ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Consultarea publică REPowerEU nu permite propunerea de noi reforme şi investiţii în afara celor alese de Guvern (WWF)

23 Martie 2023   |   Agerpres

Aceştia consideră că noul capitol REPowerEU, postat în consultare publică pe data de 17 martie 2023, reprezintă o oportunitate unică de a îmbunătăţi reformele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR), venind cu o finanţare suplimentară de 1,4 miliarde de euro.

 
 
Modul de colectare a observaţiilor publicului, în ceea ce priveşte REPowerEU, capitol postat în consultare publică de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), nu permite propunerea de noi reforme şi investiţii, în afara celor alese de Guvern, şi limitează astfel contribuţia societăţii, atrag atenţia reprezentanţii şase organizaţii de mediu.
 
"Credem că instituţiile, organizaţiile sau persoanele interesate ar trebui să aibă oportunitatea de a propune măsuri relevante pentru consolidarea rezilienţei sistemului energetic şi pentru alocarea celor 1,4 miliarde de euro pentru creşterea siguranţei energetice naţionale. Cerem pe această cale modificarea formularului, astfel încât să fie permisă posibilitatea de a propune noi reforme şi investiţii", susţin reprezentanţii WWF România, Bankwatch România, 2Celsius, Greenpeace România şi Comunitatea Declic, într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES.
 
Aceştia consideră că noul capitol REPowerEU, postat în consultare publică pe data de 17 martie 2023, reprezintă o oportunitate unică de a îmbunătăţi reformele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR), venind cu o finanţare suplimentară de 1,4 miliarde de euro.
 
"Actualul plan (PNRR) a adus reforme şi investiţii care contribuie la atingerea neutralităţii climatice şi au efecte benefice pentru mediu. Totodată, propunerile din actualul plan prezintă şi efecte economice pozitive, care stimulează tehnologiile verzi. Declanşarea războiului din Ucraina a destabilizat sistemul energetic european, iar măsurile din PNRR trebuie suplimentate cu soluţii verzi de adaptare. Astfel, REPowerEU este o ocazie de a îmbunătăţi reformele din domeniul energiei şi de a reduce dependenţa de combustibili fosili, mai ales cei proveniţi din Federaţia Rusă. Din păcate pentru noi, cetăţenii României, această nouă oportunitate a început cu stângul. Dezbaterile privind REPowerEU s-au lansat cu întârziere în condiţiile în care România trebuie să trimită acest document către Comisia Europeană până la sfârşitul lunii aprilie", se menţionează în comunicat.
 
În viziunea reprezentanţilor organizaţiilor de mediu, MIPE a postat în dezbatere publică un document în care se prezintă reformele şi investiţiile pe care Guvernul îşi propune să le introducă în plan. Pe lângă acesta, ministerul de resort, a propus un formular online prin care părţile interesate au posibilitatea de a aduce observaţii legat de propunerile din capitol.
 
"Din păcate, însă, formularul nu funcţionează permanent, ci cu intermitenţe; formularul nu poate fi descărcat şi nu permite opţiunea de a propune alte reforme şi investiţii care nu au legătură cu cele elaborate de către Guvern", avertizează specialiştii.
 
În acest context, organizaţiile de mediu consideră că "actualul formular limitează mult posibilitatea de a propune reforme, lăsând totodată impresia că doar reformele şi investiţiile propuse de Guvern vor fi trimise către Comisia Europeană, modificate eventual în funcţie de observaţiile primite". 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5783 / 18991
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...