ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Corina Roman (Partener BACIU PARTNERS), pentru care cea mai bună decizie din carieră a fost aceea de a se îndrepta către avocatura de business: ”Expunerea la proiecte interesante și provocatoare este mereu un plus, deoarece te dezvoltă și, personal, îmi satisface curiozitatea înnăscută. Beneficiul principal oferit de BACIU PARTNERS constă în faptul că mă bucur de un mediu preocupat pentru knowledge, calitate și binele clienților”

30 Mai 2025   |   Ștefania Enache

Criteriile care indică succesul și calitatea unui avocat au legătură cu fiecare individ în parte. „Aici cred că ar trebui să ne raportăm la creativitatea de care un avocat dă dovadă în exercitarea profesiei, dar și de relațiile interumane pe care le creează cu partenerii săi (clienți și/sau colegi)”, consideră Corina Roman.

 
 
Profesioniștii din lumea avocaturii de business scriu zilnic povești de succes, impresionând prin modul în care reușesc să soluționeze spețele care le sunt încredințate.  Într-un domeniu în care contează cunoștințele juridice și abordarea unui dosar, diferențele de gen nu mai există de foarte mult timp. Doamnele au o prezență semnificativă în sectorul juridic, muncind umăr la umăr cu domnii avocați, în interesul clienților.  „Avocatura de business din România este un mediu prietenos cu femeile, punând accent mai mult pe idei și pe valoarea creată decât pe alte aspecte. De aceea, fiecare doamnă din profesie se remarcă prin valoarea pe care o aduce clienților săi, mediului academic și în relațiile cu confrații”, declară Corina Roman, Partener BACIU PARTNERS.


Exercitarea profesiei de avocat nu este legată de gen, iar societatea de astăzi nu mai percepe această lume ca fiind una specifică bărbaților. În prezent, aspectele care domină ambele sexe implicate în această meserie sunt principiile și calitatea muncii lor. „Posibil însă să existe diferențe de abordare a acelorași aspecte profesionale. Dar cred că diferențele acestea există de la un individ la altul, chiar dacă aparțin aceluiași sex. Și asta face să avem o comunitate profesională interesantă și de valoare”, apreciază interlocutoarea BizLawyer.

Criteriile care indică succesul și calitatea unui avocat au legătură cu fiecare individ în parte. „Aici cred că ar trebui să ne raportăm la creativitatea de care un avocat dă dovadă în exercitarea profesiei, dar și de relațiile interumane pe care le creează cu partenerii săi (clienți și/sau colegi)”, consideră Corina Roman.

Pe parcursul traseului său profesional, Partenerul BACIU PARTNERS spune că nu s-a lovit „aproape deloc de prejudecăți”, iar în rarele ocazii când s-a întâlnit cu reacții neancorate pe deplin în realitate, a observat că menținerea unei comunicări diplomate, dar clare ajută la risipirea oricăror idei preconcepute.

O concepție care apare din când în când în anumite zone ale societății este cea legată de faptul că bărbații se descurcă mult mai bine în sectorul tehnologiei. Realitatea vine însă și contrazice această idee care nu are niciun fundament real. „În această perioadă marcată de avânturi tehnologice extraordinar de interesante și accentuate, nu cred că mai putem avea o privire atât de învechită. Ține de fiecare individ, femeie sau bărbat, să se mențină la curent și să utilizeze tehnologia existentă pentru a fi un profesionist activ. Tehnologia este un instrument care trebuie folosit la maximum, dar având grijă să nu devenim dependenți total de ea”, precizează interlocutoarea BizLawyer.

Atunci când accesează serviciile unor juriști, clienții trebuie să aibă în vedere cu totul alte criterii decât cele de gen. Corina Roman atrage atenția că nu crede că un client trebuie să aleagă în funcție de sexul avocatului, ci în funcție de pregătirea și competențele acestuia. De asemenea, trebuie să simtă că are o chimie cu avocatul respectiv, indiferent dacă e bărbat sau femeie, deoarece orice relație e fundamentată pe încredere.

