![ZRP](/banners/zrvp_bigad03.gif)
Comisia Europeană propune scurtarea, la o singură zi, a ciclului de decontare a titlurilor de valoare în UE
12 Februarie 2025
AgerpresPropunerea stabileşte data de 11 octombrie 2027 ca dată adecvată pentru trecerea la decontarea T+1.
Comisia Europeană a propus miercuri scurtarea, de la două zile la o singură zi, a perioadei de decontare pentru tranzacţiile efectuate în UE cu titluri de valoare, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Modificarea legislativă propusă ar scurta ciclul de decontare a titlurilor de valoare - precum acţiunile sau obligaţiunile executate în locuri de tranzacţionare din UE - de la două zile lucrătoare (aşa-numitul interval "T+2") la o singură zi lucrătoare după efectuarea tranzacţionării ("T+1"). Decontarea este procesul prin care cumpărătorul primeşte titlul de valoare, iar vânzătorul primeşte banii. Prin trecerea la T+1 se urmăreşte consolidarea eficienţei şi a competitivităţii serviciilor post-tranzacţionare de pe piaţa financiară din UE, care sunt vitale pentru buna funcţionare a uniunii economiilor şi a investiţiilor.
Modificarea legislativă propusă ar scurta ciclul de decontare a titlurilor de valoare - precum acţiunile sau obligaţiunile executate în locuri de tranzacţionare din UE - de la două zile lucrătoare (aşa-numitul interval "T+2") la o singură zi lucrătoare după efectuarea tranzacţionării ("T+1"). Decontarea este procesul prin care cumpărătorul primeşte titlul de valoare, iar vânzătorul primeşte banii. Prin trecerea la T+1 se urmăreşte consolidarea eficienţei şi a competitivităţii serviciilor post-tranzacţionare de pe piaţa financiară din UE, care sunt vitale pentru buna funcţionare a uniunii economiilor şi a investiţiilor.
"La nivel internaţional, ţinta urmărită, şi anume un ciclu de decontare T+1, este foarte clară. Sunt hotărâtă să mă asigur că UE rămâne dinamică pe acest segment important al pieţei. T+1 va aduce noi beneficii concrete pentru SIU şi va contribui la competitivitatea pieţelor de capital din UE. Propunerea noastră va reduce costurile, va spori eficienţa şi va îmbunătăţi lichiditatea, conform solicitărilor din partea industriei noastre. De asemenea, ne vom strădui să ne coordonăm cu alte ţări europene care intenţionează să treacă la T+1, în special cu Regatul Unit şi Elveţia, având în vedere legăturile strânse dintre pieţele noastre de capital", a declarat comisarul pentru servicii financiare şi pentru uniunea economiilor şi a investiţiilor, Maria Luis Albuquerque, citată în comunicat.
După ce a analizat cu atenţie recomandările din raportul elaborat de Autorităţile Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) în cooperare cu Sistemul European al Băncilor Centrale (SEBC), precum şi contribuţiile părţilor interesate, Comisia propune o modificare specifică a Regulamentului privind depozitarii centrali de titluri de valoare (CSDR).
Propunerea stabileşte data de 11 octombrie 2027 ca dată adecvată pentru trecerea la decontarea T+1. Această dată le va oferi participanţilor la piaţă suficient timp pentru a elabora şi a testa procese şi standarde care să asigure introducerea ordonată şi reuşită a T+1 pe pieţele de capital din UE, precum şi pentru a cădea de acord asupra acestora. Propunerea este, de asemenea, adaptată exigenţelor viitorului, fixând o durată maximă pentru ciclul de decontare (T+1) şi permiţându-le, totodată, participanţilor la piaţă să îşi deconteze tranzacţiile mai rapid, la T+0, se mai precizează în documentul CE.
Se preconizează că propunerea Comisiei privind trecerea la T+1 va sprijini eficienţa decontării şi va spori rezilienţa pieţelor de capital din UE. De asemenea, va contribui la dezvoltarea unor pieţe de capital mai profunde şi mai lichide, ceea ce este un obiectiv-cheie al SIU. Cu cât perioada de decontare este mai scurtă, cu atât riscurile cu care se confruntă cumpărătorii şi vânzătorii sunt mai puţin persistente şi cu atât mai puţin trebuie să aştepte investitorii să primească banii sau titlurile de valoare care li se datorează. Prin scurtarea intervalului în care sunt blocaţi banii şi titlurile de valoare alocate pentru o tranzacţie, precum şi garanţiile reale necesare pentru garantarea tranzacţiilor, participanţii pe piaţă vor avea mai multe ocazii de a efectua alte tranzacţii, de a elibera capital şi de a creşte volumul tranzacţiilor.
În acest fel, se vor evita fragmentarea pieţei şi costurile legate de nealinierea dintre pieţele financiare ale UE şi alte pieţe financiare mondiale, ceea ce va contribui la competitivitatea pieţelor de capital din UE. Multe state, cum ar fi China, India, Statele Unite şi Canada, şi-au scurtat deja ciclul de decontare la T+1. Alte pieţe internaţionale de capital - cum ar fi Regatul Unit sau Elveţia - s-au angajat să treacă la T+1 ca durată de decontare obligatorie sau au în vedere această posibilitate. Participanţii la piaţa UE au avut de suportat costuri pentru a se adapta la un număr tot mai mare de pieţe de capital care aplică un ciclu de decontare diferit de cel al UE. T+1 va reduce costurile legate de această nealiniere. În cele din urmă, propunerea va preveni, de asemenea, fragmentarea suplimentară a pieţei, evitând situaţia în care participanţii la piaţa UE ar continua să pună în aplicare soluţii divergente pentru a se adapta unor perioade de decontare mai scurte în alte state.
Propunerea urmează să fie trimisă Parlamentului European şi Consiliului spre examinare şi adoptare. Modificările vor intra în vigoare după ce colegiuitorii vor ajunge la un acord cu privire la propunere şi după publicarea sa în Jurnalul Oficial al UE.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1 / 18467 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |
![](/banners/musatad01.gif)
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MergerMarket League Tables - Full Year 2024 | Piața de M&A a cunoscut o redresare prudentă anul trecut și a înregistrat o creștere de 8 % la nivel global. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
Wolf Theiss a asistat fondatorii Embryos Fertility Clinic cu privire la vânzarea pachetului majoritar de părţi sociale către Integral Capital Group, alături de care a stat RTPR | Ce avocați au fost în cele două echipe
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...