
Bloomberg: UE intenționează să-și extindă colaborarea cu unele țări afectate de taxele vamale americane
14 Iulie 2025
AgerpresMiniștrii Comerțului din Uniunea Europeană (UE) se întâlnesc luni la Bruxelles, pentru a discuta despre taxele vamale americane.
Uniunea Europeană se pregătește să-și extindă angajamentele cu alte țări afectate de taxele vamale impuse de administrația Trump, după o serie de noi amenințări la adresa blocului comunitar și a altor parteneri comerciali ai SUA, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.
Contactele cu țări ca Japonia și Canada ar putea include măsuri de coordonare, susțin sursele.
Negocierile vin după recenta amenințare a președintelui Donald Trump de a impune taxe vamale de 30% pentru toate produsele UE, începând cu 1 august, în contexul divergențelor pe mai multe subiecte, inclusiv taxele vamale pentru mașini și produse agricole.
Duminică, statele membre UE au fost informate în legătură cu stadiul negocierilor. Luni, comisarul european pentru concurență Teresa Ribera a spus că blocul comunitar caută să extindă acordurile comerciale cu India și alte țări din regiunea Asia-Pacific.
Contactele cu țări ca Japonia și Canada ar putea include măsuri de coordonare, susțin sursele.
Negocierile vin după recenta amenințare a președintelui Donald Trump de a impune taxe vamale de 30% pentru toate produsele UE, începând cu 1 august, în contexul divergențelor pe mai multe subiecte, inclusiv taxele vamale pentru mașini și produse agricole.
Duminică, statele membre UE au fost informate în legătură cu stadiul negocierilor. Luni, comisarul european pentru concurență Teresa Ribera a spus că blocul comunitar caută să extindă acordurile comerciale cu India și alte țări din regiunea Asia-Pacific.
''Trebuie să explorăm cât de departe și de profund putem intra în zona Pacificului încheind acorduri cu alte țări'', a declarat Ribera pentru Bloomberg TV de la Beijing, unde se întâlnește cu oficiali chinezi pentru discuții legate de climă. Ea a scos în evidență discuții comerciale continue cu India, care ar urma să fie finalizate până în decembrie 2025.
Duminică, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că blocul comunitar va extinde suspendarea măsurilor de retorsiune contra SUA până la 1 august pentru a permite negocieri suplimentare. Măsurile fuseseră adoptate ca răspuns la taxele vamale impuse de SUA la importurile de oțel, aluminiu și vehicule din UE.
''În același timp, continuăm să pregătim noi măsuri de retorsiune, astfel încât să fim pe deplin pregătiți'', le-a spus jurnaliștilor șeful CE, reiterând că blocul comunitar preferă ''o soluție negociată''.
Sporind incertitudinile, ministrul italian de Externe Antonio Tajani, a declarat luni că UE a pregătit deja o listă de taxe vamale în valoare de 21 miliarde de euro (24,5 miliarde de dolari) care va fi impusă mărfurilor din SUA dacă nu se va ajunge la un acord. Sursele au adăugat că UE pregătește și alte măsuri de retorsiune, de aproximativ 72 miliarde de euro, precum și impunerea de controale la anumite exporturi.
Propusele taxe vamale de 30% pentru toate produsele UE, alături de taxele existente în diverse sectoare, și o altă taxă care ar urma să fie impusă mărfurilor critice va majora taxele vamale americane impuse mărfurilor din UE 26 puncte procentuale. Dacă vor fi implementate, ele vor duce la o scădere a economiei zonei euro cu 1,2% până la finalul lui 2026, avertizează economiștii de la Goldman Sachs Group Inc.
Aceștia apreciază că: ''UE va reacționa probabil la taxele vamale de 30% într-un mod gradual, începând din ziua în care sunt implementate noile tarife ale SUA, sporind riscul escaladării tensiunilor comerciale''.
Uniunea Europeană și Statele Unite sunt aproape de un rezultat bun pentru ambele părți în cazul negocierilor comerciale, a afirmat luni comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic. Acesta a declarat: ''Avem încredere că suntem aproape de a ajunge la un acord'', adăugând că taxele vamale de 30% cu care amenință președintele Donald Trump ar elimina practic comerțul.
Miniștrii Comerțului din Uniunea Europeană (UE) se întâlnesc luni la Bruxelles, pentru a discuta despre taxele vamale americane.
Miniștrii Comerțului vor aborda, de asemenea, acordurile aflate în negociere cu alte țări din întreaga lume, în eforturile lor de a-și diversifica comerțul. În cazul Mercosur și Mexicului, Comisia trebuie să informeze în continuare țările cu privire la formatul lor juridic și dacă acestea vor trebui aprobate de parlamentele naționale pentru a intra pe deplin în vigoare.
În cele din urmă, miniștrii vor aborda relațiile comerciale ''din ce în ce mai dificile'' cu China, având în vedere controlul acesteia asupra exporturilor de minerale, ''ceea ce subliniază necesitatea ca Europa să devină mai independentă''.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 6 / 19518 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...