ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministrul Investiţiilor: PNRR revizuit va fi trimis în 14-15 iulie; vom încerca să simplificăm ţintele şi jaloanele

01 Iulie 2025   |   Agerpres

Până pe 25 noiembrie se doreşte deblocarea banilor suspendaţi de pe Cererea de plată 3, iar până la sfârşitul anului plata aferentă Cererii de plata nr 4.

 
 
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a agreat cu Comisia Europeană un pre-acord care să permită României să absoarbă toţi banii nerambursabili, proiectele mature să fie introduse pe componenta de împrumut, iar ţintele şi jaloanele să fie simplificate, a declarat luni ministrul de resort, Dragoş Pîslaru, după şedinţa de Guvern.

"Suntem într-un proces de analiză şi revizuire a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi, pentru a discuta elementele şi planul de viitor, am avut o misiune la Bruxelles în acest sfârşit de săptămână. Am avut o întâlnire cu doamna Celine Gauer (directorul general SG RECOVER, n.r.) şi cu colegii dumneaei în cursul zilei de vineri. (...) Situaţia Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă este una complicată. Vestea pozitivă este că am agreat cu Comisia Europeană un plan de lucru pentru perioada următoare şi anume ca, în următoarele două săptămâni, să lucrăm intens împreună cu Comisia Europeană, pentru a lămuri situaţia celor două paliere. Avem deja un pre-acord care a fost reconfirmat, legat de componenta nerambursabilă unde, în acest moment, stăm bine şi avem o abordare care să permită ca România să absoarbă toţi banii nerambursabili de pe PNRR. Acest lucru înseamnă că trebuie să existe nişte permutări, pentru că am adus proiecte care erau bune, mature - şi care se puteau îndeplini până în august 2026 - şi le-am permutat pe componenta de împrumut. Am agreat că vom încerca să păstrăm toate proiectele pe care le mai avem, care sunt cu grad de risc scăzut, în ceea priveşte implementarea până în 2026 - şi să ne concentrăm împreună, la nivel tehnic, să discutăm de toate celelalte proiecte cu risc mediu.", a menţionat Dragoş Pîslaru.


El a subliniat că a iniţiat, împreună cu miniştrii de linie, o consultare şi o monitorizare foarte complexă pentru a se asigura că există o asumare la nivelul fiecărui minister a situaţiei pe aceste proiecte.

"Avem o dată limită, ziua de miercuri, pentru a primi aceste situaţii la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi, evident, restul perioadei de două săptămâni pentru a clarifica ce mai este clarificat cu privire la fezabilitatea de a reţine noi proiecte sau proiectele pe care le avem în discuţie. Am agreat că, în această revizuire a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, vom încerca să simplificăm ţintele şi jaloanele astfel încât, pe de-o parte, să avem această clarificare, să scoatem toate acele jaloane şi ţinte intermediare şi să aducem un pachet bun de reforme care pot fi îndeplinite rapid pentru Cererea de plată 4 şi să ne asigurăm că reformele care au un cost bugetar mare sunt împinse către cererile din anul următor. Am discutat cam cum ar arăta calendarul până la sfârşitul PNRR. De asemenea, am discutat de ideea de a avea încă două cereri de plată anul viitor", a mai spus ministrul.

Potrivit acestuia, nu a fost stabilit încă un calendar fix.

"Deocamdată n-am stabilit un calendar fix pentru că ţine de discuţiile de reaşezare pentru partea de revizuire. Cu ocazia întâlnirii, am discutat o invitaţie pentru doamna Celine Gauer în perioada 14-15 iulie. Evident, această invitaţie este în linie cu calendarul pe care ni l-am propus. Deci ne putem uita la un lucru intens, două săptămâni, după care să avem această întâlnire la Bucureşti, inclusiv întâlnirea grupului coordonatorilor de investiţii a miniştrilor de linie şi a primului ministru, întâlnire pentru a putea să ajungem la o concluzie preliminară şi trimite apoi imediat, formal, acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă revizuit. Este de punctat deschiderea Comisiei Europene de a relua discuţiile tehnice, deschiderea de a vedea dacă pe componenta de împrumut putem, într-adevăr, să ne uităm, cum au făcut alte state ca Polonia, la instrumente financiare", a adăugat Pîslaru.

El a subliniat că discuţiile au avut la bază pachetul fiscal.

"Nu vă ascund faptul că aceste lucruri sunt în legătură directă cu discuţiile pe pachetul fiscal. Ne amintim că pachetul fiscal nu este doar o urgenţă astăzi, ci este o reformă de pe PNRR care are o amânare destul de mare, de vreo 3 ani de zile. Cred că este foarte important să înţelegem că această deblocare şi redeschidere a lucrului tehnic trebuie tratată acum cu asumarea corespunzătoare la nivelul Guvernului. În şedinţa de Guvern, prim-ministrul mi-a dat cuvântul pentru a face această informare cu privire la vizita de la Bruxelles şi am clarificat faptul că ne vom mobiliza în perioada următoare pentru fiecare minister de linie, pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în general, să putem avea o situaţie foarte clară pe care să o discutăm la nivel tehnic. Dacă lucrurile vor merge, şi acesta este scenariul, înseamnă că 14-15 iulie avem un acord, trimitem după aceea Planul Naţional de Redresare şi Rezilieţă în forma lui pentru aprobare, va intra într-un proces de aprobare care va dura undeva cam două-trei luni de zile, trei luni jumate chiar, acum pentru că este şi luna august la mijloc. Înseamnă mai întâi două luni de pregătire cu Comisia şi apoi aprobare de către Consiliu", a mai spus ministrul.

Potrivit acestuia, până pe 25 noiembrie se doreşte deblocarea banilor suspendaţi de pe Cererea de plată 3, iar până la sfârşitul anului plata aferentă Cererii de plata nr 4.

"Între timp, ne concentrăm să deblocăm banii suspendaţi de pe cererea de plată 3 până pe 25 noiembrie, deci 860 de milioane de euro şi depune Cererea de plată 4 imediat cum vom avea acordul PNRR revizuit. Dacă totul e bine, ne facem lucrurile cum trebuie, cu profesionalism, putem avea inclusiv plata aferentă Cererii de plata nr 4 ideal la sfârşitul anului. Comisia Europeană este partener în acest exerciţiu pe care îl avem de demarat", a adăugat ministrul.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2 / 19433
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
CMS, alături de Bitdefender la achiziția Mesh Security | Horea Popescu (Managing Partner CMS România) și Mircea Moraru (Senior Counsel), în echipa multidisciplinară coordonată de la Londra, care a oferit consultanță cumpărătorului în toate aspectele tranzacției supusă acum aprobărilor din partea autorităților de reglementare
“Schimbare” este cuvântul de ordine pe piața muncii, spun avocații de Employment de la Mușat & Asociații, fenomenul fiind potențat de avansul tehnologic rapid, evoluția așteptărilor angajaților și necesitatea adaptării la noile realități economice și sociale | Echipa gestionează un număr mare de proiecte care implică restructurări ample ale companiilor multinaționale, creşterea numărului de litigii fiind evidențiată în analiza tendințelor observate. De vorbă cu membrii echipei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2025
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...