
Domeniul Healthcare & Pharma se confruntă cu o serie de provocări majore, spun avocații Băncilă, Diaconu și Asociații, firmă afiliată EY, lipsa unei practici unitare la nivelul Direcției Generale a Marilor Contribuabili ducând la discriminări între contribuabilii din acest sector. De vorbă cu Emanuel Băncilă (Partener) despre proiectele complexe ce ating toate zonele Dreptului și victoriile obținute pentru clienții din această industrie în litigiile cu autoritățile fiscale
26 Noiembrie 2023
Ștefania EnacheProfesioniștii Băncilă, Diaconu și Asociații, în colaborare cu experții EY, au fost implicați și în proiecte din domeniul Dreptului fiscal, acordând asistență atât în etape pre-litigioase, precum inspecții fiscale, verificări documentare, plângeri prealabile în relația cu autoritățile fiscale locale, cât și în cadrul litigiilor rezultate ca urmare a desfășurării controalelor fiscale. Totodată, avocații au acordat asistență în legătură cu calificarea din perspectiva reglementărilor de drept fiscal a activității de studii clinice.
![]() |
Emanuel Băncilă, Partener Senior, Liderul practicii de controverse si dispute fiscale - Băncilă, Diaconu si Asociatii |
„În prezent, avocații firmei noastre sunt implicați într-o serie de proiecte ce vizează anularea mai multor decizii de impunere și dispoziții de măsuri, respectiv decizii de suspendare a soluționării contestațiilor fiscale. Totodată, suntem implicați în contestarea și anularea a peste zece decizii de înregistrare fiscală din oficiu a sediilor fixe/permanente, emise de autoritățile fiscale române cu privire la mai multe societăți nerezidente, fără ca la nivelul acestora să fi fost desfășurată o inspecție fiscală. Chiar recent, Curtea de Apel București a anulat definitiv o decizie de înregistrare din oficiu de sediu permanent și sediu fix pentru un contribuabil din industria farmaceutică în lipsa îndeplinirii condițiilor legale de fond și de procedură”, explică Emanuel Băncilă, Partener Senior, Liderul practicii de controverse și dispute fiscale - Băncilă, Diaconu și Asociații.
Citește și
→ Prima înregistrare din oficiu a unui sediu permanent din industria farmaceutică, anulată definitiv de instanța de judecată. Soluție obținută de o echipă de avocați ai firmei Băncilă, Diaconu și Asociații, coordonată de Emanuel Băncilă (Partener Senior)
De asemenea, experții firmei sunt implicați în mai multe litigii privind recuperarea TVA aferentă taxei claw back plătite în România. „În baza jurisprudenței Curții Europene de Justiție (cazurile Boehringer C-462/16 și C 717/19 soluționate cu asistența echipelor EY), companiile farmaceutice plătitoare de taxă claw back în România pot obține recuperarea TVA în suma de 9% din taxa claw back plătită. O soluție favorabilă mult așteptată va influența pozitiv atât EBITDA, cât și fluxurile de numerar. Ne așteptăm la o primă soluție în instanțele din România în cursul anului 2024”, arată Emanuel Băncilă.
Partenerul Băncilă, Diaconu și Asociații amintește faptul că există și o inițiativă de modificare a legislației în acest sens, ce confirmă indirect abordarea EY. Inițiativa legislativă indicată ar permite simplificarea acestui demers, fără a mai fi necesară încărcarea instanțelor de judecată, dar nu există în prezent un calendar pentru adoptarea acesteia. „Chiar și în lipsa acestei modificări legislative, România s-a angajat prin Tratatul de aderare la UE și prin prevederile Codului fiscal să respecte hotărârile Curții Europene de Justiție (deci implicit cele din spețele Boehringer menționate mai sus, n.r.). Astfel că ne așteptăm la soluționarea favorabilă a cauzelor noastre”, completează avocatul.
Proiecte complexe care ating toate zonele Dreptului
Profesioniștii Băncilă, Diaconu și Asociații, în colaborare cu experții EY, au fost implicați și în proiecte din domeniul Dreptului fiscal, acordând asistență atât în etape pre-litigioase, precum inspecții fiscale, verificări documentare, plângeri prealabile în relația cu autoritățile fiscale locale, cât și în cadrul litigiilor rezultate ca urmare a desfășurării controalelor fiscale. Totodată, avocații au acordat asistență în legătură cu calificarea din perspectiva reglementărilor de drept fiscal a activității de studii clinice.
În plus, practica de Forensic este implicată în servicii de investigații cu privire la conflicte de interese cu terțe părți, avertizori de integritate, practici anti-competitive cu privire la organizarea de licitații, revizuire de politici interne și proceduri.
