
Cotaţiile la ţiţei se prăbuşesc, în urma escaladării războiului comercial dintre China şi SUA
09 Aprilie 2025
AgerpresPieţele bursiere din Asia şi cele din America de Nord şi-au extins scăderea, în condiţiile în care taxele vamale combinate impuse de SUA la importurile din China au ajuns la 104%, sporind temerile privind o recesiune mondială.
Cotaţiile la ţiţei înregistrau miercuri cel mai sever declin din ultimii patru ani, în timp ce cotaţiile unor materii prime, inclusiv metalele de bază, au scăzut, pe fondul intensificării războiului comercial dintre China şi SUA, transmite Reuters.
Pieţele bursiere din Asia şi cele din America de Nord şi-au extins scăderea, în condiţiile în care taxele vamale combinate impuse de SUA la importurile din China au ajuns la 104%, sporind temerile privind o recesiune mondială.
"Cotaţiile la ţiţei scad în continuare, pe fondul semnelor de escaladare a războiului comercial. Cotaţiile la cupru s-au redus cu aproape 10%, după ce preşedintele Trump a anunţat noi taxe vamale", au apreciat analiştii de la ANZ. De asemenea, OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii) a anunţat în mod neaşteptat că va continua cu planurile de a majora producţia de ţiţei.
Pieţele bursiere din Asia şi cele din America de Nord şi-au extins scăderea, în condiţiile în care taxele vamale combinate impuse de SUA la importurile din China au ajuns la 104%, sporind temerile privind o recesiune mondială.
"Cotaţiile la ţiţei scad în continuare, pe fondul semnelor de escaladare a războiului comercial. Cotaţiile la cupru s-au redus cu aproape 10%, după ce preşedintele Trump a anunţat noi taxe vamale", au apreciat analiştii de la ANZ. De asemenea, OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii) a anunţat în mod neaşteptat că va continua cu planurile de a majora producţia de ţiţei.
Marţi, SUA au anunţat că taxele vamale mai ridicate la importurile din China vor intra în vigoare imediat după miezul nopţii, chiar dacă oficialii de la Washington se grăbesc să înceapă discuţii cu alţi parteneri comerciali afectaţi de tarife.
Temerile privind reducerea cererii de petrol, alimentate de extinderea războiului comercial dintre China şi SUA, primele două economii mondiale, şi majorarea perspectivelor privind aprovizionarea au dus la cel mai sever declin din ultimii patru ani al cotaţiilor la ţiţei.
"Măsurile de retorsiune agresive ale Chinei diminuează şansele unui acord rapid între cele mai mari economii mondiale, sporind temerile privind o recesiune globală", a explicat Ye Lin, vicepreşedinte în cadrul Rystad Energy.
Analiştii se aşteptau ca cererea de petrol a Chinei să crească cu până la 100.000 de barili pe zi (bpd) dar "aceste previziuni sunt acum incerte, din cauza războiului comercial, deşi măsurile solide de stimulare a consumului intern ar putea atenua pierderile", a adăugat Ye Lin.
Din 2 aprilie, când SUA au anunţat taxe vamale mai ridicate asupra partenerilor comerciali, cotaţiile la ţiţei au pierdut aproximativ o cincime din valoare, cel mai sever declin timp de cinci zile din martie 2022 până în prezent.
La Shanghai Futures Exchange cotaţiile la metalele de bază au scăzut, în special la cupru şi minereu de fier, pe fondul temerilor privind o recesiune globală. China este cel mai mare consumator de metale din lume.
La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol 'light sweet crude' cu livrare în luna mai a scăzut marţi cu 1,12 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 59,58 dolari. La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie a scăzut marţi cu 1,39 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 62,82 dolari.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 74 / 18927 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...