CE înregistrează iniţiativa cetăţenească europeană pentru conectarea capitalelor UE prin reţele feroviare de mare viteză
19 Aprilie 2023
AgerpresOrganizatorii iniţiativei invită Comisia să propună un act cu forţă juridică obligatorie care să vizeze conectarea tuturor capitalelor europene prin linii de cale ferată de mare viteză, conectând reţelele feroviare de mare viteză existente şi construind linii de mare viteză acolo unde acestea nu există încă.
Comisia Europeană a decis marţi să înregistreze o iniţiativă cetăţenească europeană (ICE), intitulată "Conectarea tuturor capitalelor şi cetăţenilor europeni prin reţele feroviare de mare viteză", se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Organizatorii iniţiativei invită Comisia să propună un act cu forţă juridică obligatorie care să vizeze conectarea tuturor capitalelor europene prin linii de cale ferată de mare viteză, conectând reţelele feroviare de mare viteză existente şi construind linii de mare viteză acolo unde acestea nu există încă.
Decizia de înregistrare este de natură juridică şi nu aduce atingere concluziilor juridice şi politice finale ale Comisiei cu privire la această iniţiativă şi nici acţiunilor pe care intenţionează să le întreprindă, după caz, dacă iniţiativa obţine sprijinul necesar.
Întrucât această iniţiativă cetăţenească europeană îndeplineşte condiţiile formale stabilite în legislaţia relevantă, Comisia consideră că este admisibilă din punct de vedere juridic. Comisia nu a analizat încă fondul propunerii.
De la lansarea acestui instrument, la 1 aprilie 2012, europenii au iniţiat diverse iniţiative cetăţeneşti şi au adunat aproximativ 18 milioane de semnături. Comisia a primit 125 de cereri de lansare a unei iniţiative cetăţeneşti europene, din care 100 au fost înregistrate.
Propunerea Comisiei din 2017 de revizuire a iniţiativei cetăţeneşti europene, adoptată de Consiliu şi Parlament în 2019, a condus la o creştere a ratei de participare. Aceasta a simplificat procedura de depunere a cererilor, a redus sarcinile administrative şi a sporit transparenţa, facilitând înregistrarea iniţiativelor şi colectarea semnăturilor de către cetăţeni.
Până în prezent, în cazul a nouă iniţiative, s-au colectat un milion de semnături. Şapte iniţiative au primit deja un răspuns din partea Comisiei, iar două sunt în curs de examinare. La 5 aprilie, Comisia a răspuns la iniţiativa "Salvaţi albinele şi fermierii! Către o agricultură propice albinelor pentru un mediu sănătos".
Iniţiativele cetăţeneşti le oferă europenilor posibilitatea de a introduce subiecte pe ordinea de zi la nivelul UE şi au avut deja câteva rezultate concrete. De exemplu, ca răspuns la o iniţiativă, Comisia a anunţat o propunere prevăzută pentru 2023 de interzicere a cuştilor pentru toate animalele menţionate în această iniţiativă. În urma iniţiativelor "Dreptul la apă" şi "Interzicerea glifosatului", au fost adoptate acte legislative care au intrat în vigoare în 2021.
Marţi, prin înregistrarea noii iniţiative, se marchează o etapă importantă de la introducerea acestui instrument unic care le permite cetăţenilor europeni să participe activ la definirea politicilor şi priorităţilor Uniunii Europene.
După înregistrarea iniţiativei de marţi, organizatorii au la dispoziţie şase luni pentru a începe colectarea semnăturilor. Dacă, în termen de un an de la începutul perioadei de colectare, o iniţiativă cetăţenească europeană primeşte un milion de declaraţii de susţinere din cel puţin şapte state membre, Comisia va trebui să reacţioneze. Comisia ar putea decide fie să dea curs solicitării, fie să o respingă şi va trebui să îşi argumenteze decizia.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 4837 / 18308 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Câți avocați au firmele de top în evidențele Baroului București la începutul anului 2025 | Ce firme au înregistrat creșteri semnificative de ”headcount” și câte și-au micșorat efectivele. Schimbări importante în Top 10: NNDKP are cei mai mulți avocați, Reff & Asociații urcă pe locul 4, după Filip & Company, iar DLA Piper iese din ”pluton”
Filip & Company a organizat în parteneriat cu Asociația Studenților în Drept cea de-a noua ediție a Concursului de negocieri simulate „Teodora Tudose” | Cine sunt câștigătorii
Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2024 | La nivel global, piața fuziunilor și achizițiilor a crescut cu 10% anul trecut, iar pe continentul European avansul a fost de 22%. CMS, în Top 10 consultanți juridici care au asistat cele mai multe tranzacții de M&A la nivel global, Clifford Chance se remarcă pe ”bătrânul continent”, iar Schoenher în Estul Europei, regiune în care Filip & Company a intrat în Top 25
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...