Analiză ONV LAW: Ce înseamnă noile obligații de raportare pentru mărfurile importate, privind emisiile gazelor cu efect de seră
31 August 2023
BizLawyerNoile obligatii de raportare au fost adoptate luna aceasta, ca urmare a aprobarii de catre Consiliul European a Regulamentului de Implementare pentru instituirea mecanismului de ajustare a carbonului la frontiera (CBAM).
• De la 1 octombrie 2023, toate companiile care importa marfuri precum ingrasaminte, fonta si otel, aluminiu, produse chimice sau energie electrica, au noi obligatii de raportare privind emisiile cu efect de sera, in functie de cantitatea adusa pe piata din Romania.
• Prima raportare trebuie depusa, intr-un sistem informatic dedicat, pana la data de 31 ianuarie 2024, pentru marfurile importate in ultimul trimestru din 2023.
• Valoarea amenzilor pentru companiile care nu se conformeaza acestor reglementari este cuprinsa intre 10 si 50 de euro pentru fiecare tona de emisii nedeclarata*.
• Romania a reusit in perioada 1990 – 2019 sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 62%, iar pana in 2050, isi propune sa devina neutra din punct de vedere climatic, ajungand la o reducere a emisiilor nete cu 99%***, fata de nivelul din 1990.
• Prima raportare trebuie depusa, intr-un sistem informatic dedicat, pana la data de 31 ianuarie 2024, pentru marfurile importate in ultimul trimestru din 2023.
• Valoarea amenzilor pentru companiile care nu se conformeaza acestor reglementari este cuprinsa intre 10 si 50 de euro pentru fiecare tona de emisii nedeclarata*.
• Romania a reusit in perioada 1990 – 2019 sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 62%, iar pana in 2050, isi propune sa devina neutra din punct de vedere climatic, ajungand la o reducere a emisiilor nete cu 99%***, fata de nivelul din 1990.
De la 1 octombrie 2023, toate companiile care importa marfuri precum ingrasaminte, fonta si otel, aluminiu, produse chimice sau energie electrica, au noi obligatii de raportare privind emisiile cu efect de sera, in functie de cantitatea adusa pe piata din Romania, potrivit unui nou Regulament European, analizat de specialistii Casei de Avocatura ONV LAW.
Noile obligatii de raportare au fost adoptate luna aceasta, ca urmare a aprobarii de catre Consiliul European a Regulamentului de Implementare pentru instituirea mecanismului de ajustare a carbonului la frontiera (CBAM).
Prima raportare trebuie depusa, intr-un sistem informatic dedicat, pana la data de 31 ianuarie 2024, pentru marfurile importate in ultimul trimestru din 2023.
Aceasta trebuie sa includa cantitatea de bunuri importate, categoria de bunuri, tara de origine a bunurilor importate, instalatiile unde bunurile au fost produse, procesul de productie utilizat pentru fabricarea produsului si, emisiile totale specifice incorporate, exprimate in tone de CO2 emise pentru fiecare tona de marfuri.
Pentru energia electrica importata, declarantul raportor (compania importatoare) va raporta si:
► factorul de emisie utilizat pentru energie electrica, exprimat in tone CO2 per MWh (megawati ora);
► sursa de date sau metoda utilizata pentru determinarea factorului de emisie de energie electrica.
Valoarea amenzilor pentru companiile care nu se conformeaza cu aceste reglementari este cuprinsa intre 10 si 50 de euro pentru fiecare tona de emisii nedeclarata*.
„Politicile de mediu la nivelul Uniunii Europene devin din ce in ce mai riguroase, iar companiile trebuie sa se asigure ca se conformeaza legislatiei in vigoare. Este o perioada de tranzitie in care companiile care importa materiale cu emisii de CO2 trebuie sa se conformeze cu aceste raportari, pentru ca mai apoi, din 1 ianuarie 2026, declarantii autorizati vor achizitiona si preda certificatele CBAM pentru emisiile incorporate ale marfurilor lor importate, iar pretul pentru aceste certificate va deriva din pretul cotei Schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS)”, declara Lorena Ciobanu, avocat in cadrul ONV LAW.
CBAM este un instrument de politica de mediu conceput la nivelul Uniunii Europene, care va contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon la nivel global si sprijina obiectivele Acordului ONU de la Paris.
Masura are rolul de a contracara actiunile unor companii de a-si muta productiile in afara UE, unde politicile de decarbonizare sunt mai putin ambitioase, iar mai apoi marfurile sunt importate de tarile din Uniunea Europeana, cu costuri mai mici, in detrimentul tintelor de mediu.
Romania este pe locul 2 in UE intr-un top al tarilor cu cele mai mici emisii ale gazelor cu efect de sera.
Eforturile Romaniei privind reducerea emisiilor de carbon sunt notabile. Cele mai recente cifre oficiale arata ca, in 2021, tara noastra se situa pe locul 2 la nivelul Uniunii Europene, cu 3,5 tone de emisii de gaze cu efect de sera pe cap de locuitor**.
Romania a reușit, in perioada 1990 – 2019 sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 62%, iar pana in 2050 isi propune sa devina neutra din punct de vedere climatic, ajungand la o reducere a emisiilor nete cu 99%***, fata de nivelul din 1990.
ONV LAW este una dintre cele mai dinamice companii independente de pe piata locala. Fondata in anul 2000, aceasta asigura Presedintia pentru Europa a retelei juridice globale Legal Netlink Alliance (LNA), ce reuneste 95 de societati independente si peste 1.500 de avocati din toata lumea. De asemenea, casa de avocatura este membra a retelei juridice globale Interlaw, ce reuneste peste 8.000 de avocati din peste 150 de orase din lume. ONV LAW acorda consultanta juridica clientilor privati si institutionali in domenii precum achizitii publice si concesiuni, market entry, dreptul aviatiei si infrastructura aeroportuara, dreptul societar, dreptul muncii, dreptul concurentei, dreptul mediului, precum si dreptul digital.
**Eurostat
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 3677 / 18294 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2024 | La nivel global, piața fuziunilor și achizițiilor a crescut cu 10% anul trecut, iar pe continentul European avansul a fost de 22%. CMS, în Top 10 consultanți juridici care au asistat cele mai multe tranzacții de M&A la nivel global, Clifford Chance se remarcă pe ”bătrânul continent”, iar Schoenher în Estul Europei, regiune în care Filip & Company a intrat în Top 25
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Iablonschi & Asociații se alătură rețelei Marcalliance, care își consolidează astfel rețeaua globală și prezența în Europa de Est | Dorothée De Bernis (Președinte Marcalliance): ”Ne bazăm în România pe o echipă juridică de încredere”
Hațegan Attorneys, firmă de avocatură de tip butique cu sediul la Timișoara, își consolidează practica de Banking & Finance prin cooptarea unui profesionist cu experiență în corporate banking pe poziția de counsel
Arbitrajul ICSID cerut de 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări, care care cer compensații pentru tratamentul aplicat de autoritățile române, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 213 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...