
Mandate sofisticate pentru avocații ȚZA, specializați în dreptul asigurărilor și pensiilor private. Silvana Ivan-Hanganu, Partener: Urmărim cu interes oportunitățile oferite de piață, cum ar fi un posibil transfer de portofoliu de asigurări sau constituirea de noi societăți de asigurare
07 Mai 2019
Ștefania EnacheEchipa axată pe practica de Dreptul asigurărilor & Pensii Private este coordonată de Silvana Ivan-Hanganu și include patru avocați specializați. În domeniul dreptului asigurărilor și pensiilor private, cea mai intensă activitate la nivelul Țuca Zbârcea & Asociații este cea de consultanță, în special cu privire la cerințele de conformare (regulatory).
![]() |
Silvana Ivan-Hanganu, Avocat asociat în cadrul Tuca Zbârcea & Asociatii |
Practica de Dreptul Asigurărilor & Pensii Private din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații (ȚZA) a avut un volum crescut de activitate. Multe dintre proiectele din această arie au intervenit pe fondul schimbărilor introduse prin transpunerea Directivei (UE) 2016/97 privind distribuția de asigurări („IDD”). “Astfel, participanţii pe piaţa asigurărilor și, cu predilecţie, societăţile de asigurare şi societăţile din domeniul financiar (IFN, societăţi de leasing) ce distribuie în mod auxiliar produse de asigurare au apelat la serviciile noastre de consultanţă în vederea analizării şi conformării structurii de distribuţie a produselor de asigurare cu noile prevederi legale”, explică Silvana Ivan-Hanganu, Avocat asociat în cadrul Țuca Zbârcea & Asociații și coordonatoarea practicii firmei în domeniul dreptului asigurărilor și pensiilor private.
Experții firmei de avocatură au fost implicați în 2018 în patru proiecte majore legate de transpunerea Directivei (UE) 2016/97 privind distribuția de asigurări, iar în acest moment se constată o intensificare a solicitărilor din partea clienților pentru asistență de specialitate în ceea ce privește IDD.
Silvana Ivan-Hanganu se așteaptă ca cererea pentru asemenea servicii să se mențină într-un ritm similar cel puţin în prima jumătate a acestui an. ”De asemenea, urmărim cu interes și alte oportunități oferite de piață, cum ar fi un posibil transfer de portofoliu de asigurări sau constituirea de noi societăți de asigurare. În ceea ce priveşte sectorul pensiilor private, începutul anului a marcat o creştere a activităţii de consultanţă în contextul intrării în vigoare a O.U.G. nr. 114/2018, mai mulţi administratori de fonduri de pensii private solicitând diverse analize şi opinii legate de acest cadru legal”, completează avocatul.
Ce servicii solicită clienții Țuca Zbârcea & Asociații
La ora actuală, legislaţia în materia distribuţiei de asigurări, care a suferit modificări recente ca urmare a transpunerii IDD, reprezintă problema majoră pentru care clienții Țuca Zbârcea & Asociații solicită consilierea avocaților.
Pe acest fond, profesioniștii firmei de avocatură au furnizat servicii de asistență diverșilor participanți din piață pentru a-şi adapta organizarea internă, documentaţia de lucru cu clienţii şi conduita în relaţia cu aceştia şi cu ASF.
”De altfel, este de așteptat ca mulţi operatori economici, care ofereau cu titlu auxiliar produse de asigurare sau informaţii cu privire la produse de asigurare fără să se fi înregistrat la ASF, să își revizuiască această practică pentru a stabili modul în care/dacă îşi vor continua activitatea în lumina noului cadru legal. Toate acestea vor determina o creştere a numărului de cereri de consultanţă juridică. În ceea ce priveşte sfera generală a serviciilor de asistență pe care le acordăm, acestea sunt variate, de la consultanța privind constituirea unei societăţi de asigurare sau a unui intermediar în asigurări, la consultanța legată de condiţiile de realizare a activităţii de asigurare direct în România de către companii din state membre UE, pe baza libertăţii de prestare a serviciilor aplicabile în cadrul UE (pentru care am primit mai multe solicitări recente) şi până la aspecte ce ţin de activitatea de zi cu zi a jucătorilor din piaţa asigurărilor”, precizează Silvana Ivan-Hanganu.
