Investiţiile străine la nivel global au crescut cu 77% în 2021 şi au depăşi nivelurile de dinainte de pandemie
20 Ianuarie 2022
AgerpresInvestiţiile în economiile dezvoltate, foarte scăzute în 2020, au crescut cu 199 % în 2021, în timp ce în economiile în curs de dezvoltare sau mai puţin dezvoltare, unde recuperarea a fost afectată de factori precum rata scăzută de vaccinare, avansul a fost mai moderat, de 30% şi, respectiv, de 19%.
Investiţiile străine globale s-au ridicat la 1.650 miliarde dolari în 2021, o puternică majorare, de 77%, după prăbuşirea provocată de pandemie în 2020, şi au depăşit nivelurile anterioare crizei sanitare, a anunţat miercuri Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), relatează agenţia EFE.
Investiţiile în economiile dezvoltate, foarte scăzute în 2020, au crescut cu 199 % în 2021, în timp ce în economiile în curs de dezvoltare sau mai puţin dezvoltare, unde recuperarea a fost afectată de factori precum rata scăzută de vaccinare, avansul a fost mai moderat, de 30% şi, respectiv, de 19%.
"Este foarte îngrijorătoare stagnarea noilor investiţii în sectoare cheie din ţările mai puţin dezvoltate, precum electricitatea, sectorul alimentar sau sanitar", a subliniat, la prezentarea cifrelor, secretarul general al UNCTAD, costaricana Rebeca Grynspan.
Asia a fost regiunea care a atras cele mai multe investiţii străine (696 miliarde de dolari, în creştere cu 18%), urmată de America (531 miliarde, plus 105 %) şi Europa (305 miliarde de dolari, o puternică creştere de 1.450% explicată prin nivelul foarte redus al investiţiilor din anul anterior).
SUA au atras investiţii străine în valoare de 323 miliarde de dolari anul trecut, în creştere cu 114%, pe care UNCTAD o atribuie în principal fuziunilor şi achiziţiilor transfrontaliere.
În Uniunea Europeană, avansul a fost mai modest, de 8% (165 miliarde de dolari), în timp ce China a atras o sumă record de 179 miliarde de dolari, cu o creştere interanuală de 20%.
De asemenea, s-au evidenţiat fluxurile de investiţii din Brazilia, care s-au dublat, până la 58 miliarde de dolari, în timp ce în India acestea s-au redus cu 26%, după o cifră record de fuziuni şi achiziţii în 2020.
Pentru 2022, UNCTAD menţine perspectivele pozitive, deşi consideră improbabil să se repete "efectul de recul" din 2021.
Agenţia consideră că proiectele internaţionale de infrastructură vor fi un factor important pentru menţinerea tendinţei ascendente a investiţiilor, anul acesta.
Factori precum ritmul de vaccinare în ţările în curs de dezvoltare sau problemele din lanţurile globale de aprovizionare, preţurile energiei sau inflaţia pot gener incertitudini, avertizează UNCTAD.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 10348 / 18330 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Avocații Teis și Asociații întorc rezultatul anulării unei proceduri de achiziție publică în etapa reevaluării ofertelor
Filip & Company devine prima firmă de avocatură independentă din CEE care adoptă Harvey, platformă de IA generativă de ultimă generație care s-a remarcat prin precizie, securitate și versatilitate | Cristina Filip (managing partner): ”Este un pas transformator care îmbunătățește, mai degrabă decât înlocuiește, experiența și contribuția umană”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...