--------------------------------------------------------------------------

                        Citește și


→   Lady Lawyer | De vorbă cu Ana-Maria Baciu, Managing Partner, BACIU PARTNERS: ”Experiența mea a arătat de cele mai multe ori că diferențele nu există între femei și bărbați, cât între oameni mai dispuși, și respectiv mai puțin dispuși, să accepte, să înțeleagă și să îmbrățișeze schimbarea, de orice fel ar fi aceasta”


--------------------------------------------------------------------------

Contează oamenii alături de care lucrezi

Pentru Corina Roman cea mai bună decizie pe care a luat-o în cariera sa a fost aceea de a se îndrepta către avocatura de business. „ E una dintre deciziile care m-a împlinit personal și profesional și care îmi oferă zilnic satisfacții”, subliniază interlocutoarea BizLawyer.

Și-a început cariera la Popovici Nițu Stoica & Asociații, acolo unde mărturisește că a petrecut mulți ani frumoși. „Le sunt recunoscătoare pentru disciplina și grija pentru excelență, pe care mi le-au imprimat, dar și pentru încrederea pe care mi-au arătat-o din prima zi”, precizează avocatul.

Ulterior, s-a dezvoltat suplimentar în cadrul NNDKP, unde a adăugat noi competențe profesionale, lucrând pe proiecte foarte complexe, pentru clienți companii multinaționale, lideri în sectoarele lor de activitate și alături de profesioniști de excepție.

„La KPMG Legal am avut parte de un mix foarte fain de clienți și am interacționat și colaborat excelent cu mai multe tipuri de consultanți – inclusiv consultanți fiscali, experți contabili, cu privire la o paletă vastă de subiecte profesionale. La BACIU PARTNERS am regăsit accentul pe ideea de knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. De asemenea, m-am bucurat să văd o preocupare constantă și accentuată pentru bunăstarea echipei”, adaugă Corina Roman.

Faptul că avocatura de business a împlinit-o din punct de vedere profesional se evidențiază din plin prin dosarele pe care interlocutoarea BizLawyer le lucrează.

În ultimul an, de exemplu, s-a implicat în unele dintre cele mai mari fuziuni și divizări pe plan local, dar și în tranzacții răsunătoare din industrii precum IT, FMCG, farma și automotive. „Un alt tip de proiecte deosebit de dragi mie sunt cele cu start-up-urile, unde ai ocazia să susții business-uri la început de drum, care se configurează și în funcție de sfaturile pe care le oferi”, mai spune avocatul.

I-a plăcut să învețe de la fiecare persoană cu care a interacționat, dar în același timp a privit cu atenție la femeile de succes din întreaga lume. Un astfel de lider pe care îl admiră este Margaret Thatcher, pe care o apreciază pentru spiritul vizionar, dar și pentru puterea interioară de care a dat dovadă într-o poziție și într-un context extrem de dificile. „Preocuparea ei pentru independența indivizilor, în special prin crearea unei societăți în care interesele individuale sunt acceptate și susținute (și aici mă refer la seria de privatizări pe care le-a susținut în UK), dar și etica impecabilă de care a dat dovadă pe parcursul vieții m-au făcut să o apreciez în mod deosebit”, argumentează nominalizarea făcută interlocutoarea BizLawyer.

Corina Roman mai subliniază faptul că toate alegerile pe care le-a făcut în cariera sa au fost legate de oamenii alături de care pășește pe drumul profesional. „Evident, expunerea la proiecte interesante și provocatoare este mereu un plus, deoarece te dezvoltă și, personal, îmi satisface curiozitatea înnăscută. Partea financiară e importantă, dar niciodată nu constituie principalul criteriu de selecție. Beneficiul principal oferit de BACIU PARTNERS constă în faptul că mă bucur de un mediu preocupat pentru knowledge, calitate și binele clienților”, transmite avocatul.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 68 / 2040
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...