ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Evoluția pieței de fuziuni și achiziții (M&A) din România în 2024: Numărul tranzacțiilor a crescut cu 10%, dar valoarea estimată a acestora a scăzut. Nu a fost dezvăluită valoarea pentru aproape trei sferturi din tranzacțiile anunțate, unul dintre cele mai scăzute niveluri de transparență văzute pe piețele din CEE

22 Ianuarie 2025   |   BizLawyer

• Valoarea totală a tranzacțiilor estimată la 6,6 miliarde USD în 2024 • Imobiliare, ospitalitate și construcții a rămas cel mai activ sector după numărul de tranzacții pentru al doilea an consecutiv • Statele Unite s-au clasat pe primul loc ca țară de origine pentru tranzacțiile de intrare, continuând o tendință de șase ani

Iulia Bratu, Partner, Head of Lead Advisory, EY România

 
 
Piața de fuziuni și achiziții (M&A) din România a înregistrat o activitate robustă în 2024, înregistrând 265 de tranzacții1 cu o valoare estimată de 6,6 miliarde USD2. Aceasta indică o creștere de 10% a numărului de tranzacții față de valoarea estimată în 2023 (241 tranzacții) și o scădere de 5,9% a valorii estimate (7,1 miliarde USD în 2023). Valoarea tranzacțiilor dezvăluite a crescut cu 40,7% (2,9 miliarde USD în 2024, față de 2,1 miliarde USD în 2023), excluzând mega-tranzacțiile de anul trecut, și anume achizițiile Enel România (1,3 miliarde USD) și Profi Rom Food (1,4 miliarde USD). Nu a fost dezvăluită valoarea tranzacției pentru aproape trei sferturi (74,7%) din toate tranzacțiile anunțate în 2024 (198 tranzacții), depășind cu mult media istorică de aproximativ 65% din 2018 – acesta este unul dintre cele mai scăzute niveluri de transparență văzute pe piețele din CEE. 

Deși nu a atins nivelul anticipat, din cauza unui început mai lent al anului, piața globală de M&A și-a revenit în 2024, înregistrând o creștere de 12% de la an la an a valorii tranzacțiilor, în timp ce valoarea tranzacțiilor la nivel european a crescut cu 13%. Deținătorii de tranzacții au trebuit să echilibreze aspectele negative ale unei recuperări mai lente decât se aștepta a economiei globale, pe fondul tensiunilor geopolitice continue și a constrângerilor de reglementare, aspectele pozitive fiind o reducere a incertitudinii macroeconomice, o scădere a inflației, un regim de rate ale dobânzii mai scăzute și o reducere a diferențelor de evaluare în 2024. România a continuat să fie un performer de top în 2024, cu o creștere de 10% a volumelor de tranzacții, comparativ cu 5% în Europa. Cu o încredere reînnoită și un apetit de tranzacționare în creștere, se așteaptă ca activitatea să accelereze în 2025.



Investitorii strategici și-au menținut dominația pe piața locală de M&A în 2024, reprezentând 91,3% din volumul tranzacțiilor și marcând cea mai mare cotă de piață din ultimii șase ani. Tranzacțiile interne au scăzut marginal la 113, de la 120 în 2023, în timp ce tranzacțiile externe au crescut cu 26,9% de la an la an, la 132, evidențiind România ca o destinație de top pentru M&A în regiunea Europei Centrale și de Est. În ciuda cotei mai mici din activitatea totală, tranzacțiile externe au crescut cu 54,5%, la 17 tranzacții, cel mai mare număr din 2018, demonstrând reziliența investitorilor români în tranzacțiile transfrontaliere.

