ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dezvoltarea inteligenţei artificiale rămâne principalul motor al finanţărilor în sectorul tehnologic (raport)

26 Iunie 2025   |   Agerpres

Deşi SUA domină în ceea ce priveşte concentrarea talentelor AI, urmate de India şi Marea Britanie, Europa Centrală şi de Est - inclusiv România - atrag tot mai multă atenţie datorită forţei de muncă competitive şi a mediului de afaceri favorabil.

 
 
Dezvoltarea inteligenţei artificiale rămâne principalul motor al finanţărilor în sectorul tehnologic, în ciuda încetinirii generale a pieţei, relevă raportul CBRE Global Tech Talent.

"Deşi SUA domină în ceea ce priveşte concentrarea talentelor AI, urmate de India şi Marea Britanie, Europa Centrală şi de Est - inclusiv România - atrag tot mai multă atenţie datorită forţei de muncă competitive şi a mediului de afaceri favorabil. Raportul menţionează o creştere accelerată a cererii de talente pe zona tech în Polonia şi Germania, în timp ce pieţe emergente precum Belgrad, Katowice, Leipzig şi Lille câştigă teren. România, prin centrele sale de dezvoltare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, devine tot mai relevantă în această ecuaţie, beneficiind de o populaţie educată în domeniul STEM, costuri operaţionale reduse şi o calitate a vieţii atractivă pentru profesioniştii digitali. Deşi raportul indică faptul că salariile pentru inginerii software rămân cele mai mici la nivel european în Budapesta şi Bucureşti, acest aspect contribuie la atractivitatea României pentru investitori care caută eficienţă în costuri fără a compromite calitatea resursei umane", afirmă Mike Gedye, Head of Tech, Media & Telecoms pentru Europa, în cadrul CBRE.


El susţine că pandemia a accelerat transformarea digitală, iar după o perioadă de restructurări, anul 2024 a marcat o revenire a angajărilor în tech, impulsionată de inovaţia în AI. În prezent, majoritatea marilor companii din domeniu au depăşit nivelurile de angajare pre-pandemice.

"Mobilitatea globală şi lucrul hibrid au lărgit accesul la talentul tech, oferind oraşelor din Europa Centrală şi de Est, precum cele din România, oportunitatea de a deveni hub-uri tehnologice competitive. Investiţiile în inovaţie deep tech vor consolida această tendinţă", spune Mike Gedye.

CBRE Group, Inc, o companie listată în Fortune 500 şi S&P 500 cu sediul în Dallas, este cea mai mare firmă de servicii şi investiţii imobiliare comerciale din lume (pe baza veniturilor din 2022). Compania are peste 115.000 de angajaţi care deservesc clienţi din mai mult de 100 de ţări.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 135 / 19550
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...