ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ASF: Avizul formal al OCDE în domeniul guvernanţei corporative este o etapă esenţială în procesul de aderare

09 Aprilie 2025   |   Agerpres

În cadrul sesiunii dedicate României, echipa ASF a prezentat măsurile implementate la nivel naţional pentru consolidarea guvernanţei corporative a companiilor listate.

 
 
România a primit Avizul formal din partea Comitetului Guvernanţă Corporativă al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), marcând o etapă esenţială în procesul de aderare la organizaţie, informează un comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) transmis, miercuri, AGERPRES.

La sesiunea Comitetului Guvernanţă Corporativă, care a avut loc la Paris, în perioada 7-8 aprilie, România a fost reprezentată de Alexandru Petrescu, preşedintele ASF, alături de Luca Niculescu, secretar de stat şi Coordonator Naţional pentru procesul de aderare la OCDE, de Adrian Ţuţuianu, Secretar General Adjunct al Guvernului, precum şi de Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB).


"Avizul formal în domeniul guvernanţei corporative reprezintă o recunoaştere a progreselor realizate de România în procesul de aliniere la principiile G20/OCDE privind guvernanţa corporativă, după doi ani de pregătiri intense. Mai mult decât atât, este de subliniat faptul că întregul cadru de reglementare şi practicile în domeniu sunt, în acest moment, la standardele dezvoltate de OCDE", a declarat Alexandru Petrescu, citat în comunicat.

În cadrul sesiunii dedicate României, echipa ASF a prezentat măsurile implementate la nivel naţional pentru consolidarea guvernanţei corporative a companiilor listate. De asemenea, au fost evidenţiate progresele înregistrate în aplicarea Strategiei naţionale pentru dezvoltarea pieţei de capital, inclusiv adoptarea de acte normative pentru simplificarea listării şi creşterea lichidităţii pieţei secundare.

Preşedintele ASF a informat membrii Comitetului despre iniţiativele legislative menite să sporească transparenţa companiilor listate şi despre modificările recente aduse Codului de Guvernanţă Corporativă al Bursei de Valori Bucureşti. Noile reglementări includ principii referitoare la sustenabilitate, protecţia părţilor interesate şi cerinţe mai stricte pentru monitorizarea conformităţii companiilor listate.

Avizul favorabil al OCDE confirmă finalizarea procesului de evaluare şi alinierea politicilor României la exigenţele internaţionale în materie de guvernanţă corporativă.

"Ne angajăm să rămânem activi în implementarea obiectivelor Strategiei naţionale pentru dezvoltarea pieţei de capital din România şi să contribuim la activitatea Comitetului Guvernanţă Corporativă al OCDE. ASF va continua demersurile pentru finalizarea procesului de evaluare privind alinierea la instrumentele juridice referitoare la piaţa asigurărilor, la piaţa pensiilor private şi la pieţele financiare", a adăugat Alexandru Petrescu.

În anul 2024, ASF a contribuit, alături de alte instituţii şi parteneri din România, la finalizarea procesului de evaluare de către OCDE a capitolelor referitoare la educaţia financiară şi la protecţia consumatorului de produse financiare.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital, care însumează peste zece milioane de participanţi.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 72 / 18929
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...