„În 2024, România și-a menținut traiectoria de crestere în activitatea de fuziuni și achiziții (M&A), susținută de un interes puternic al investitorilor și un mediu activ de tranzacționare. Nivelurile de M&A inbound au crescut semnificativ, reprezentând jumătate din volumele totale în 2024, evidențiind recuperarea treptată a pieței globale de M&A. Deși volatilitatea pe termen scurt poate afecta apetitul pentru tranzacții, piața românească continuă să fie susținută de fundamente atractive pentru investitori, care vor stimula activitatea de M&A pe termen lung”, a declarat Iulia Bratu, Partner, Head of Lead Advisory, EY România.

Cele mai active sectoare după volumul tranzacțiilor au fost Imobiliare, ospitalitate și construcții (18,5% din numărul de tranzacții), urmat de Energie și utilități (16,6%), Producție avansată și mobilitate (15,5%), Tehnologie, media și telecomunicații (15,1%) și produse de consum și retail (14,7%).

Imobiliare, ospitalitate și construcții, un sector tradițional de top în M&A, a înregistrat o creștere de 19,5% în 2024, cu volumul tranzacțiilor crescând la 49. În conformitate cu modelele globale, sectorul energie și utilități a înregistrat o creștere de 51,7% de la an la an, alimentată de o dublare a volumului tranzacțiilor la 38 de tranzacții (față de 19 în 2023) în sub-sectorul energiei regenerabile. Această creștere evidențiază emergența României ca o destinație principală pentru investițiile în energie regenerabilă, susținută de resursele naturale bogate și alinierea cu angajamentele de politică ale UE. Producția avansată și mobilitatea și-au menținut poziția pe locul trei, cu 41 de tranzacții, sub-sectorul logisticii înregistrând o creștere de 20% a volumelor de tranzacții, ajungând la 12 tranzacții. Tehnologia, media și telecomunicațiile au ocupat locul patru, menținându-se la 40 de tranzacții, alimentate de o creștere de 55,6% în sub-sectorul media. Susținut de un consum privat rezilient, produsele de consum și retail s-au clasat pe locul cinci, crescând cu un modest 5,4%, sub-sectorul băuturilor înregistrând o creștere impresionantă de 267% în 2024.
 

Cele mai mari tranzacții ale anului

• Vânzarea unui portofoliu de energie regenerabilă de 629 MW de către Evryo Group (anterior CEZ România) către Public Power Corporation (PPC), principala companie de energie electrică din Grecia, pentru 768 milioane USD.

• Achiziția operațiunilor OTP Bank din România, cu sediul în Ungaria, de către Banca Transilvania, cea mai mare bancă din țară, pentru o sumă de 375 milioane USD.

• Vânzarea unui proiect eolian onshore de 99 MW de către OX2, cu sediul în Suedia, pentru aproximativ 234 milioane USD către Nala Renewables, un joint venture între IFM Investors din Australia și Trafigura, unul dintre cei mai mari furnizori de mărfuri din lume. Echipa multidisciplinară și transfrontalieră a EY a sprijinit OX2 în prima sa tranzacție în România, oferind consultanță completă de vânzare M&A.

3

În 2024, dimensiunea medie a tranzacțiilor a revenit la nivelurile din 2021, la 42 milioane USD, reflectând fundamente solide ale pieței. În final, cei mai activi investitori după țara de origine au provenit din Statele Unite (13,6% din tranzacțiile de intrare), urmați de Polonia (8,3%, pentru prima dată pe locul doi) și Franța, Austria și Germania (7,6% fiecare).



1. Baza de date M&A a EY pentru România exclude tranzacțiile cu participații achiziționate de mai puțin de 15%, precum și valoarea tranzacției pentru tranzacțiile cu mai multe țări, dacă valoarea activelor specifice țării nu este dezvăluită.

2. Include o estimare a valorii tranzacțiilor în care nu au fost dezvăluite anterior date de către părți sau nu sunt disponibile în baze de date terțe și/sau raportate de surse media.

3. Se referă la tranzacții cu valori dezvăluite între 5 milioane USD și 500 milioane USD.

 

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7 / 18324
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...