ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Analiza tehnică a evoluției perechii valutare USD-RON

03 Mai 2019   |   Marek Paciorkowski, Director Piețe Financiare, Aforti Exchange SA

Nu creșterile prețurilor sunt astăzi considerate cele mai mari amenințări la adresa economiei românești, ci mai degrabă imprevizibilitatea și instabilitatea legislativă.

 
 
Înainte de a efectua o analiză tehnică asupra leului românesc, este benefic să analizăm lista evoluțiilor generale din economia românească în ultimii ani, ceea ce ne poate ajuta să înțelegem mai bine contextul în care se află moneda românească astăzi.

Potrivit diverselor date publicate de Institutul Național de Statistică, precum și de Fondul Monetar Internațional  (FMI) între 2016 și 2018, salariile din sectorul public românesc au crescut anual cu peste 20%. De asemenea, salariile din sectorul privat au crescut cu câteva zeci de procente ca urmare a scăderii șomajului în România. În aceeași perioadă, cota TVA-ului a scăzut de la 24% la 19%, ceea ce a avut un efect negativ asupra veniturilor statului, la care au contribuit cheltuielile cu pensiile, care, potrivit FMI, au crescut de la 51 la 68 de miliarde lei între 2016 și 2019 (previziuni) și cheltuielile cu alte tipuri de beneficii sociale . Creșterile salariale au avut un impact clar asupra creșterii consumului, ceea ce, la rândul său, a dus la creșterea semnificativă a PIB-ului.


În 2017, România a fost campioana UE în ceea ce privește creșterea PIB-ului, care a înregistrat o creștere de 7%. Ritmul rapid a alarmat FMI, care a avertizat România asupra unei potențiale supraîncălziri a economiei, care începe încet încet să fie vizibilă. În anul 2017, inflația a fost de aproximativ 3,4% un nivel mediu pe care FMI se așteaptă ca România să îl mențină în perioada 2018 - 2023. Cu toate acestea, nu creșterile prețurilor sunt astăzi considerate cele mai mari amenințări la adresa economiei românești, ci mai degrabă imprevizibilitatea și instabilitatea legislativă.

În decembrie 2018, când guvernul român a decis să introducă un set de măsuri fiscale care au lovit puternic sectoarele bancar, telecomunicații și energie, piața de capital românească a suferit o lovitură puternică, la fel și moneda locală. În timp ce indicii Bursei de Valori București s-au recuperat în primele 4 luni ale anului 2019, moneda continuă să scadă și nu există semne de oprire, deoarece tendința descendentă a început deja în primele luni ale anului 2018, când am început să vedem o depreciere stabilă a RON în raport cu USD.

Un alt semnal de alarmă în ceea ce privește România este faptul că în ultimii ani cererea consumatorilor a fost satisfăcută de importuri mari. Datele FMI arată că, la începutul anului 2018, salariile din România s-au mărit cu aproximativ 20%  în comparație cu capacitatea de producție a economiei locale. Aceasta înseamnă că majorările salariale despre care am vorbit la început nu au fost legate de productivitate, situație care a condus economia românească în incapacitatea de a-și satisface nevoile de consum sau de investiții iar țara depinde în mare măsură de importuri. Acest lucru, asociat cu creșterea salariilor și a consumului, indică faptul că creșterea economică a României nu poate fi susținută pe termen mediu și ne putem aștepta la alte efecte negative asupra economiei și, de asemenea, asupra monedei locale.

Analiză tehnică USD-RON

De la începutul anului 2018, s-a observat o depreciere stabilă a RON în raport cu USD. De la nivelul de 3.7250, dolarul a depășit deja bariera de 4.0000 la mijlocul anului 2018. În prezent, este testat nivelul de 4.230.000, ceea ce este legat de tendința descendentă a formațiunii de tip "head and shoulders" care s-a răspândit în piață începând cu 2015.

Dacă nivelul de 4.2300 nu este depășit definitiv în viitorul apropiat sau este doar puțin afectat, șansa de depreciere a dolarului va crește. Cererea ar putea apoi să lupte pentru negarea tendinței actuale de creștere și să aducă cotațiile în zona de suport la prețul de 4.0800 pe parcursul următoarelor câteva săptămâni.

Până atunci, ținta superioară este nivelul de 4.310, rezultând din ecuația undelor succesive de creștere, cu perspectiva unui atac al maximului local de la începutul anilor 2016 și 2017, care se situa la nivelul prețului de 4.3400.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 18677 / 19170
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    VIDEO | Pastila de insolvență – Deschiderea procedurii la cererea debitorului (powered by ZRVP)
    Cum lucrează echipele Băncilă, Diaconu și Asociații (EY Law) și Grants & Incentives Avisory (EY), în proiectele care vizează accesarea ajutoarelor de stat, în care au o rată de succes mai mare de 90% | Ramificarea multidisciplinară a expertizei permite echipei să ofere clienților o viziune completă asupra pașilor de parcurs și modului în care pot implementa soluțiile propuse, astfel încât să obțină cele mai mari beneficii. Ce servicii integrate asigură clienților și care sunt strategiile pentru maximizarea șanselor de obținere a fondurilor
    Filip & Company asistă Fondurile Apax în achiziția preconizată a diviziei de Trezorerie și Piețe de Capital a Finastra | Alina Stancu Bîrsan (partener) a coordonat echipa, cu Ioan Dumitrașcu (partener) în prim plan
    Women Lawyers | Ramona Pentilescu (Counsel PNSA) și-a început cariera profesională în administrația publică, intrând în profesia de avocat abia în a treia decadă de viață. Reputația excelentă, portofoliul de proiecte și clienți de top, dar și mediul intern care susține colaborarea și dezvoltarea profesională au determinat-o să aleagă PNSA și să rămână aici. „Prețuiesc echipa nu numai pentru profesionalismul desăvârșit și excelența avocaturii practicate aici, dar și pentru caracterul uman și veritabil colegial al colaborării”
    Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
    LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
    OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
    Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
    Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
    PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
    Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
    LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...