ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

bpv Grigorescu Ştefănică, prima societate de avocați din România care se alătură Global Legal Blockchain Consortium

18 Aprilie 2019   |   BizLawyer

Prin acest parteneriat strategic cu GLBC, bpv Grigorescu Ștefănică își propune să contribuie la utilizarea tehnologiei blockchain și în afara tranzacțiilor de cripto-monede – în prezent, singura aplicare a acestei tehnologii în România.

Cătălin Grigorescu, partener coordonator, bpv Grigorescu Ştefănică

 
 
Dezvoltarea tehnologiei blockchain atrage după sine avantaje, dar și o listă complexă de responsabilități din partea companiilor privind securitatea și confidențialitatea datelor, precum și interoperabilitatea sistemului legal aplicat în acest context.

Dacă în urmă cu câțiva ani, cripto-monedele, ICO (Initial Coin Offering) și blockchain păreau niște concepte futuristice, care dominau agenda marilor conferințe de tech și fintech la nivel internațional, acum putem spune că fac parte din prezent, că încep să prindă rădăcini în multe industrii.

Dar, înainte de toate, ce este, de fapt, tehnologia blockchain?

Blockchain este, redus la o definiție minimă, un lanț de blocuri de date, securizate prin criptografie, care funcționează ca niște registre globale, ce pot fi accesate de terți. Tehnologia blockchain poate fi utilizată nu doar în industria financiară, ci în orice sector de activitate, de la cel medical, până la inginerie sau educație.


De ce este tehnologia blockchain atât de importantă pentru avocați și companii?

În sectorul juridic relația de încredere socială în instituții este intermediată de un număr limitat de actori (juriști, avocați, notari, judecători) care sunt adesea criticați că nu țin pasul cu progresul tehnologic, poate chiar cu scopul distinct de a împiedica alți jucători să acapareze o parte din business-ul lor.

Totuși, această relație de intermediere controlată se află într-un contrast puternic chiar cu conceptul fundamental care a stat la baza creării tehnologiei blockchain: acela de descentraliza serviciul de agent de încredere și de a elimina intermediarii și autoritățile centrale care alocă astfel de prerogative. Cu toate acestea, indiferent dacă tehnologia blockchain va reuși sau nu să atingă aceste obiective, este important de reținut că în orice viitor previzibil tranzacțiile vor continua să fie guvernate, în mod fundamental, de legi.

În acest context, societăți internaționale de avocați, reprezentanți din mediul academic, dar și companii de software și-au reunit forțele și expertiza sub umbrela Global Legal Blockchain Consortium – GLBC. Prin GLBC vor lucra pentru standardizarea, guvernanța și aplicarea blockchain și a tehnologiilor conexe în sisteme juridice globale.

Prin acest parteneriat strategic cu GLBC, bpv Grigorescu Ștefănică își propune să contribuie la utilizarea tehnologiei blockchain și în afara tranzacțiilor de cripto-monede – în prezent, singura aplicare a acestei tehnologii în România. Astfel, decizia bpv Grigorescu Ștefănică de a se alătura GLBC este nu doar necesară pentru piața românească, dar și aliniată obiectivelor societății, precum și o reconfirmare a poziției de lider în aria de practică Tehnologie, Media și Telecom – TMT.

bpv Grigorescu Ștefănică oferă consultanță pentru unele dintre cele mai importante companii din sectoarele tehnologiei digitale și industriale, internet și comerț electronic, precum și firme cu capital de risc, dar și investitori strategici din industria Tech.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 119 / 123
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...