ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cushman & Wakefield Echinox: Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027

24 Aprilie 2025   |   R. T.

În 2024 a fost finalizat un singur hotel în București, respectiv Ramada by Wyndham Bucharest Otopeni Airport.

Sursa: Pixaby

 
 
Piața hotelieră din București a continuat anul trecut să recupereze scăderile din pandemie, în ceea ce privește venitul mediu pe cameră disponibil (RevPAR) și al ratei de ocupare, în timp ce tariful mediu zilnic a depășit pragul de 100 de euro/cameră, potrivit companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Performanța pieței încurajează investițiile în noi unități hoteliere, astfel că până în 2027 Bucureștiul ar putea avea aproximativ 1.000 de camere noi, reprezentând hoteluri pe toate segmentele, de la midscale la luxury.
Pentru anul 2025 sunt programate două deschideri de hoteluri, reprezentând o renovare și o extindere.
Una dintre cele mai importante deschideri din 2025 a avut deja loc, respectiv Corinthia Grand Hotel du Boulevard Bucharest din centrul orașului.


În 2024 a fost finalizat un singur hotel în București, respectiv Ramada by Wyndham Bucharest Otopeni Airport.

Creșterea pieței hoteliere din București din 2024 a fost în linie cu tendințele în Europa Centrală și de Est (ECE - 6 - București, Bratislava, Budapesta, Praga, Sofia și Varșovia), înregistrând un avans al venitului mediu pe cameră disponibil (RevPAR) cu 11,8% față de 2023 și cu 12,6% comparativ cu nivelul din 2019.
În același timp, cu un avans de 7,3% Bucureștiul a înregistrat cea mai rapidă creștere a tarifului mediu zilnic (ADR) dintre capitalele ECE, care a depășit astfel pragul de 100 de euro.

În regiune, venitul pe cameră disponibilă a crescut cu 8,9%, în mare măsură pe fondul majorării tarifului mediu zilnic cu 4,7%.

În același timp, rata de ocupare a crescut cu 2,5 puncte procentuale comparativ cu 2023, ajungând la 65,2% în 2024 (dar cu 4,7 puncte procentuale sub nivelul din 2019).

Alina Cazachevici MRICS, Partener, Head of Valuation & Advisory, Hospitality & Alternatives, CEE/SEE la Cushman & Wakefield: „Piața hotelieră din București continuă traiectoria pozitivă, cu RevPAR depășind nivelul pre-Covid cu 12,6%. Se așteaptă o creștere suplimentară a performanței datorită aderării României la spațiul Schengen, însă incertitudinea legată de situația geopolitică rămâne un factor important de luat în considerare pentru dezvoltarea viitoare a pieței hoteliere din România, inclusiv cea investițională.”

Din punct de vedere investițional, România a înregistrat în 2024 un volum al tranzacțiilor cu proprietăți hoteliere de aproximativ 50 de milioane de euro, reprezentând 13% din volumul total de tranzacții CEE-6 (Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria) de 399 de milioane de euro.

Volumul tranzacționat anul trecut reprezintă o creștere de 93% față de 2023 și a fost generat de 7 tranzacții, dintre care două în București: Hotelul Ambassador, o proprietate care va beneficia de un process semnificativ de renovare și Sir Royal Bucharest.

În același timp, un semnal pozitiv îl reprezintă faptul că cinci tranzacții au avut ca obiect proprietăți situate în afara capitalei. Majoritatea proprietăților tranzacționate sunt poziționate în segmentul mediu și mediu-plus.
Pe parcursul anului 2024, randamentele prime pe piața de investiții hoteliere din ECE au rămas constante, cu o ușoară scădere observată pentru activele de top în locații cheie. Stabilizarea inflației, scăderea costurilor de finanțare și creșterea intrărilor de capital indică posibilitatea unei noi comprimări a randamentului până în 2025.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3 / 18949
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
KPMG Legal – Toncescu și Asociații și KPMG Tax au asistat Pavăl Holding în achiziția proiectului Ethos House, o clădire de birouri premium situată în nordul Capitalei
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...