
RIL. Hotărârea ICCJ 1 ̸2020 | AVRAM LAW a asistat Asociația Română a Băncilor la redactarea memoriului în vederea soluționării chestiunii privind poprirea asupra conturilor instituțiilor publice
21 Ianuarie 2020
A.D.Până la această hotărâre, unele instanțe de judecată considerau că sumele destinate plății drepturilor salariale sunt exceptate de la poprire numai pe o perioadă de 3 luni de la data înființării popririi.
![]() |
Avocat prof. univ. dr. Marieta Avram, titular AVRAM LAW |
AVRAM LAW a asistat Asociația Română a Băncilor la redactarea memoriului pe baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat ICCJ cu privire la interpretarea și aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 1 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 22/2002 privind executarea obligaţiilor de plată ale instituţiilor publice, stabilite prin titluri executorii şi a art. 781 alin. (5) lit. c) din Codul de procedură civilă [fost art. 452 alin. (2) lit. c) din Codul de procedură civilă de la 1865]. La redactarea memoriului au contribuit av. titular prof. univ. dr. Marieta Avram și av. Elena-Adina Tătaru (Popescu), partener.
Prin Hotărârea nr. 1/2020, pronunțată la data de 20 ianuarie 2020, ICCJ a admis recursul în interesul legii și a decis în sensul propus în memoriul redactat de avocații din cadrul AVRAM LAW că: ” sumele destinate plăţii drepturilor salariale, aflate în conturi deschise la unităţile de trezorerie şi societăţi bancare, nu pot face obiectul executării silite prin poprire.”
Prin Hotărârea nr. 1/2020, pronunțată la data de 20 ianuarie 2020, ICCJ a admis recursul în interesul legii și a decis în sensul propus în memoriul redactat de avocații din cadrul AVRAM LAW că: ” sumele destinate plăţii drepturilor salariale, aflate în conturi deschise la unităţile de trezorerie şi societăţi bancare, nu pot face obiectul executării silite prin poprire.”
Până la această hotărâre, unele instanțe de judecată considerau că sumele destinate plății drepturilor salariale sunt exceptate de la poprire numai pe o perioadă de 3 luni de la data înființării popririi, deși, potrivit art. 1 alin. (2) din OG nr. 22/2002, ”creanțele stabilite prin titluri executorii în sarcina instituțiilor și autorităților publice nu se pot achita din sumele destinate potrivit bugetului aprobat pentru acoperirea cheltuielilor de organizare și funcționare, inclusiv a celor de personal”.
Avocat prof. univ. dr. Marieta Avram, titular AVRAM LAW:
„Pentru prima dată am lansat această interpretare a art. 1 alin. (2) din OG nr. 22/2002 în articolul publicat în Săptămâna juridică nr. 23/2015, intitulat Apecte privind poprirea sumelor aflate în conturile bancare ale instituțiilor publice și am susținut că este un text derogatoriu de la Codul de procedură civilă, care exceptează total aceste sume de la poprire, fără limitarea din Codul de procedură civilă. Unele instanțe de judecată și-au însușit această interpretare și au respins cererile de validare a popririi formulate împotriva instituțiilor de credite. Alte instanțe de judecată nu au primit-o și au admis cererile de validare a popririi. Hotărârea ICCJ nr. 1/2020 este corectă și binevenită, pentru că lămurește chestiunea și elimină riscul validării popririi atât pentru instituțiile de credit, cât și pentru unitățile de trezorerie. Totodată, stimulează plata pe card a drepturilor salariale ale angajaților din sistemul public, în temeiul convențiilor de deschidere a unor conturi speciale pe care instituțiile și autoritățile publice le încheie cu societățile bancare, ceea ce este și firesc într-o societate bancarizată”.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1644 / 1978 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...