![ZRP](/banners/zrvp_bigad03.gif)
BNR a înregistrat anul trecut un profit de peste 2 miliarde de lei, în creştere cu 13,21%
28 Iunie 2021
AGERPRESCheltuielile totale efectuate în anul 2020 au fost în valoare de 1,298 miliarde de lei, gradul de realizare a acestora faţă de prevederile bugetare fiind de 80,6%.
Banca Naţională a României a înregistrat în 2020 un profit în valoare de 2,034 miliarde de lei, în creştere cu 13,21% faţă de anul anterior, când a obţinut un profit de 1,797 miliarde de lei, conform raportului anual al BNR.
"Potrivit legii, cota de 80% din veniturile nete aferentă bugetului de stat a fost în sumă de 1,627 miliarde de lei. Din profitul rămas la dispoziţia BNR, în valoare de 406,955 milioane lei, o proporţie de 60% s-a repartizat pentru majorarea rezervelor statutare (244,173 milioane lei). Suma de 162,782 milioane de lei rămasă după distribuţiile din anul 2020 urmează a fi repartizată în anul 2021, conform legii, în următoarea ordine de prioritate: sursele proprii de finanţare a investiţiilor; fondul de participare a salariaţilor la profit; rezervele la dispoziţia Consiliului de administraţie", se spune în raport.
"Potrivit legii, cota de 80% din veniturile nete aferentă bugetului de stat a fost în sumă de 1,627 miliarde de lei. Din profitul rămas la dispoziţia BNR, în valoare de 406,955 milioane lei, o proporţie de 60% s-a repartizat pentru majorarea rezervelor statutare (244,173 milioane lei). Suma de 162,782 milioane de lei rămasă după distribuţiile din anul 2020 urmează a fi repartizată în anul 2021, conform legii, în următoarea ordine de prioritate: sursele proprii de finanţare a investiţiilor; fondul de participare a salariaţilor la profit; rezervele la dispoziţia Consiliului de administraţie", se spune în raport.
Potrivit documentului, în anul 2019, banca a înregistrat profit în valoare de 1,797 miliarde de lei. Potrivit legii, cota de 80% din veniturile nete aferentă bugetului de stat a fost în sumă de 1,437 miliarde de lei. Din profitul rămas la dispoziţia BNR, în valoare de 359,786 milioane de lei, o proporţie de 60% s-a repartizat pentru majorarea rezervelor statutare (215,871 milioane de lei). Suma de 143,915 milioane de lei rămasă după distribuţiile din anul 2019 a fost repartizată în 2020, conform legii.
Cheltuielile cu emisiunea monetară reprezintă costul cu imprimarea bancnotelor şi baterea monedei metalice, menţionează BNR în raport. În anul 2020, acestea au fost în sumă de 153,318 milioane de lei, iar în anul 2019 în valoare de 154,791 milioane de lei.
"Rezultatul financiar înregistrat la 31 decembrie 2020 a reprezentat profit în sumă de 2,034 miliarde de lei, cu 33,6% (+512,201 milioane de lei) mai mare faţă de cel planificat, în valoare de 1,522 miliarde de lei, ca urmare a creşterii veniturilor totale comparativ cu nivelul prognozat, precum şi a situării cheltuielilor totale sub nivelul prevederilor bugetare. Veniturile totale realizate în anul 2020 au însumat 3,333 miliarde de lei, valoare ce indică un grad de realizare de 106,4% faţă de prevederile bugetare, evoluţie înregistrată în principal pe seama creşterii veniturilor din operaţiuni valutare, din operaţiuni cu titluri şi a celor din taxe şi comisioane. Această evoluţie a fost parţial compensată de nivelul mai redus generat de veniturile din dobânzi comparativ cu estimările bugetare, ca urmare, în principal, a diminuării dobânzilor aferente portofoliului de titluri denominate în valută", se spune în document.
Cheltuielile totale efectuate în anul 2020 au fost în valoare de 1,298 miliarde de lei, gradul de realizare a acestora faţă de prevederile bugetare fiind de 80,6%.
BNR menţionează că, prin raportare la proiecţia bugetară, toate categoriile de cheltuieli realizate, cu excepţia cheltuielilor cu taxe şi comisioane, s-au poziţionat sub nivelul estimat, variaţiile mai pronunţate consemnate de anumite componente fiind determinate, în principal, de influenţele unor factori exogeni care s-au manifestat pe parcursul anului, ale căror evoluţii au fost diferite comparativ cu proiecţiile luate în calcul la fundamentarea coordonatelor bugetare.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 12698 / 18434 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |
![](/banners/musatad01.gif)
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...