ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Numărul mediu de contracte de muncă active a crescut cu peste 63.000 în 2023

18 Ianuarie 2024   |   Agerpres

Conform sursei citate, anul 2023 se încheie cu două recorduri, atât în privinţa numărului mediu de salariaţi, cât şi în privinţa numărului de contracte individuale de muncă.

 
 
Numărul mediu de contracte de muncă active în România a crescut în 2023 faţă de anul precedent, cu peste 63.000, la 6,725 milioane, fiind cel mai mare avans din ultimii 5 ani, a anunţat joi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS).
 
Conform sursei citate, anul 2023 se încheie cu două recorduri, atât în privinţa numărului mediu de salariaţi, cât şi în privinţa numărului de contracte individuale de muncă.
 
Astfel, numărul mediu de contracte de muncă a fost, anul trecut, de 6,725 milioane, cu aproape un milion în plus faţă de 2013, când numărul acestora a fost de 5,747 milioane. Totodată, numărul mediu de salariaţi a fost, în 2023, de 5,747 milioane, cu peste 600.000 în plus faţă de 2013, când numărul acestora a fost de 5,118 milioane.
 
Reprezentanţii Ministerului Muncii precizează că, doar în ultimul an, numărul mediu de contracte de muncă active a crescut cu 63.169 faţă de 2022, fiind cea mai mare creştere din ultimii 5 ani. De asemenea, numărul mediu de salariaţi este cu 90.764 mai mare faţă de 2022.
 
"Este o dinamică ce ne arată că piaţa muncii din România este din ce în ce mai atractivă. Cu cât reuşim să avem politici de ocupare mai eficiente şi cu cât combatem mai bine munca nedeclarată, cu atât avem banii necesari pentru creşterea pensiilor românilor. De aceea, Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională pentru Ocupare a Forţei de Muncă au roluri esenţiale. Nu ne oprim aici, vrem ca salariaţii să aibă un nivel de specializare şi mai ridicat, la nivelul solicitat de către angajatori. În felul acesta şi veniturile salariale urmează să crească", a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale.
 
Potrivit sursei citate, informaţiile sunt furnizate conform datelor din Revisal, în care nu sunt înscrişi angajaţii din apărare, ordine publică, magistratură şi funcţionarii publici.
 
Principalele domenii cu cele mai multe angajări noi în anul 2023 sunt: comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor (409.827 de contracte de muncă), construcţii (379.499 de contracte de muncă), industria prelucrătoare (371.348 de contracte de muncă), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (319.330 de contracte de muncă), învăţământ (291.740 de contracte de muncă), transport şi depozitare (240.070 de contracte de muncă), hoteluri şi restaurante (215.205 de contracte de muncă).
 
Într-un Top 10 al judeţelor cu cele mai multe contracte de muncă active la 31 decembrie 2023, pe primul loc se află Bucureşti, cu 1,425 milioane de contracte, urmat de Cluj cu 304.215 contracte, Timiş (271.081 contracte), Ilfov (264.733 contracte), Iaşi (208.018 contracte), Prahova (206.417 contracte), Braşov (203.347 contracte), Argeş (184.797 contracte), Constanţa (182.749 contracte), Bihor (166.480 contracte). 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2404 / 18434
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...