ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Despre munca “pro bono”, într-o discuție cu Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner - ZRVP, firmă premiată în cadrul ”The Lawyer European Awards 2022” pentru Best ESG Initiative | Activitatea de întrajutorare, sponsorizare, sprijin acordat celor din jur este o constantă a muncii ZRVP. Dorința de a ajuta, reinstaurarea echilibrelor zdruncinate de arbitrar, ignoranță, sau chiar de abuzuri, se exprimă în munca de zi cu zi, oferită tuturor clienților, inclusiv celor care nu au resursele necesare protejării propriilor drepturi și interese legitime

19 Martie 2023   |   G.S. & L.A.

Mai multe despre dorința de a ajuta manifestată în cadrul echipei ZRVP, modul în care sunt preluate și abordate proiectele pro bono și despre câștigul individual și totodată colectiv, în interviul acordat de maestrul Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner – ZRVP, publicației noastre.

Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner - ZRVP

 
 
Asistența sau reprezentarea juridică “pro bono” acordate unor clienți lipsiți de resurse financiare sau aflați în situații limită, în care factorul timp este determinant pentru apărarea sau prezervarea drepturilor lor, reprezintă doar în parte maniera în care societatea de avocați Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP) se implică în activități sociale. Firma sponsorizează evenimente culturale, organizează concursuri de pledoarie recompensate cu premii și face anchete sociologice cu teme de maximă actualitate, a precizat, într-un interviu acordat BizLawyer, maestrul Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner - ZRVP. Alături de firma de avocați, donații în bani sau alte tipuri de ajutoare date celor lipsiți de resurse materiale au fost făcute, din surse proprii, și de către  avocații  parteneri sau colaboratori ai societății.


Însă proiectul pro bono Colectiv a impresionat juriul internațional care a desemnat ZRVP drept cea mai bună firmă de avocatură din Europa la categoria ESG Initiatives – Environmental, Social, Governance în cadrul ceremoniei The Lawyer European Awards 2022 care a avut loc, la Londra, la finele anului trecut. Munca avocaților a fost considerată ca fiind inițiativa cu cel mai mare impact social derulat de o firmă de avocatură din Europa. Miile de ore de implicare, pe  o perioadă de peste șase ani, perseverența și determinarea de a ajuta aproximativ 40 de victime ale nefericitei catastrofe au fost, probabil, hotărâtoare în desemnarea ZRVP drept câștigătoare.

”Ca întotdeauna, răsplata publică poate fi întâmplătoare, însă rămâne satisfacția umană a ajutorului dat și a bucuriei de a fi alături de cei în nevoie”, ne-a declarat Călin-Andrei Zamfirescu.

Prin urmare, un premiu în plan european, chiar și prestigios precum « Best ESG Initiative », este mai degrabă o prețioasă recunoaștere a implicării sociale a casei de avocați, decât o motivare a inițiativelor ZRVP în acest plan.

Mai multe despre dorința de a ajuta manifestată în cadrul echipei ZRVP, modul în care sunt preluate și abordate proiectele “pro bono” și despre câștigul individual și totodată colectiv, în interviul acordat de maestrul Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner – ZRVP, publicației noastre.

* * * * *

BizLawyer: Când vine vorba de factorul social, firmele de avocatură de orice mărime au avantajul major de a putea îndeplini acest standard în mod continuu prin munca lor “pro bono”. Pe lângă asistența victimelor din Dosarul Colectiv, foarte bine cunoscut, ce tipuri de implicare socială a avut anul trecut ZRVP?

Călin-Andrei Zamfirescu: Asistența sau reprezentarea juridică “pro bono” acordate unor clienți lipsiți de resurse financiare sau aflați în situații limită, în care factorul timp este determinant pentru apărarea sau prezervarea drepturilor lor, reprezintă doar în parte maniera în care ZRVP se implică în activități sociale. Cu caracter de permanență, sponsorizăm evenimente culturale (concerte, instrumentiști, expoziții), organizăm concursuri de pledoarie recompensate cu premii, organizăm anchete sociologice cu teme de maximă actualitate. Alături de ZRVP, donații în bani sau alte tipuri de ajutoare date celor lipsiți de resurse materiale au fost făcute, din surse proprii, și de către  avocații  parteneri sau colaboratori ai societății noastre.

Ați câștigat recent prestigiosul premiu Best ESG Initiative acordat de publicația The Lawyer. Vă așteptați ca ZRVP să fie desemnată cea mai apreciată firmă din Europa pe acest palier și să însemne atât de mult reprezentarea “pro bono” în Dosarul Colectiv?

Despre premiul “Best ESG initiative” am aflat doar în momentul în care ni s-a comunicat că ne aflăm pe lista finală a potențialilor câștigători. Miile de ore de implicare, pe  o perioadă de peste șase ani, perseverența cu care ne-am urmărit determinarea de a ajuta aproximativ 40 de victime ale nefericitei catastrofe au fost, probabil, determinante în desemnarea ZRVP drept câștigătoare. Ca întotdeauna, răsplata publică poate fi întâmplătoare, însă rămâne satisfacția umană a ajutorului dat și a bucuriei de a fi alături de cei în nevoie.

Vă motivează acest premiu să continuați, sau chiar să amplificați sprijinul acordat în astfel de spețe?

