
Mitel & Asociații, firmă cu 25 de avocați, a revenit la proiectele caracteristice unei faze de dezvoltare, după ajustările operate în perioada crizei sanitare. Sorin Mitel, Managing Partner: Ne așteptăm la un reviriment al activității economice în 2022 și o creștere corespunzătoare a nevoii de servicii de asistență juridică. Principalele provocări pe care le vedem în România sunt legate de presiunile pe costuri ̸ inflaționiste și de lipsa forței de muncă
31 Ianuarie 2022
BizLawyerAnul trecut, Mitel & Asociații a avut în vedere, în primul rând, o reechilibrare a ofertei de servicii juridice, respectiv revenirea la proiectele caracteristice unei faze de dezvoltare, după ajustările operate în perioada de criză din 2020.
![]() |
Anul 2021 a fost unul de recuperare și reașezare, după un 2020 marcat de o criză profundă în care toți jucătorii din mediul economic au fost obligați să se recalibreze spre o nouă direcție de creștere. Scenariul este valabil și pentru afacerile din avocatură, acolo unde firmele și-au regândit strategiile de dezvoltare. „O parte din mecanismele de funcționare a societății au fost ajustate în 2020, iar în 2021 a trebuit să le ajustăm din nou”, a declarat Sorin Mitel, Senior Partner Mitel & Asociații, într-un interviu acordat BizLawyer.
Criza sanitară, care a afectat întreaga lume, a produs un impact profund și asupra activității din sectorul avocaturii de business.
Criza sanitară, care a afectat întreaga lume, a produs un impact profund și asupra activității din sectorul avocaturii de business.
S-au schimbat nevoile clienților și proiectele disponibile în piață, dar și așteptările avocaților/colaboratorilor/angajaților.
De asemenea, oportunitățile au fost altele, la fel și constrângerile financiare etc. „Iar principala provocare a fost să înțelegem acest impact (inclusiv efectele pe termen lung) și să operăm modificările necesare, care pe de o parte să ne facă să depășim momentul, iar pe de altă parte să ne pregătească pentru provocările care urmează. Nu în ultimul rând, am încercat să identificăm și să tratăm aceste provocări ca pe potențiale oportunități de schimbare, care să miște din inerția inerentă unui domeniu în principiu conservator și să conducă la o așezare mai apropiată de realitățile (umane și informaționale) ale secolului nostru”, a precizat Sorin Mitel.
Adaptarea ofertei la noul context
Noul context a obligat jucătorii din avocatura de business să-și adapteze ofertele la nevoile apărute ca urmare a pandemiei. Astfel că, în 2021, Mitel & Asociații a avut în vedere, în primul rând, o reechilibrare a ofertei de servicii juridice, respectiv revenirea la proiectele caracteristice unei faze de dezvoltare, după ajustările operate în perioada de criză din 2020. În al doilea rând, firma a urmărit o reașezare a echipei de avocați (inclusiv noi recrutări) pentru a pregăti următoarea fază de creștere a activității, preconizată pentru 2022. Un al treilea obiectiv avut în vedere de casa de avocatură a fost consolidarea transformărilor tehnologice implementate în 2020 (digitalizare/dematerializare, activitatea la distanță, securitatea datelor etc). Liderul firmei de avocați subliniază că toate aceste obiective au fost atinse până la finalul anului trecut.
Pe parcursul anului 2021, în economia Mitel & Asociații, ariile de practică cu cel mai mare volum de activitate au fost tot cele pentru care societatea de avocatură are o experiență recunoscută în piață, anume Drept Societar, Fuziuni și Achiziții, Dreptul Muncii, Imobiliar și Litigii. „Preconizăm că acestea vor rămâne domeniile de bază ale societății noastre și în perioada următoare. În 2021 am primit noi proiecte de servicii avocațiale. Nu am observat o modificare în criteriile de acordare a proiectelor: în continuare, în cele mai multe cazuri, contează experiența și încrederea din proiectele de succes anterioare, dar există și cazuri în care se speculează oportunitățile de a obține reduceri de costuri la servicii”, a arătat Sorin Mitel.
Sunt așteptate creșteri în toate domeniile
În acest moment, firma este pregătită pentru toate provocările care pot apărea în 2022. Structura organizatorică a Mitel & Asociații include 25 de avocați, împărțiți în echipe specializate coordonate de avocații asociați.
Pentru a face față oricăror schimbări, echipa Mitel & Asociații are o preocupare constantă pentru digitalizare, segment care a fost accelerat de această criză. De altfel, o bună parte din activitatea firmei de avocatură se desfășoară online/in cloud, urmând ca tendința aceasta să continue, până la reducerea la minimul necesar a componentelor hardware on place.
„Pentru anul 2022, ne așteptăm la un reviriment al activității economice în general și o creștere corespunzătoare a nevoii de servicii de asistență juridică. În mod normal, ar trebui să asistăm la o creștere accelerată, datorată scăderilor din perioada de criză și noilor stimuli (vezi PNRR), dar rămâne să vedem cât va fi această creștere în concret, având în vedere și elementele care ar putea să o frâneze (lipsa materiilor prime și criza energetică, lipsa forței de muncă, dezechilibrele acumulate etc). Credem că toate domeniile vor beneficia de această creștere, evident cu variații între acestea. Principalele provocări pe care le vedem în România sunt cele legate de presiunile pe costuri/inflaționiste și cele legate de lipsa forței de muncă. Ceea ce este important de urmărit este unde se va așeza piața și dacă acesta va fi cu adevărat un nivel sustenabil, cel puțin pe termen mediu”, a conchis coordonatorul firmei Mitel & Asociații.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1052 / 2035 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...