ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Analiză Reuters: Industria petrochimică din Europa caută o barcă de salvare pentru a continua activitatea (analiză Reuters)

21 Iulie 2025   |   Agerpres

Costurile mari de producţie şi combinatele învechite au creat probleme producătorilor europeni.

 
 
Industria petrochimică din Europa se confruntă cu un val de închideri de combinate, după mai mulţi ani de pierderi şi o creştere rapidă a capacităţilor globale, în special în China, arată o analiză Reuters. 

Costurile mari de producţie şi combinatele învechite au creat probleme producătorilor europeni, astfel că regiunea este din ce în ce mai dependentă de importurile de produse petrochimice primare precum etilenă şi propilenă, materia primă din care se realizează mase plastice, produse farmaceutice şi numeroase bunuri industriale. 

"În timp ce restul lumii construieşte peste 20 de noi instalaţii de cracare, Europa alunecă într-un declin industrial", a spus recent fondatorul grupului INEOS, Jim Ratcliffe, referindu-se la o componentă din cadrul combinatelor petrochimice.


Miliardarul Jim Ratcliffe a făcut avere prin cumpărarea de combinate petrochimice de la BP şi alte firme, iar alături de alţi liderii de business a criticat lipsa de acţiune politică.

Comisia Europeană a răspuns luna aceasta cu promisiunea de a sprijini producţia locală de substanţe chimice considerate strategice pentru industria sa, precum etilena şi propilena. Bruxelles-ul intenţionează să majoreze ajutoarele de stat pentru modernizarea combinatelor petrochimice şi va cere ca în licitaţiile publice să aibă prioritate produsele fabricate în Europa, la fel cum s-a întâmplat cu legislaţia din 2023 pentru metale şi minerale.

Însă această mutare ar putea să vină prea târziu pentru a repara pagubele.

"Este ca şi cum ai fi pe Titanic. Nu poţi să rămâi în negare. Trebuie să găseşti o barcă de salvare", spune Giuseppe Ricci, director de transformare industriale la grupul italian Eni. Acesta a dezvăluit că în ultimii cinci ani Versalis, divizia de petrochimie a grupului Eni, a acumulat pierderi de peste trei miliarde de euro, pe măsură ce firma a închis ultimele două instalaţii de cracare cu abur din Italia şi a investit două miliarde de euro în biorafinare şi reciclare chimică.

Alţi mari producători globali, precum Dow, ExxonMobil, TotalEnergies şi Shell, închid sau revizuiesc activele lor petrochimice din Europa. Majoritatea facilităţilor programate pentru închidere sunt facilităţi de cracare, care transformă hidrocarburile în etilenă, propilenă şi alte substanţe petrochimice primare.

Un document elaborat în luna martie de opt state membre UE arată că 500.000 de locuri de muncă ar putea fi în pericol din cauza posibilei închideri a majorităţii instalaţiilor de creare din Europa până în 2035.

Problema este că instalaţiile din UE sunt, în mare parte, facilităţi de talie mică şi medie care funcţionează la mai puţin de 80% din capacitate, un nivel considerat drept neeconomic.

Până la 40% din capacităţile de producţie de etilenă din UE, care se ridică la un total de 24,5 milioane de tone pe an, sunt în pericol mare sau mediu de a fi închise, potrivit firmei de consultanţă Wood Mackenzie.

"Proporţia instalaţiilor de cracare din Europa care sunt în pericol este mult mai mare decât în alte regiuni", spune Robert Gilfillan, analist şef pentru piaţa de plastice şi reciclare la Wood Mackenzie.

În timp ce combinatele petrochimice mai vechi din Europa utilizează ţiţei ca materie primă, cele din SUA şi Orientul Mijlociu utilizează ingrediente mai ieftine precum etan, un produs secundar al gazelor de şest.

Capacitatea de producţie de etilenă a Americii de Nord ar urma să crească până la 58 milioane de tone în 2030, de la 54 milioane de tone în prezent, potrivit firmei de consultanţă ADI Analytics.

Între timp, capacitatea de producţie de etilenă a Chinei va creşte cu 6,5% în fiecare an din 2025 şi până în 2030, când va produce aproape 87 milioane de tone pe an, a estimat în luna mai directorul general de la China National Chemical Information Centre, Huang Yinguo. Este vorba de o capacitate de trei ori mai mare decât cea existentă în prezent în Uniunea Europeană.

De asemenea, producătorii chinezi au început să deschidă facilităţi în Asia de Sud-Est de unde să exporte spre Europa şi America de Nord, în ideea de a evita taxele pe carbon şi tarifele vamale impuse la produsele fabricate în China.

Decidenţii europeni sunt acum în faţa unei alegeri dificile: să intervină în mod decisiv sau să stea şi să vadă cum se erodează industria petrochimică de pe continent.

În documentul publicat în luna martie, ţări precum Franţa, Italia şi Spania au cerut o strategie de tip "Critical Chemicals Act", după ce datele recente arată că UE a fost un importator net de etilenă şi propilenă în fiecare an din perioada 2019-2023.

Comisarul european pentru Industrie, Stephane Sejourne, a spus că Bruxellesul va identifica livrările şi facilităţile de producţie strategice. "În primul rând, asta ţine de suveranitate - să ne ţinem în funcţiune instalaţiile de cracare cu abur", a spus luna aceasta Stéphane Séjourné.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8 / 19564
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...