ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Investitorii se tem de instabilitate pe fondul deprecierii leului şi a acţiunilor româneşti (analiză)

12 Mai 2025   |   Agerpres

Conform analizei, din 2023 şi până acum proporţia celor care se declară încrezători în economia românească nu a depăşit niciodată 38%.

 
 
Investitorii se tem de instabilitate pe fondul deprecierii leului şi a acţiunilor româneşti, având în vedere că nu este clar ce direcţie va lua România după alegeri şi cum va influenţa acest lucru economia, care se confruntă şi cu cel mai mare deficit bugetar din UE, se arată într-o analiză realizată de analistul eToro, Bogdan Maioreanu.

"Incertitudinea generată de alegerile prezidenţiale de duminică influenţează profund Bursa de Valori Bucureşti, cursul de schimb EUR/RON şi ratele dobânzilor. Indicele BET a pierdut 3,8% într-o săptămână, situându-se în prezent la -1,42% faţă de începutul anului. După ce a oscilat în jurul valorii de 4,97 în cea mai mare parte a ultimilor doi ani, cursul de schimb EUR- RON cotat de Banca Naţională a României a urcat joi trecut la un maxim de 5,12, pentru a se corecta uşor vineri, la 5,11. Rata dobânzii ROBOR la trei luni a urcat masiv săptămâna trecută, de la 5,9% la 7,31%. O rată a dobânzii mai mare şi un curs de schimb mai ridicat pot, cel puţin pe termen scurt, să crească inflaţia anuală, care se situează în prezent la 4,9%, deja cea mai mare din UE. Pentru investitori, nu este clar ce direcţie va lua România după alegeri şi cum va influenţa acest lucru economia, care se confruntă şi cu cel mai mare deficit bugetar din UE. În 2024, acesta a fost de 9,3% din PIB, mult mai mare decât următorul, înregistrat de Polonia, cu 6,6%, şi de aproape trei ori mai mare decât media UE, de 3,2%. Rezultatul acestor alegeri ar putea aduce clarificări, dar şi unele schimbări şi o posibilă criză politică ale cărei efecte sunt extrem de imprevizibile", relevă analiza menţionată.


Aceste fluctuaţii ale cursului de schimb şi ale ratelor dobânzilor au loc pe fondul unei încrederi scăzute a investitorilor în economia românească. Aceasta este o realitate evidenţiată de sondajul eToro Retail Investors Beat în toate studiile realizate în ultimii doi ani. La sfârşitul lunii martie, când au fost întrebaţi cât de încrezători sunt în starea economiei locale, 66% dintre investitorii individuali români au răspuns că nu sunt încrezători.

Conform analizei, din 2023 şi până acum proporţia celor care se declară încrezători în economia românească nu a depăşit niciodată 38%. La aceeaşi întrebarea referitoare la economia globală, 55% dintre investitori români şi-au exprimat neîncrederea. În ciuda acestei situaţii, 77% dintre ei sunt încrezători în siguranţa locului de muncă, iar 68% sunt încrezători în veniturile şi nivelul lor de trai.

În ceea ce priveşte portofoliile lor, 81% dintre investitorii români chestionaţi au încredere în alegerile lor legate de investiţii. Situaţia globală a creat unele schimbări în expunerea activelor lor. Dacă la sfârşitul anului trecut 58% dintre investitori aveau expunere pe Europa, la sfârşitul lunii martie a acestui an acest procent a crescut la 68%. În acelaşi timp, expunerea pe piaţa SUA a scăzut de la 37% la 35%, iar cea pe China de la 6% la 5%.

În ceea ce priveşte riscurile externe pentru portofolii, o posibilă recesiune economică globală este principala preocupare a investitorilor individuali români. Aproximativ 26% dintre respondenţi consideră că acesta este principalul risc extern pentru investiţiile lor, urmat de inflaţie (23%) şi economia românească (18%). În timp ce procentul investitorilor îngrijoraţi de starea economiei globale a rămas neschimbat faţă de trimestrul trecut, cel al investitorilor îngrijoraţi de inflaţie a scăzut de la 25% în trimestrul al IV-lea la 23% în trimestrul I al acestui an. În acelaşi timp, procentul investitorilor care consideră conflictele internaţionale drept principalul risc pentru portofoliul lor a crescut de la 14% la 16%.

De asemenea, în analiză se menţionează că jumătate dintre investitorii individuali din România deţin acţiuni locale, 36% au acţiuni străine, 53% au o formă de criptoactive, în timp ce aproape trei sferturi au numerar, inclusiv conturi de economii în portofoliile lor, arată ultimul sondaj eToro Retail Investors Beat. Situaţia actuală din România, dar şi cea globală, ar putea aduce evenimente neprevăzute pe pieţele financiare, dar şi oportunităţi pentru investitori. Deşi nu există garanţii pentru comportamentul şi rezultatele viitoare, istoria a demonstrat că, indiferent de culoarea "lebedei", pieţele bursiere globale au găsit puterea de a-şi reveni.

Cea mai recentă ediţie a Retail Investor Beat s-a bazat pe un sondaj realizat în rândul a 10.000 de investitori individuali din 12 ţări şi 3 continente. Următoarele ţări au avut 1.000 de respondenţi: Marea Britanie, SUA, Germania, Franţa, Australia, Italia şi Spania. Următoarele ţări au avut 600 de respondenţi: Ţările de Jos, Danemarca, Polonia, România şi Cehia.

Sondajul a fost realizat în perioada 18 februarie - 4 martie 2025 de către compania de cercetare Opinium.

eToro este o platformă de tranzacţionare şi investiţii fondată în 2007.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 99 / 19143
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Young Professionals to Watch | Pentru Andreia Moraru (Senior Associate), avocat cu un master absolvit în Olanda, reputația internațională a ZRVP a fost garanția că va lucra în mandate de arbitraj internațional de anvergură, alături de o echipă care și-a demonstrat valoarea în piață: ”Toate așteptările profesionale mi-au fost depășite și mă bucur mult că am avut oportunitatea să mă alătur echipei. La ZRVP am simțit întotdeauna că avocații seniori au suficientă experiență încât să găsească drumul și în cazul în care poteca nu este bătătorită”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...