ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Marile dosare în care au lucrat avocații Mușat & Asociații specializați în ‘White-collar crime’ și proiectele aflate acum pe masa de lucru. Liviu Togan, Partener: Evoluția departamentului va fi una de remarcat, anul acesta

13 Mai 2019   |   Ștefania Enache

În ultimii ani s-a observat o tendință de accelerare a dinamicii acestei arii de practică, dar și a complexității cazurilor cu care se confruntă avocații.

Liviu Togan, Partener, Co-head al departamentului de Criminal Law din cadrul firmei Musat & Asociatii

 
 
Primele luni din 2019 au arătat că avem în față un an complex, cu multe multe schimbări legislative, atât din punct de vedere penal, cât și din punct de vedere fiscal. Pe acest fond, avocații specializați în white-collar crime au fost provocați să găsească soluții noi, inedite, soluții care să țină pasul cu toate schimbările legislative anunțate, precum și cu provocările născute din deciziile pronunțate de către Curtea Constituțională a României. “Astfel, putem spune că, până acum,  anul 2019 a fost unul al provocărilor pentru avocații specializați în white-collar crime”, punctează Liviu Togan, Partener, Co-head al departamentului de Criminal Law din cadrul firmei Mușat & Asociații.


În ultimii ani s-a observat o tendință de accelerare a dinamicii acestei arii de practică, dar și a complexității cazurilor cu care se confruntă avocații. ”Pe lângă dosarele clasice de corupție sau de criminalitate economică, se poate constata o intensificare a practicii cu elemente de pharma, de proprietate intelectuală, criminalitate informatică, precum și din domeniul muncii. Anticipăm că practica de white-collar crime se va intensifica și specializa în perioada următoare”, subliniază Liviu Togan.

Avocatul amintește faptul că schimbările legislative reprezintă o practică curentă și firească a dreptului penal al afacerilor și toți avocații se confruntă cu astfel de tendințe de modernizare a legislației. “Cine nu se adaptează noilor cerințe și prevederi legale nu poate ține pasul cu solicitările și nevoile clienților, însă acest lucru nu înseamnă că practica avocaților specializați în white-collar crime va fi afectată, ba din contră”, completează expertul Mușat & Asociații.

De asemenea, în ultimul timp se poate observa o specializare a reprezentanților Ministerului Public ce asigură „acuzarea” în marile dosare penale. „Sunt evidente profesionalismul și specializarea procurorilor, iar bătălia din instanță devine una, de multe ori, intensă și de lungă durată”, mai spune Liviu Togan.

Dosare complexe, clienți din mediul de afaceri și mediul politic

Profesioniștii Mușat & Asociații au fost și sunt implicați în foarte multe dosare care vizează practica de Criminal Law. Majoritatea clienților pe care firma de avocatură îi reprezintă provin din mediul privat de afaceri, atât din companii naționale, cât și  din firme internationale care desfășoară activități în România. Există însă printre clienți și reprezentanți ai mediului politic.

“Marile dosare instrumentate în prezent în România și în care au fost implicați avocați din cadrul Mușat & Asociații S.p.a.r.l. au un vădit substrat economic, cu prejudicii chiar și de peste un miliard de euro. Acest aspect este inerent oricărui dosar mare ce implică infracțiuni de prejudiciu”, arată Liviu Togan.

Printre dosarele cele mai complexe în care Mușat & Asociații a fost implicată în cursul anului 2018 putem aminti dosarul „ROMPETROL II”, dosarul „Motorina”, precum și dosarul „Retrocedărilor ilegale”. Toate aceste dosare au avut puncte culminante pe parcursul gestionării mandatului, care au constat în administrarea unor probe noi, reducerea sechestrului aplicat, precum și soluțiile obținute.

“Probabil cea mai importantă victorie obținută de către firma noastră în cursul anului 2018 a fost reprezentantă de achitarea clientului pe care îl reprezentăm în dosarul „Retrocedărilor ilegale”, soluție ce a vizat patru acuzații de corupție (constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, cumpărare de influență și complicitate la spălare de bani). Victoria reportată de către echipa de avocați white-collar din cadrul Mușat & Asociații S.p.a.r.l. a reprezentat încununarea unei munci continue de mai bine de patru ani”, menționează Liviu Togan.

În ceea ce privește proiectele aflate acum pe masa de lucru a echipei Mușat & Asociații, avocatul nominalizează ca fiind printre cele mai interesante cele în care sunt implicate companii internaționale, precum ROMPETROL, ENGIE ROMÂNIA și LEONI AG.







O carte de vizită impresionantă


Mușat & Asociații are o carte de vizită impresionantă atunci când vine vorba despre munca departamentului de White-collar crime. Activitatea firmei stă sub semnul unei echipe unite, formate din mai bine de 14 avocati, care este coordonată în mod direct de către fondatorul firmei, Gheorghe Mușat, și partenerul Liviu Togan.

Experții din cadrul acestui departament au o experiență continuă în domeniul dreptului penal al afacerilor și participă în mod curent, ca și speakeri, la conferințe de profil.

Nu în ultimul rând, includerea Departamentului de drept penal al afacerilor în cadrul  unor publicații de profil, precum Legal 500, reprezintă o recunoaștere a capacităților și a profesionalismului echipei implicate în domeniul white-collar crime din cadrul Mușat & Asociații.

“Evoluția Mușat & Asociații S.p.a.r.l., precum și a departamentului de white-collar crime în anul 2019 va fi una de remarcat, fiind estimată o dezvoltare progresivă a acestei arii de practică”, a nuanțat partenerul firmei de avocați. Printre factorii ce fac diferența între Mușat & Asociații S.p.a.r.l. și celelalte societăți din piață cu departamente de drept penal al afacerilor putem aminti: echipa specializată și dedicată ariei de white-collar crime, formată din peste 14 avocați, experiența avocaților implicați (peste 20 de ani), precum și rezultatele constante și aprecierea primită din partea clienților. ”Nu în ultimul rând, integrarea departamentului de white-collar crime în cadrul unei firme full-service cum este Mușat & Asociații S.p.a.r.l. s-a făcut încă de la începuturile firmei și reprezintă unul dintre obiectivele de viitor ale acesteia”, a conchis Liviu Togan.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1847 / 1978
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...