ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

C&W Echinox: Piaţa locală intră ȋn vizorul investitorilor asiatici, ca parte a procesului de maturizare şi diversificare a capitalului investiţional

12 Martie 2019   |   BizLawyer

În piaţa locală au fost realizate ȋn 2018 tranzacţii imobiliare cu o valoare cumulată de aproximativ 957 de milioane de euro, cele mai mari achiziţii fiind realizate de grupurile Dedeman, Sonae Sierra, Lion’s Head Investments şi MAS Real Estate, ȋn parteneriat cu Prime Kapital.

 
 
Piaţa imobiliară locală a ȋnceput să atragă atenţia marilor investitori asiatici, grupuri din China si Coreea de Sud explorând posibilitatea de a investi direct ȋn principalele segmente de piaţă. Primele achiziţii ar putea fi realizate până la finalul anului curent, apreciază consultanţii firmei Cushman & Wakefield Echinox.

Piaţa locală se află ȋntr-un proces de maturizare, care implică şi o diversificare a capitalului investiţional, iar investitorii asiatici, care au făcut ȋn ultimii ani achiziţii majore ȋn pieţele din Vestul Europei, dar şi ȋn Polonia, ȋşi extind aria de interes şi către celelalte ţări din regiune.

Tim Wilkinson, Partener, Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox: „Investitorii sud-africani au fost ȋn ultimii cinci ani cei mai activi cumpărători din piaţa imobiliară locală, care a fost folosită de o serie de grupuri şi ca „rampă de lansare” pentru formarea unor portofolii regionale. În ultimii ani, am observat o diversificare a surselor de capital atras, prin intrarea unor jucători noi din Statele Unite, Liban, Cehia şi Belgia, proces ce credem că va continua cu primele achiziţii ale unor investitori asiatici, atraşi de proiectele cu o calitate a construcţiei ridicată, chiriaşi blue-chip şi randamente investiţionale mai ridicate cu peste 200 de puncte procentuale faţă de pieţele din Europa Centrală.ˮ


Datele Cushman & Wakefield arată că ȋn ultimii trei ani (2016 – 2018) investitorii asiatici (Malaezia, Coreea de Sud, Singapore, Filipine) au realizat achiziţii de peste 2,8 miliarde de euro ȋn Polonia, având o pondere de peste 16%, ȋn timp ce ȋn Cehia şi Ungaria au fost semnate anul trecut tranzacţii semnificative de către grupurile Shinhan Investment din Coreea de Sud şi Mapletree din Singapore, ponderea investitorilor asiatici fiind preconizată să crească şi ȋn aceste pieţe.

În piaţa locală au fost realizate ȋn 2018 tranzacţii imobiliare cu o valoare cumulată de aproximativ 957 de milioane de euro, cele mai mari achiziţii fiind realizate de grupurile Dedeman, Sonae Sierra, Lion’s Head Investments şi MAS Real Estate, ȋn parteneriat cu Prime Kapital.

Randamentele investiţionale de referinţă pentru piaţa locală sunt de 6,75% pentru sectorul de retail, 7,25% pentru birouri şi 8,75% pe industrial, ȋn 2019 fiind aşteptată o comprimare a acestora ca urmare a unui interes ȋn creştere din partea potenţialilor cumpărători. Ne putem aștepta să vedem o reducere între 25 și 50 de puncte procentuale faţă de nivelul actual pe segmentele spaţiilor de birouri si industriale. Nivelul de referinţă al randamentelor pentru segmentul de retail va trece probabil de asemenea printr-un proces de comprimare ȋn momentul ȋn care un activ cu adevărat dominant va fi scos la vânzare.

Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanţă imobiliară de top pe piaţa locală, activând ȋn toate segmentele pieţei imobiliare. Departamentul de Capital Markets al companiei gestionează ȋn prezent mandate exclusive şi co-exclusive de vânzare a unor proprietăţi cu o valoare de piaţă de peste 350 de milioane de euro.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

    ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 18664 / 18936
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
    LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
    Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
    Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
    BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
    CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
    Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
    Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
    “ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
    NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
    Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...