilor. Adoptarea acestei tehnologii poate contribui la eficientizarea interacţiunilor în ambele sectoare, public şi privat, precum şi între cele două, facilitând astfel alinierea României la cele mai bune practici internaţionale", mai spune el.
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 392.995 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 51,2 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2024.
Prezentă în România încă din anul 1992, EY furnizează, prin intermediul celor peste 1.000 de angajaţi din România şi Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale. EY România are birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 6 / 19590 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...