Activitatea de întrajutorare, sponsorizare sau orice alte forme de sprijin acordate celor din jurul nostru este o constantă a muncii ZRVP din cei peste 28 de ani  de la înființarea firmei. În tot acest răstimp reacția celor pe care i-am sprijinit a fost extrem de diversă, de la recunoștință, apreciere și până la atitudini chiar ostile; satisfacția rezultatului demersurilor  noastre a fost  ceea ce ne-a mobilizat, întotdeauna. Prin urmare, un premiu, în plan european, chiar și prestigios precum « Best ESG initiative », este mai degrabă o prețioasă recunoaștere a implicării noastre sociale, decât o motivare a inițiativelor ZRVP în acest plan.

Se poate vorbi, în cazul firmei dumneavoastră, de un obiectiv strategic de implicare “pro bono” într-un anumit procent al proiectelor asistate în totalul activității firmei? Care este mecanismul implicării în astfel de proiecte?  

Este greu de cuantificat activitatea noastră de întrajutorare, în ore, procente sau alte statistici. Evaluarea se poate face doar ca un bilanț final al fiecărei inițiative. Situațiile apar spontan, fără o ciclicitate anume, sunt extrem de diverse și de neanticipat. Ajutorul trebuie să fie prompt și dezinteresat, nu planificat și cinic.

În ce tip de proiecte ați acordat asistență sau reprezentare “pro bono”: cazuri sociale, ONG-uri, proiecte de mare impact în societate? Ce servicii juridice le asigurați celor care au nevoie?

Ajutorul dat nu l-am publicitat niciodată. Este o regulă a păstrării confidențialității acestei activități, tocmai ca o dovadă a scopului pe care ni l-am propus: a ajuta fără a fi recompensați în nicio altă manieră. Avocații din ZRVP își câștigă bine existența din munca remunerată și au disponibilitatea  de a se implica, de la caz la caz și fără a fi recompensați material. Cât privește domeniile în care ne oferim ajutorul, ele coicid cu întreaga noastră arie de competență.

Există în cadrul firmei un departament sau un avocat responsabil de activitatea “pro bono”? Într-un astfel de proiect stabiliți de la bun început ce număr de avocați și câte ore alocați?

Echipele specializate în diverse ramuri de drept ce activează în cadrul societății noastre își desfășoară activitatea indiferent de împrejurarea că sunt remunerați sau lucrează “pro bono”. Fără a avea un departament specializat în munca “pro bono”, inițiativele noastre sunt rezultatul deciziilor luate de parteneri în raport cu orice situație care ne este semnalată pe orice fel de cale: de cei aflați în nevoie, de avocați sau chiar de mass media. În general activitățile “pro bono” sunt oferite unui client pentru o afacere judiciară sau preconflictuală. În funcție de maniera de rezolvare aleasă, activitatea de asistență, de reprezentare sau chiar de consultanță se desfășoară pe durata a câtorva ore, alteori luni și de cele mai multe ori ani - atunci când munca se desfășoară în fața instanțelor și pe întinsul mai multor grade de jurisdicție ori de proceduri speciale.

De multe ori, proiectele “pro bono” ale firmelor rămân confidențiale. În acest context, care nu aduce notorietate sau alte avantaje, de ce credeți că este importantă implicarea firmei în astfel de proiecte? Care este câștigul real al firmei?

Am dat deja răspunsul; practicarea profesiei de avocat, încă mai cred, reprezintă o vocație. Dorința de a ajuta, de a ordona raporturile dintre oameni potrivit legii, respectarea minimelor precepte morale, reinstaurarea echilibrelor zdruncinate de arbitrar, de ignoranță, nepăsare sau chiar de abuzuri se exprimă în munca de zi cu zi, oferită tuturor clienților, inclusiv celor care nu au resursele necesare protejării propriilor drepturi și interese legitime. Nu vorbim aici în termenii unui «câștig real», ci al câștigului individual și totodată colectiv: al înțelegerii misiunii noastre, al conștientizării faptului că veniturile îndestulătoare pe care le realizăm sunt și rezultatul implicării sufletești, umane și nu doar strict profesionale și întotdeauna facturabile. Cu alte cuvinte, recompensarea muncii unui avocat dedicat va avea întotdeauna și componenta evocată.

Cât de important este voluntariatul în strategia de resurse umane a firmei și în ce măsură contează implicarea avocaților în proiecte “pro bono”?

Implicarea în proiecte “pro bono” sau în alte forme de întrajutorare este o componentă a culturii ZRVP. Am spus-o și cu alte ocazii, liantul unei societăți de avocați constă în compatibilitatea profesională, dar și morală, a celor care o compun. În limita disponibilității de timp și a implicării în diverse proiecte, avocații ZRVP și-au dovedit aptitudini de voluntariat, au inițiative lăudabile în sprijinirea celor în nevoie, iar societatea noastră a evidențiat și răsplătit asemenea inițiative.

Care este proiectul de suflet în care ați lucrat în trecut/lucrați ”pro bono publico” ? Vă rugăm să faceți o scurtă descriere a poveştilor care credeţi că merită mediatizate.

Așteptăm ca proiectele « pro bono publico » ale ZRVP să fie aduse la cunoștința publicului de către  beneficiarii lor, sau poate, ca în cazul premiului primit, de presa de specialitate.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 593 / 1881
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
RTPR alături de Grup Șerban Holding într-o finanțare de 73 mil. € acordată de un sindicat bancar. Echipa, coordonată de Alexandru Retevoescu (Partner) și Andreea Nedeloiu (Senior Associate) | Nicolae Lucian Șerban (CEO GSH): Ne dorim ca pe viitor să găsim în RTPR un partener pentru proiecte viitoare
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...