
Parlamentul European propune noi reguli pentru desemnarea candidaţilor cap de listă înaintea alegerilor europene
12 Decembrie 2023
AgerpresParlamentul invită, de asemenea, Consiliul să adopte rapid noua lege electorală europeană şi noile norme pentru partidele şi fundaţiile politice europene, astfel încât acestea din urmă să fie cel puţin aplicabile pentru campania din 2024. Partidele politice naţionale şi europene ar trebui să îşi desfăşoare campaniile în conformitate cu valorile UE şi cu o vizibilitate sporită a dimensiunii europene a alegerilor.
Parlamentul European a adoptat marţi propuneri de consolidare a dimensiunii democratice a alegerilor europene din 2024 şi de promovare a sistemului candidaţilor cap de listă, informează un comunicat.
Raportul, care a fost aprobat cu 365 de voturi ''pentru'', 178 ''împotrivă'' şi 71 de abţineri, solicită măsuri pentru creşterea prezenţei la vot la alegerile din 6-9 iunie 2024, dincolo de cifrele în creştere înregistrate în 2019. Parlamentul s-a angajat să maximizeze impactul campaniilor electorale, procedura postelectorală pentru crearea următoarei Comisii Europene şi alegerea preşedintelui acesteia, precum şi să se asigure că toţi cetăţenii îşi pot exercita dreptul de vot.
Eurodeputaţii solicită o legătură clară şi credibilă între opţiunea alegătorilor şi alegerea preşedintelui Comisiei. Procesul ar trebui să depindă de asigurarea unei majorităţi în Parlament, în conformitate cu Tratatul de la Lisabona, susţin ei, iar înţelegerile de culise din Consiliul European ar trebui să înceteze. Deputaţii europeni doresc un acord obligatoriu între Parlament şi Consiliul European pentru a se asigura că partidele politice europene şi grupurile parlamentare încep negocierile cu privire la un candidat comun imediat după alegeri şi înainte de propunerea Consiliului European.
Candidatul principal al partidului cu cele mai multe locuri în parlament este de aşteptat să conducă procesul în prima rundă de negocieri, preşedintele Parlamentului urmând să coordoneze procesul, dacă este necesar. Deputaţii europeni se aşteaptă, de asemenea, să se ajungă la un "acord legislativ" între partidele şi grupurile politice, pentru a garanta o majoritate în parlament, pentru a servi drept bază pentru programul de lucru al Comisiei şi pentru a se asigura că alegătorii europeni au o monitorizare consecventă a alegerilor.
Parlamentul invită, de asemenea, Consiliul să adopte rapid noua lege electorală europeană şi noile norme pentru partidele şi fundaţiile politice europene, astfel încât acestea din urmă să fie cel puţin aplicabile pentru campania din 2024. Partidele politice naţionale şi europene ar trebui să îşi desfăşoare campaniile în conformitate cu valorile UE şi cu o vizibilitate sporită a dimensiunii europene a alegerilor.
Pentru a se asigura că toţi cetăţenii UE îşi pot exercita dreptul de vot, statele membre ar trebui să introducă măsuri pentru a facilita accesul persoanelor cu handicap la informaţii şi la centrele de vot. Deputaţii europeni doresc, de asemenea, să încurajeze implicarea cetăţenilor UE aparţinând unor categorii specifice, cum ar fi cei care trăiesc într-un alt stat membru al UE sau într-o ţară terţă, precum şi a persoanelor fără adăpost.
Alte recomandări vizează protejarea alegerilor împotriva ingerinţelor externe şi interne prin garanţii şi măsuri mai puternice de combatere a dezinformării. Deputaţii europeni salută acordul la care au ajuns co-legiuitorii cu privire la normele în legătură cu transparenţa şi direcţionarea publicităţii politice şi recunosc rolul important pe care îl joacă campania de informare instituţională a Parlamentului în contribuţia la dezbaterea privind aspectele politice ale UE şi în completarea campaniilor partidelor.
"Alegătorii au nevoie de claritate cu privire la modul în care votul lor afectează alegerea cetăţenilor şi a politicilor UE. Spre deosebire de 2019, nu trebuie să facem promisiuni pe care nu le putem respecta. Procesul candidatului cap de listă trebuie să devină din nou credibil. Oricine va fi ales preşedinte al Comisiei nou formate va trebui să conteze pe sprijinul clar al electoratului şi pe o majoritate în Parlament", a declarat co-raportorul Sven Simon (PPE, Germania), citat în comunicat.
"Am pregătit terenul pentru recomandări adresate partidelor politice europene de a consolida dimensiunea europeană a campaniilor electorale pentru alegerile din 2024. Trebuie să facem mai vizibile logourile partidelor politice europene şi mesajele lor publice. Am dori, de asemenea, să vedem proceduri postelectorale concrete pentru a spori vizibilitatea rolului jucat de partidele politice europene în alegerea preşedintelui Comisiei şi pentru a consolida drepturile electorale ale tuturor cetăţenilor europeni", a afirmat şi co-raportorul Domenec Ruiz Devesa (S&D, Spania).
Prin adoptarea acestui raport, Parlamentul susţine că răspunde aşteptărilor cetăţenilor, astfel cum au fost exprimate în mai multe propuneri el Conferinţei privind viitorul Europei privind consolidarea legăturii dintre cetăţeni şi reprezentanţii aleşi ai acestora şi combaterea dezinformării şi a ingerinţelor străine.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3872 / 19590 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...