ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Factoringul în România, în 2024: Creștere susținută în sectoarele cheie și în regiunile economice principale. Operațiuni de cca. 9.4 miliarde de euro

25 Februarie 2025   |   BizLawyer

Factoringul intern rămâne liderul pieței, reprezentând 88% din totalul creanțelor factorizate, cu o creștere de 7,6%.

 
 
Asociația Română de Factoring (ARF) anunță rezultatele pieței de factoring pentru anul 2024, evidențiind o creștere de  8%  față de anul precedent, cu un volum total al operațiunilor de aproximativ 9,4 miliarde de euro. Acest avans confirmă rolul esențial al factoringului în susținerea companiilor românești într-un context economic marcat de provocări și volatilitate.
 
În 2024, piața de factoring din România a continuat să înregistreze creșteri semnificative, principalele segmente ale acesteia menținându-se pe o traiectorie pozitivă. Factoringul intern rămâne liderul pieței, reprezentând 88% din totalul creanțelor factorizate, cu o creștere de 7,6%, atingând un volum de peste 8,2 miliarde euro. În cadrul acestui segment, factoringul domestic fără regres a dominat, având o pondere de 90%, cu un volum total de 7,43 miliarde euro, ceea ce reflectă o creștere de 7,3% față de 2023. De asemenea, factoringul revers a continuat să crească pe aceeași traiectorie ascendentă din ultimii ani, ajungând la 3,37 miliarde euro.


În ceea ce privește factoringul internațional, volumul operațiunilor de export și import a depășit 1,13 miliarde euro, înregistrând o creștere de peste 11%. Factoringul de export a totalizat 976 milioane euro (+10% față de 2023), iar factoringul de import a fost de 158 milioane euro (+16% față de 2023), cu o volatilitate semnificativă în acest sector, explicabilă prin ponderea mare a sectorului Metale, Chimicale, Apă, Reciclare. Serviciile de colectare a creanțelor, atât la nivel intern, cât și internațional, au înregistrat o performanță remarcabilă, ajungând la 190 milioane euro, cu o creștere de 35% față de 2023.

În ceea ce privește evoluția principalelor sectoare economice, piața de factoring din România a fost în continuare dominată de industriile cheie. Sectorul FMCG (Bunuri de Larg Consum) a rămas cel mai reprezentativ, cu o pondere de 16,3% din totalul pieței de factoring și un volum de 1,43 miliarde euro, înregistrând o creștere de 1,5% față de 2023. Alte activități, care includ domenii precum publicitatea, securitatea și arhitectura, au reprezentat 16% din total, înregistrând o expansiune semnificativă de 40% față de anul precedent. Sectorul Metale, Chimicale, Apă, Reciclare a continuat să aibă o pondere majoritară pe creanțele factorizate la export, cu 58% (562 milioane euro) și 61% din cele aferente importurilor (97 milioane euro), datorită interesului crescut pentru materii prime și sustenabilitate.

De asemenea, sectorul Autovehicule, Utilaje și Echipamente a avut un volum de 1,2 miliarde euro, reprezentând 12,7% din totalul volumelor factorizate, cu o pondere semnificativă în exporturi (20%). În sectorul Silvicultură, Prelucrare Lemn și Construcții, factoringul a susținut investițiile în infrastructură, atingând 952 milioane euro, ceea ce reprezintă o creștere de 25% față de 2023.

Pe regiuni economice, București-Ilfov a rămas cea mai puternică regiune, cu 4,56 miliarde euro (50% din piața totală), înregistrând o creștere de 7,6% față de 2023. Pe locul al doilea se află regiunea Sud-Muntenia (AG, CL, DB, GR, IL, PH, TR) care a înregistrat 992 milioane euro, cu o creștere de 12%, susținută de expansiunea industriei auto și a logisticii. Locul al treilea ca volume este ocupat de regiunea Nord-Vest (BH, BN, CJ, MM, SM, SJ), cu o creștere impresionantă de 24%, atingând 988 milioane euro, datorită dezvoltării economice accelerate în acea zonă.

Aceste evoluții subliniază dinamismul pieței de factoring din România, care continuă să sprijine diverse sectoare economice în expansiune și să se adapteze la cerințele pieței internaționale.

Context economic general și perspective pentru 2025    

“Într-un climat economic caracterizat de creștere moderată (+0,9% PIB în 2024, în contextul unei încetiniri economice globale, și a unei cereri externe reduse), inflație ridicată (afectând costurile de finanțare și forțând companiile să caute soluții flexibile pentru capitalul de lucru) dar și volatilitate a piețelor externe, evoluția crescatoare din 2024 a pieței de factoring din România demonstrează reziliența și adaptabilitatea industriei, care continuă să joace un rol esențial în susținerea companiilor românești, oferindu-le acces rapid la lichidități și soluții eficiente de gestionare a riscurilor financiare.“precizează Bogdan Roșu, Președintele ARF.

“Pentru 2025, Asociația Română de Factoring estimează că piața specifică vă continua să crească, pe fondul unei economii în stabilizare și a unei nevoi crescute de finanțare flexibilă pentru IMM-uri și corporații. Politica fiscală, dar și evoluția conflictelor din regiune, inclusiv poziționarea noii administrații S.U.A. cu privire la acestea, cât și evoluția economiei Germaniei, principalul partener comercial al României, riscă să influențeze negativ economia. Rămânem optimiști și în acest context, conștienți că, istoric, factoringul s-a dovedit o soluție esențială în perioade de incertitudine și de instabilitate” a concluzionat Bogdan Roșu.       

Despre Asociația Română de Factoring (ARF)    
ARF este principala organizație din România care promovează factoringul ca soluție de finanțare pentru companii. Prin colaborarea cu membrii săi, ARF susține dezvoltarea pieței de factoring și implementarea celor mai bune practici în industrie.  Studiul privind piața de factoring la 2024 a fost derulat de catre IPSOS Romania în conformitate cu regulile Codului Internațional de Cercetare de Piață și Sociologică ICC/ESOMAR, în studiu fiind invitati sa participe membrii ARF - Access Financial Services IFN, Banca Comercială Română S.A., BRD – Groupe Societe Generale S.A., Banca Transilvania S.A.,  Eximbank, IFN Next Capital Finance S.A., ING Bank Romania S.A., Intesa Sanpaolo Bank, OTP Bank, Patria Bank, Raiffeisen Bank S.A., Unicredit Bank S.A., precum si alte institutii financiare non-membre.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 370 / 18929
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...