ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dependenţa de importurile de gaze poate creşte la 53 % în anul 2030, în lipsa dezvoltării rezervelor din Marea Neagră(studiu)

28 Iunie 2021   |   AGERPRES

În contextul actual, investiţiile în dezvoltarea rezervelor de gaze naturale din Marea Neagră sunt esenţiale pentru România, cu atât mai mult cu cât acestea generează o serie de oportunităţi, mai semnalează studiul.

 
 
Producţia de gaze naturale din România a scăzut în ultimii ani, iar această tendinţă va continua şi, în lipsa dezvoltării rezervelor din Marea Neagră, dependenţa de importuri poate creşte semnificativ, până la 53% în anul 2030, conform unui studiu realizat de PwC România pentru Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG).

Potrivit sursei citate, România este al II-lea cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, după Olanda, şi are potenţialul de a urca pe prima poziţie odată cu dezvoltarea rezervelor din Marea Neagră şi închiderea zăcământului Groningen.

În contextul actual, investiţiile în dezvoltarea rezervelor de gaze naturale din Marea Neagră sunt esenţiale pentru România, cu atât mai mult cu cât acestea generează o serie de oportunităţi, mai semnalează studiul.


Una dintre acestea vizează securitatea energetică. Astfel, investiţiile din Marea Neagră reprezintă factorul declanşator pentru independenţa energetică şi poate poziţiona România ca exportator net de gaze naturale, aduce o diversitate/independenţă a furnizării pe termen lung oferită de o infrastructură nouă şi interconectările pe două sensuri (2-way). Totodată vor duce la creşterea concurenţei bazate pe mecanismul liber al cererii şi ofertei. Contribuţia la securitatea furnizării de energie în regiune va consolida importanţa României în UE şi în cadrul parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, se mai arată în document.

De asemenea, investiţiile vor avea un impact economic semnificativ prin contribuţia la creşterea economică locală şi regională şi la întărirea cooperării dintre statele din regiune, atragerea de noi investiţii, creşterea veniturilor încasate la bugetul de stat, contribuţia la reducerea deficitului de cont curent, diversificarea pieţelor de export şi dezvoltarea economică sustenabilă pe termen lung.

Studiul menţionează şi avantajul competitiv prin tehnologie şi know-how, în sensul că România ar putea deveni pionier în regiunea Mării Negre şi ar putea beneficia de cele mai noi şi eficiente tehnologii, cu efect de multiplicare în alte industrii şi ar putea dobândi, înaintea altor ţări, knowhow-ul tehnic, ceea ce ar permite dezvoltarea unei baze industriale care să deservească şi ţările din regiune.

De asemenea, este subliniat şi impactul privind ocuparea forţei de muncă, respectiv atragerea forţei de muncă calificate, cu salarii semnificativ mai mari decât media naţională, în industria de petrol şi gaze şi de-a lungul lanţului de aprovizionare, evidenţiind calitatea României de jucător regional pe piaţa de energie şi va antrena investiţii în reformele structurale (ex. educaţie, tehnologie, infrastructură, sănătate etc.)

Nu în ultimul rând, investiţiile în Marea Neagră vor ajuta la atingerea obiectivelor asumate prin Proiectul Strategiei Energetice 2020 - 2030 cu perspectiva 2050, în condiţiile în care gazele naturale sunt combustibilul de tranziţie către energia verde, acestea pot fi utilizate pentru încălzire în detrimentul lemnului sau cărbunelui şi oferă oportunitatea de a atinge obiectivele privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dar vor contribui şi la tranziţia energetică.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 12703 / 18434
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...