Clienții Țuca Zbârcea & Asociații le încredințează avocaților și mandate care vizează operaţiunile curente ale acestora. Experților li se solicită în mod frecvent să ofere suport juridic în ceea ce priveşte relaţia societăţilor de asigurare cu băncile – ca principali distribuitori ai produselor de asigurare complementare unor produse bancare (activitatea de bancassurance), mai ales în ceea ce privește negocierea, verificarea problemelor juridice sau chiar încetarea colaborării dintre aceste entităţi.
“De asemenea, am gestionat mandate referitoare la conformarea termenilor produselor de asigurare cu legislaţia, în special cu cea din materia protecţiei consumatorilor, dar și mandate în legătură cu asigurarea conformării cu diverse cerinţe legale ce ţin de organizarea internă a unui asigurator/intermediar sau în legătură cu recuperarea de sume de la reasiguratori. Alte mandate au presupus gestionarea unor spețe sensibile în relaţia cu anumiţi clienţi. Totodată, am acordat asistență în procese de reorganizare internă a modelului de business al unor asigurători, precum şi în transferuri de portofolii de asigurări sau de participaţii în societăţi de asigurare. De partea cealaltă, am reprezentat diverse companii în legătură cu termenii contractelor de asigurare aferenţi unor proiecte de dezvoltare de infrastructură şi lucrări ample, asigurări de răspundere pentru furnizori de servicii medicale, recuperări de prejudicii de către diverşi operatori economici în baza unor contracte de asigurare complexe. Nu în ultimul rând, avem în portofoliu și clienţi persoane fizice, serviciile noastre fiind oferite preponderent pro bono, pentru cazuri cu o componentă socială”, adaugă avocatul.
.jpg)
Silvana Ivan-Hanganu, Avocat asociat în cadrul Țuca Zbârcea & Asociații și coordonatoarea practicii firmei în domeniul dreptului asigurărilor și pensiilor private.
Proiecte relevante
Echipa axată pe practica de Dreptul Asigurărilor & Pensii Private este coordonată de Silvana Ivan-Hanganu și include patru avocați specializați. În domeniul dreptului asigurărilor și pensiilor private, cea mai intensă activitate la nivelul Țuca Zbârcea & Asociații este cea de consultanță, în special cu privire la cerințele de conformare (regulatory).
“În prezent, avem in derulare câteva proiecte legate de implementarea IDD, atât la nivelul producătorilor de produse de asigurare, cât și la nivelul distribuitorilor. clienţii noştri sunt atât entităţi implicate în vânzarea/distribuirea de produse de asigurare, precum firme de asigurări (ex: Aegon, NN Asigurări, Euolife, Euroinsurances, Greenval, entități Lloyd’s Syndicate) şi diverse entităţi implicate în intermedierea de asigurări (în special firme de leasing şi brokeri de asigurări), cât şi „cumpărători” ai produselor de asigurare - în ceea ce priveşte asigurările contractate de societăţi pentru proiecte de dezvoltare şi operaţiuni complexe, sau asigurările de răspundere, în special în domeniul medical. Pe baze pro bono, am asistat şi clienţi persoane fizice. În domeniul pensiilor private, am acordat asistenţă NN Pensii, BCR Pensii, Metropolitan şi Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR)”, explică avocatul.
Proiecte de complexitate specială din ultimele luni au vizat implementarea în cadrul unor societăţi de leasing şi al unei societăţi de asigurare a noilor reglementări privind distribuţia de asigurări. Silvana Ivan-Hanganu menționează că mandatele sunt complexe atât prin prisma faptului că IDD aduce mai multe elemente de noutate, iar ASF nu a emis încă ghiduri de aplicare sau interpretări oficiale, cât și din cauza faptului că întreaga structură de distribuţie a clienţilor, creată ca urmare a experienței acumulate în decursul mai multor ani de activitate, a trebuit trecută prin filtrul noilor prevederi legale şi ajustată. “Această activitate a presupus analiza unui volum mare de documente şi centralizarea într-o manieră succintă şi edificatoare a tuturor practicilor acestor companii în legătură cu produsele de asigurare”, subliniază avocatul.
De asemenea, un alt proiect interesant a vizat negocierea şi redactarea acordului de încetare a activităţii de distribuţie, în vigoare de mulți ani, dintre un asigurător şi o bancă, precum şi revizuirea contractului de bancassurance cu o nouă bancă de distribuţie. Un alt mandat sofisticat a acoperit modul în care un asigurător din România ar putea furniza în mod direct servicii într-un alt stat membru UE.