La rândul său, practica Business consulting implementează în prezent un centru de operare pentru securitate cibernetică în vederea monitorizării, analizei și gestionării de incidente cibernetice. „Aceste servicii devin extrem de importante, întrucât ne confruntăm în practică cu situații în care mai mulți mari contribuabili, inclusiv din industrie, au fost expuși unor atacuri cibernetice fără a mai putea prezenta echipei de inspecție fiscală o serie de documente justificative fără de care nu se poate face dovada deductibilității anumitor cheltuieli”, punctează Emanuel Băncilă.
Și zona de Litigii este foarte activă, firma de avocatură reprezentând clienți din industria segmentul Healthcare & Pharma în acțiuni derulate în contradictoriu cu organele fiscale locale, acestea vizând aspecte precum: verificări documentare, controale inopinate, inspecții fiscale, contestarea deciziilor de impunere emise ca urmare a inspecțiilor fiscale, contestarea diferitelor măsuri procedurale dispuse de organele fiscale în cadrul inspecțiilor fiscale desfășurate, contestarea și suspendarea mai multor decizii de înregistrare fiscală din oficiu a sediilor fixe/permanente, emise de autoritățile fiscale române cu privire la societăți nerezidente.
„Avem în prezent pe rolul instanțelor de judecată peste 20 contestații fiscale și litigii fiscale în care reprezentăm mari contribuabili din industria farma”, a mai arătat avocatul.
Mai mult, pe parcursul acestui an echipa firmei a obținut suspendarea prin hotărâri judecătorești definitive a nu mai puțin de șase decizii de înregistrare fiscală din oficiu a sediilor fixe/permanente, emise de autoritățile fiscale române cu privire la societăți nerezidente care fac parte din mai multe grupuri internaționale de societăți din segmentul Healthcare & Pharma. „Procentul de reușită este de peste 80%, în condițiile în care media de obținere a unor hotărâri de suspendare în materia contenciosului administrativ fiscal nu depășește 10% la nivelul Curții de ale București”, subliniază liderul BD&A.
Experții au contestat și ordinul ANAF în baza căruia echipa de inspecție fiscală poate finaliza inspecția fiscală fără emiterea unui act administrativ fiscal cu consecința suspendării termenului de prescripție atunci când echipa de inspecție face o sesizare a organelor de cercetare penală. „Având în vedere că respectivul ordin se aplică retroactiv și adaugă la dispozițiile Codului de Procedură Fiscală, societatea noastră de avocatură a obținut sesizarea Curții Constituționale cu privire la o serie de prevederi din Codul de procedură fiscală”, detaliază interlocutorul BizLawyer.
Echipa de avocați care a gestionat aceste proiecte a fost coordonată de Emanuel Bancilă – Partener și a fost formată din Ana Mihai, Olimpia Farcas, Ana-Maria Damian și Maria Delcea.
Opiniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.
Emanuel Bancilă apreciază că zona de Healthcare & Pharma se confruntă cu o serie de provocări majore. „În momentul de față, una dintre principalele provocări din perspectiva practicii noastre de contencios fiscal o reprezintă contestarea de către ANAF, în cadrul inspecțiilor fiscale pe care le desfășoară, a tuturor modelelor de business existente pe piața din România, respectiv lipsa unei practici unitare la nivelul Direcției Generale a Marilor Contribuabili care duce la discriminări între contribuabilii care activează în această industrie. Acest lucru se datorează folosirii dreptului de apreciere cu depășirea competențelor legale chiar în contradicție cu organele cu competențe specifice de reglementare în industria Healthcare & Pharma, aspect de natură să genereze consecințe multiple, atât în ceea ce privește impunerea de obligații fiscale suplimentare în sarcina companiilor, de peste o sută de milioane de euro la nivelul fiecărui grup de contribuabili, cât și în ceea ce privește modelele de business implementate pe piața din România. Nu în ultimul rând, în cadrul inspecțiilor fiscale ne confruntăm cu recalificarea unor tranzacții și modele de business sau cu ignorarea unor contracte fără respectarea prevederilor Directivei Anti-Abuz, directivă transpusă în legislația națională”, a arătat Emanuel Bancilă.
.jpg)
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 423 / 1994 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

Young Professionals to Watch | Pentru Andreia Moraru (Senior Associate), avocat cu un master absolvit în Olanda, reputația internațională a ZRVP a fost garanția că va lucra în mandate de arbitraj internațional de anvergură, alături de o echipă care și-a demonstrat valoarea în piață: ”Toate așteptările profesionale mi-au fost depășite și mă bucur mult că am avut oportunitatea să mă alătur echipei. La ZRVP am simțit întotdeauna că avocații seniori au suficientă experiență încât să găsească drumul și în cazul în care poteca nu este bătătorită”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...