ING Bank: Una din patru companii din România este deţinută integral de femei
24 Mai 2023
AgerpresPotrivit acestui studiu, care a analizat doar firmele cu cifra de afaceri de peste 10.000 de lei, declarată pe anul 2021, peste 260.000 de firme locale au în structura lor o femeie acţionar, iar 145.000 sunt controlate în întregime de femei.
Femeile sunt acţionare în 47% dintre firmele active din România cu cifra de afaceri de peste 10.000 de lei, aproape la paritate cu bărbaţii, iar una din patru companii este deţinută 100% de femei, arată un studiu realizat de Impact Hub şi Bravva Angels pentru ING Bank România.
Potrivit acestui studiu, care a analizat doar firmele cu cifra de afaceri de peste 10.000 de lei, declarată pe anul 2021, peste 260.000 de firme locale au în structura lor o femeie acţionar, iar 145.000 sunt controlate în întregime de femei. În top 300 companii din România se regăsesc 60 de firme cu acţionariat majoritar feminin, reprezentând o pondere de 20%, ce generează tot 20% din profitul total, respectiv 1,82 de miliarde de euro.
Potrivit acestui studiu, care a analizat doar firmele cu cifra de afaceri de peste 10.000 de lei, declarată pe anul 2021, peste 260.000 de firme locale au în structura lor o femeie acţionar, iar 145.000 sunt controlate în întregime de femei. În top 300 companii din România se regăsesc 60 de firme cu acţionariat majoritar feminin, reprezentând o pondere de 20%, ce generează tot 20% din profitul total, respectiv 1,82 de miliarde de euro.
"Femeile au o prezenţă tot mai activă în mediul de afaceri din România...Potrivit studiului nostru, femeile preferă stabilitatea, creşterea organică şi un nivel ridicat de predictibilitate. Totodată, din analiza calitativă a reieşit că mentoratul şi accesul la comunităţi antreprenoriale sunt nevoi importante pentru acestea, în dezvoltarea afacerii lor. Suntem permanent alături de clienţii noştri pentru a-şi duce afacerea la următorul nivel, iar în acest an vom lansa un program de mentorat creat special pentru femeia antreprenor", a declarat Luana Sorescu, Head of Clients în cadrul diviziei Business Banking, ING Bank România.
Deşi reprezintă aproape jumătate din numărul de firme active din România, cifra de afaceri totală a companiilor cu acţionariat feminin a fost de 82 miliarde de euro în 2021, reprezentând doar 21% din totalul veniturilor raportate. Companiile deţinute de bărbaţi generează cele mai mari venituri în medie per companie, respectiv un milion de euro, faţă de 200.000 de euro în cazul celor cu acţionariat exclusiv feminin. Acest lucru indică apetitul mai ridicat al bărbaţilor pentru risc şi activităţi de dezvoltare şi extindere.
Pe de altă parte, femeile sunt mai capabile să genereze randament şi eficienţă, abilitate care se reflectă în rata de profit a companiei. Astfel, cele mai profitabile sunt firmele cu acţionariat 100% feminin, cu o rată medie a profitului net de 15%, aproape de două ori mai mare decât cele cu acţionariat exclusiv masculin, care generează un profit mediu de 8,3%.
Primele 300 de companii din România au generat un profit cumulat de 9,15 miliarde de euro în 2021. În top 300 se regăsesc 60 de companii cu acţionariat majoritar feminin (în care femeile deţin peste 50%), iar acestea au generat un profit de 1,82 miliarde de euro, reprezentând 20% din total. Mai mult, în acest clasament se află şapte companii cu acţionariat 100% feminin, care au totalizat un profit cumulat de 137 milioane de euro.
Conform datelor disponibile despre tranzacţiile din piaţa de capital de risc cu companii în tehnologie, în perioada 2020-2022, din 138 de companii analizate care au accesat 189 finanţări şi au declarat public datele, doar 31 sunt start-up-uri cu acţionariat semnificativ feminin. Suma totală accesată de aceste firme fondate de femei sau cu co-fondatori femei a fost de 40 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 17% din suma totală ridicată pe piaţă, de 235 milioane de euro la finalul anului 2022.
A doua parte a studiului a inclus o cercetare calitativă, pe baza experienţelor a 364 de antreprenori respondenţi, din care aproape jumătate au fost respondenţi femei. Potrivit analizei, în ceea ce priveşte finanţarea start-up-urilor, femeile antreprenor preferă finanţările nerambursabile, mai uşor accesibile pentru afacerile în sustenabilitate, urmate de credite bancare.
În dezvoltarea afacerii, principalele obstacole menţionate de femei au fost creşterea bazei de clienţi, obţinerea de rezultate din activităţi de marketing în condiţiile unei pieţe mici şi diferenţierea de competitori. Femeile antreprenor apreciază cel mai mult sprijinul comunităţilor de antreprenori, evenimentele de educaţie şi de networking, precum şi programele de mentorat.
Potrivit unui raport al Băncii Mondiale din anul 2023, România are un scor de peste 90 din 100 de puncte în ceea ce priveşte condiţiile de acces ale femeilor în mediul de afaceri, extrem de bun, ceea ce ne situează în topul Europei. De asemenea, România este considerată ţara cu cele mai mici diferenţe de salariu între bărbaţi şi femei
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 4522 / 18393 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
Sun Wave Pharma România, la vânzare. Jefferies consiliază exitul LetterOne, fond de investiții legat de doi oligarhi ruși
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...