ARB: Aproximativ 57% dintre populaţia inclusă financiar realizează plăţi prin Internet ̸ Mobile banking
28 Octombrie 2024
AgerpresPonderea companiilor care utilizează zilnic aplicaţii de Mobile Banking aproape că s-a dublat în ultimii doi ani, ajungând la 37% în anul 2024.
Aproximativ 57% dintre populaţia inclusă financiar şi 87% dintre companii realizează plăţi prin Internet/Mobile banking, se arată în cercetarea de piaţă "Sistemul bancar în percepţia românilor: creditarea şi incluziunea financiară a românilor", realizată în anul 2024 de către Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) pentru Asociaţia Română a Băncilor.
Potrivit unui comunicat al ARB, plăţile electronice au crescut accelerat, ponderea populaţiei care efectuează plăţi prin Internet/Mobile banking înregistrând un avans de 11 puncte procentuale, comparativ cu anul 2022. Ponderea companiilor care utilizează zilnic aplicaţii de Mobile Banking aproape că s-a dublat în ultimii doi ani, ajungând la 37% în anul 2024.
Potrivit unui comunicat al ARB, plăţile electronice au crescut accelerat, ponderea populaţiei care efectuează plăţi prin Internet/Mobile banking înregistrând un avans de 11 puncte procentuale, comparativ cu anul 2022. Ponderea companiilor care utilizează zilnic aplicaţii de Mobile Banking aproape că s-a dublat în ultimii doi ani, ajungând la 37% în anul 2024.
În tranzacţiile pe care le efectuează în mod obişnuit, persoanele fizice folosesc 37% mai mult cardul sau numai cardul, în creştere cu 7 puncte procentuale comparativ cu anul 2022, 32% card şi numerar în egală măsură, 20% mai mult numerar şi 11% numai numerar. La nivel naţional sunt 21,7 milioane de carduri active. Aproximativ 70% dintre respondenţii persoane fizice cu conturi bancare afirmă că folosesc carduri de debit, în timp ce cardul de credit este utilizat de 25% dintre respondenţii studiului. Gradul de incluziune financiară în rândul adulţilor din România a avansat la 71%.
Aproximativ 41% dintre firme nu plătesc salariile angajaţilor pe card, în scădere uşoară faţă de nivelul de 43% înregistrat în anul 2022. Gradul de acceptare a plăţilor cu carduri la POS a ajuns la 36% în rândul firmelor. Pentru încasări, companiile utilizează 29% predominant ordin de plată, 24% toate mijloacele de plată în egală măsură, 22% exclusiv ordin de plată, 11% predominant numerar, 5% predominant card, 4% exclusiv numerar şi 3% exclusiv card. 88% dintre respondenţii persoane fizice şi 91% dintre companii au declarat că doresc să fie informaţi privind metodele de prevenţie împotriva fraudelor online.
În luna europeană a securităţii cibernetice, Asociaţia Română a Băncilor promovează conştientizarea şi oferă utilizatorilor de servicii bancare recomandări privind păstrarea banilor în siguranţă online.
"Să nu furnizaţi datele de pe cardul bancar în nicio situaţie: numărul, data de expirare şi codul de securitate de pe spatele cardului format din trei cifre. Aceste date se folosesc doar de către utilizator pentru plata online pe site-uri securizate şi nu atunci când sunteţi conectaţi la o reţea Wi-Fi publică, ci trebuie să fie securizată. Să transmiteţi IBAN-ul, nu datele de pe card, dacă trebuie să primiţi bani. Să nu furnizaţi niciodată datele personale de utilizare a contului bancar: username şi parola de acces. Băncile nu vor cere niciodată informaţii privind parolele de acces la contul bancar şi nici datele de pe cardurile bancare. În situaţia în care aceste date au fost solicitate telefonic, recomandarea este să încheiaţi apelul imediat. Nu vă încredeţi în cel care vă sună, verificaţi veridicitatea mesajului înainte de a face orice demers. Atunci când nu sunteţi sigur de veridicitatea mesajului/ apelului telefonic care pare a veni de la bancă sau o instituţie publică puteţi valida telefonic cu expeditorul (inclusiv banca) la un număr care aparţine acestuia şi nu unul sugerat de cel care vă sună", se spune în comunicat.
De asemenea, organizaţia atrage atenţia asupra unor promisiuni nerealiste legate de investiţii, menţionând că dacă sună prea bine că să fie adevărat, este foarte posibil să fie o fraudă.
"Investiţiile nu sunt garantate. Când întâlniţi oferte de investiţii pe internet, evitaţi capcana câştigurilor mari pe termen scurt şi faceţi verificări! Infractorii pot apela la orice pretexte pentru a prelua controlul contului bancar. Nu instalaţi aplicaţii ca fiind legate de investiţii. Să nu introduceţi codul PIN de la cardul bancar pe site-uri de internet şi să nu-l divulgaţi; să contactaţi imediat banca şi să notificaţi autorităţile dacă aţi fost victima fraudelor", se mai numără printre recomandări.
Sondajul de opinie a fost realizat în anul 2024 la solicitarea Asociaţiei Române a Băncilor pe un eşantion de 1.320 de respondenţi persoane fizice, dintre care 1.067 persoane utilizează produse bancare, marja de eroare maximă fiind de +/-2,75% şi în rândul a 500 de companii.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 393 / 18239 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...