În aceste proiecte au fost implicaţi avocaţii Silvana Ivan-Hanganu – Avocat Asociat şi Ana Zaporojan – Avocat Colaborator.
„Am avut în lucru proiecte desfășurate în mai multe jurisdicții, în principal transferuri de portofolii, finalizate sau prospectate, atât către sucursale locale ale unor asigurători străini, cât şi de la asiguratori locali către potenţiale noi sucursale ale unor asiguratori străini. Prin faptul că societatea de asigurare cedentă sau cesionară a portofoliului era înmatriculată în altă jurisdicţie şi deţinea local doar o sucursală (entitate fără personalitate juridică), transferul a presupus implicarea autorităţilor de supraveghere atât din România, cât şi din statul de origine al respectivului asigurător, precum şi expertiza unor avocaţi din ambele tari. De asemenea, am colaborat cu avocaţi străini în proiectele ce vizau distribuirea pe piaţa locală de produse ale unor asigurători străini, participanţii la reţeaua de distribuţie respectivă fiind stabiliţi în mai multe state membre UE”, amintește Silvana Ivan-Hanganu.
În plus, echipa Țuca Zbârcea & Asociații deţine o experienţă practică bogată în proiecte de tip M&A, atât pe piaţa asigurărilor (transferuri de portofolii de asigurări şi transferuri de participaţii în societăţi de asigurare), cât şi pe piaţa pensiilor private (unde a realizat o fuziune de portofolii de pensii). În momentul de față, firma are doi clienţi care contemplează proiecte de acest tip.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1839 / 1964 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Women Lawyers | Cultura organizațională din cadrul BSMP promovează leadershipul feminin și echitatea de gen. Andreea Roman, Managing Associate: ”Doamnele au dat dovadă de tenacitate, venind cu soluții inovative, deseori cu o altă perspectivă și, desigur, cu atenție sporită la detalii, ceea ce atrage aprecierile clienților în mandatele gestionate”
EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
CMS asistă SYNLAB cu privire la vânzarea unor părți semnificative din operațiunile sale de diagnostic de laborator din Europa de Est. Echipa care a acordat asistență pe aspectele de drept românesc, coordonată de Rodica Manea (Partener)
Women Lawyers | De vorbă cu Ioana Șampek, avocat ce a împlinit 20 de ani de când face parte din colectivitatea PNSA, în care a evoluat până la rolul de Partener și a construit împreună cu colegii o echipă omogenă, bazată pe respect și sinceritate: “Suntem de ani buni una dintre cele mai puternice echipe de specialiști de pe piața locală de avocatură. Prețuim inteligența, forța loialității, onestitatea, tenacitatea și dorim ca întotdeauna să fim ‘more than just expertise’ ”
Women Lawyers | Doamnele sunt bine reprezentate în structura Popescu & Asociații, unde coordonează cu succes mandate provocatoare și complexe, contribuind la poziționarea firmei în rândul liderilor din piața avocaturii. Loredana Popescu, Partener și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile au, de obicei, capacitatea de a asculta cu adevărat, de a înțelege nu doar litera legii, dar și implicațiile umane ale unei spețe. În negocieri, avem răbdare, tact și o abilitate de a crea strategii pe termen lung. Totodată, în litigii, suntem perseverente și strategice”
Eveniment Schoenherr pentru companii active în domeniul alimentar - reglementări, tendințe și practică: 8 mai 2025, București
O singură casă de avocatură locală independentă concurează la titlul de ”Firma anului în România” în cadrul IFLR Europe Awards 2025, ceremonie ce va avea loc joi | NNDKP, Schoenherr și Clifford Chance Badea, printre firmele aflate pe lista scurtă a premianților din acest an
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui împrumut de peste 54,7 mil. € în România și a unui împrumut de 275 mil. € în Spania | Alexandru Bîrsan (co-managing partener) și Rebecca Marina (counsel), în prim plan
VIDEO | Pastila de insolvență – Procedurile de restructurare (powered by ZRVP)
Rundă de promovări la ZRVP | Echipa de seniori a firmei crește cu șapte avocați. Dr. Cosmin Vasile: ”Ceea ce definește avocatul ZRVP este căutarea obsesivă a soluției juridice care să răspundă cel mai bine nevoilor clientului, iar aceasta este calitatea cheie a fiecărui membru al echipei ZRVP și primul criteriu care stă la baza promovărilor anuale”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...