ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Noul Terminal al Aeroportului “Henri Coandă”, lansat în licitaţie; valoarea proiectului, estimată la aproape 40 mil. €

09 Aprilie 2025   |   Agerpres

Traficul de pasageri la orele de vârf în noul terminal va putea ajunge la 6.500 de pasageri/oră.

 
 
Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a lansat în licitaţie proiectarea noului Terminal al Aeroportului "Henri Coandă" şi a infrastructurii aeroportuare aferente, un contract estimat la aproximativ 40 de milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al CNAB, remis miercuri AGERPRES, este cel mai mare şi complex proiect de infrastructură aeroportuară din România, iar licitaţia vizează procedura de atribuire a contractului de servicii de proiectare pentru realizarea studiilor, conceptului, proiectului tehnic de execuţie şi asistenţă tehnică pe perioada execuţiei lucrărilor pentru infrastructura necesară acomodării traficului prognozat pentru anul 2040 - Etapa I pentru realizarea obiectivului de investiţii "Programul Strategic de Dezvoltare a Infrastructurii Aeroportuare la Aeroportul Henri Coandă - Bucureşti".


Principalul obiectiv al acestui proiect este realizarea unui nou Terminal de pasageri cu toate facilităţile necesare, cu o suprafaţă de aproximativ 176.000 metri pătraţi, care să acomodeze un trafic prognozat pentru anul 2040 de 30 milioane pasageri/an. Practic, traficul de pasageri la orele de vârf în noul terminal va putea ajunge la 6.500 de pasageri/oră.

"Viziunea CNAB pentru noua infrastructură este: aeroport individualizat la nivel internaţional; aeroport smart prin utilizarea tehnologiilor moderne AI, IoT, BMS etc; aeroport eficient - fluxuri optime pentru pasageri, bagaje, aeronave, autovehicule, echipamente; siguranţă şi securitate prin utilizarea tehnologiilor avansate; experienţa pasagerilor - spaţii confortabile, fluxuri intuitive, spaţii diverse pentru food & beverages, shopping, lounges; sustenabilitate şi rezilienţă - soluţii eficiente energetic, utilizarea de tehnologii verzi cu impact minim asupra mediului (de exemplu: reutilizarea apei de ploaie); soluţii care să conducă la conceptul de 'healthy building' (fluxuri pasageri, calitatea aerului, materialele utilizate, soluţii HVAC, fără zgomot interior, cu lumină naturală, tehnologie digitală etc)", se arată în comunicat.

Terminalul va fi realizat modular, ceea ce va permite punerea etapizată în exploatare şi va fi proiectat la nivelul celor mai înalte standarde aeroportuare pentru trafic Schengen - Non Schengen, cu zone generoase de Sosiri, Plecări şi de tranzit sau transfer al pasagerilor.

CNAB subliniază că facilităţile noului terminal vor fi comparabile cu marile aeroporturi europene: minimum 48 de standuri noi de parcare aeronave; minimum 20 de punţi de îmbarcare; spaţii generoase pentru pasageri, sisteme moderne de benzi de bagaje (sosiri şi plecări), echipamente de control de securitate, fluxuri separate pentru aprovizionare, sisteme pentru informarea pasagerilor, iluminare ambientală, acustică optimă, climatizare eficientă şi semnalizare intuitivă, saloane de protocol pentru clienţii companiilor aeriene, saloane VIP, zone diverse de comerţ, toate dimensionate pentru a realiza "IATA Optimum Level of Service".

Nu în ultimul rând, aeronavele vor dispune de noi căi de rulare moderne, pe o nouă infrastructură aeroportuară.

Alte facilităţi care vor fi realizate: turn de control, remiză PSI, zone pentru handling, clădiri administrative, staţii de transformare, staţii de epurare a apelor, parcări auto pentru autovehiculele pasagerilor. Se va realiza inclusiv o reţea complexă de drumuri de acces în zonele de landside şi airside, pentru asigurarea conexiunilor rutiere, cu drumuri şi pasaje subterane, între Terminalul actual şi viitorul Terminal.

În plus, Terminalul va dispune de staţii moderne de taxi şi de transport public de călători, dar şi de zone speciale pentru autocare, create pentru a evita congestiile de trafic. Noua infrastructură aeroportuară va fi conectată la infrastructura rutieră şi la cea feroviară.

Valoarea estimată a serviciilor de proiectare şi asistenţă tehnică se ridică la aproximativ 40 milioane euro. Termenul de de depunere a ofertelor este 16 iunie 2025.

"Având în vedere complexitatea proiectului, proiectantul trebuie să utilizeze Building Information Modeling în procesul de proiectare. Compania va avea o comunicare permanentă cu stakeholder-ii pentru a asigura succesul proiectului", precizează CNAB.

Programul strategic are în vedere, într-o etapă ulterioară, dezvoltarea infrastructurii aeroportuare necesare prelucrării traficului de mărfuri şi poştă, prin realizarea unei platforme multimodale cargo, precum şi prin crearea unui parc tehnologic high tech pentru dezvoltarea activităţilor conexe transportului aerian.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 74 / 18929
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...